- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

Ny Privacy-standard skal beskytte borgerne

02 november 2011

Ny standard skal løse dilemmaet mellem effektiv service og beskyttelse, når det gælder håndtering af personfølsomme data

I starten af det nye år udgiver Dansk Standard en standard for Privacy Architecture, ISO/IEC 29100, der indeholder ’best practise’ for at indbygge privacy i et system. Standarden skal sikre, at privacy-delen tænkes ind i systemet undervejs, så det bliver en integreret del af det øvrige system:

-Ved at være på forkant og få privacy implementeret undervejs i systemudviklingen, sikrer man, at privacy får den opmærksomhed, den kræver. Det kan få fatale konsekvenser, hvis man venter til sidst, som det ofte er praksis i dag. Det være svært at få plads til privacy i systemet, og man vælger måske nogle tilfældige løsninger, siger seniorkonsulent Niels Madelung, Dansk Standard. Ifølge ham kan en af konsekvenserne være, at man ikke overholder lovgivningen om personfølsomme data og at man som borger bliver blottet unødigt.

Nye krav og definitioner
Charlotte Bagger Tranberg, der er lektor i persondataret ved Aalborg Universitet, beskæftiger sig til dagligt med persondatalovgivningen. Hun er positiv over, at der nu kommer en standard på området:

-Det er positivt, at virksomhederne nu får mulighed for at tiltræde en standard på privacy-området, så de kan dokumentere, at de overholder nogle krav. Direktivet er fra 1995, så der er perspektiver i, at man kan tiltræde standarden allerede nu, siger Charlotte Bagger Tranberg og vurderer samtidigt, at den nye standard hænger godt sammen med ISO 27000 og 27001, som alle offentlige instanser er i gang med at implementere.

-Standarden er et godt supplement til lovgivningen. På nogen områder går standarder videre end direktivet og definerer nogle andre ting. Og så er den skrevet på en anden måde og i et andet sprog, hvilket nok gør den lettere at forstå og bruge, siger Charlotte Bagger Tranberg.