- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

Ny ISO-standard for energiledelse

11 januar 2012

Den europæiske standard for energiledelse er nu erstattet af en international ISO-standard. Den internationale standard skal sikre, at hele verden taler samme sprog, når det gælder overblik over energiforbrug og – besparelser.

Fremover kan virksomheder i hele verden arbejde efter fælles retningslinjer, når de vil arbejde systematisk med energiforbrug og -besparelser. Den nye internationale ISO-standard for energiledelse, ISO 50001, er nu gældende standard i Danmark.  Standarden henvender sig til alle virksomheder, der ønsker at arbejde systematisk med at reducere energiforbruget.

”Virksomhederne oplever generelt en stigende efterspørgsel på at kunne dokumentere den forbedrede energipræstation fra både kunder og leverandører. Her vil en ISO- certificering være et effektivt redskab, fordi den gør det muligt at dokumentere at virksomheden er i stand til at følge en systematisk tilgang til at opnå løbende forbedring af energipræsentationen,”  fortæller Christine W. Bertelsen, der er konsulent i Dansk Standard, der udgiver og sælger ledelsesstandarden i Danmark.

Den nye ISO-standard beskriver ifølge Christine W. Bertelsen værktøjer og metoder mere detaljeret end den tidligere standard, EN 16001. Derudover er fokusområdet ikke længere kun på energieffektivitet, men på den samlede energipræstation, som dækker over energieffektivitet, energiudnyttelse og energiforbrug.

”Værktøjerne i den nye ISO-standard er bedre beskrevet, hvilket forhåbentligt vil lede til, at standarden vil blive brugt i mange dele af verdenen.  Ud over de betydelige energibesparelser, ISO-standarden vil medføre, bliver det også lettere at sammenligne virksomheder på tværs af grænser og sikre, at man får stillet de samme krav til dem,” siger Christine W. Bertelsen, der forventer, at den nye ISO-standard vil være attraktiv at indføre for de virksomheder, der i forvejen er certificeret i miljø- og/eller kvalitetsledelse:

”Det smarte ved ISO-ledelsesstandarderne er, at de bygget op om de samme grundprincipper plan-do-check-act, der optimerer processen med at styrke vækst og kvalitet inden for et bestemt fagområde. De kan derfor med fordel bygges sammen, ” siger Christine W. Bertelsen.

Dansk Standard deltager pt. i ISO arbejdet for at udarbejde en detaljeret vejledning samt værktøjer, der skal gøre det nemt at implementere energiledelse.