- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

Europa mister fodfæste

Der er et globalt magtskifte i gang, og vi kan se det på mange fronter. Et af de steder, hvor det bliver mere og mere tydeligt, er standardiseringsområdet.

Standarder er omdrejningspunktet for produktudvikling og samhandel. Og der, hvor man er med til at sætte standarden, er man også med til at skabe sig det rigtige udgangspunkt for at kunne afsætte sine varer på de internationale markeder. Og her er Europa ved at tabe fodfæste til de nye fremstormende økonomier.

Traditionelt har de europæiske lande været styrende på store dele af den internationale standardisering. Europa har stået så stærkt i den internationale standardisering, at en del amerikansk litteratur om standardisering beskriver den internationale organisation ISO som europæisk drevet. Og det har der måske også været noget om tidligere, men det er ved at være slut nu. For de nye vækstøkonomier som Kina, Indien, Brasilien og en række andre har indset, at nøglen til markedsdominans ligger i at være dem, der sætter standarderne. Og de går benhårdt efter det.

I en global standardiseringsorganisation som ISO kan vi se, hvordan vi hvert år bliver presset på vores europæiske indflydelse i takt med, at de nye økonomier vil sidde med om bordet. Og hvor vi tidligere var vant til, at mindst halvdelen af bestyrelserne var europæere, så taber vi stille og roligt vores position og er nu nede på knap en tredjedel. Konkurrencen om pladserne stiger, da flere og flere asiatiske og latinamerikanske og efterhånden også afrikanske lande vil sidde med om bordet. Og de stiller med stadig bedre kandidater, og de bliver hele tiden bedre organiseret. Imens har vi i Europa hvilet på laurbærrene, og det har nu konsekvenser.

Nok så vigtigt kan vi se tendensen på de internationale sekretariater. Ved at sætte sig på sekretariat og formandskab for en international standardiseringskomité kan man få rigtig stor indflydelse på udviklingen. Og Europa har traditionelt varetaget rigtig mange sekretariater, fordi vi har haft ressourcerne og ekspertisen. Men i takt med at ressourcerne er blevet færre, så opgiver vi en række af sekretariaterne. Og samtidig har lande som Kina set mulighederne og byder nærmest systematisk ind på ethvert nyt eller ledigt sekretariat. De har ressourcerne, de har nu også kompetencen, og de har forstået den strategiske betydning.

Fortsætter udviklingen, så betyder det, at stadig flere internationale standarder har sit udspring i landene uden for Europa, og dermed at den centrale produktudvikling flytter uden for Europa. Og så er det, at vi for alvor begynder at tabe konkurrenceevne.

Heldigvis er der mange danske virksomheder, som har indset betydningen af at sidde med der, hvor standarderne skrives. Og hvor de deltager, lykkes de ofte med at få indflydelse. Ved at være målrettede og godt forberedte – og ved at investere ressourcerne, hvor det er nødvendigt – har danske virksomheder og myndigheder ofte held med at forme standarderne i den rigtige retning. Det er vigtigt, for uden indflydelsen er vi overladt til at tilpasse os de produktkrav, som andre skriver ind i standarderne. At sætte standarden er en strategisk indsats. Det er her slaget om fremtidens produkter står.

Bragt i Børsen, onsdag d. 4/01-2012