- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

Uddannelsesforløb om energiledelse

05 november 2012

Øresundsbro Konsortiet, der driver den faste forbindelse over Øresund, er en af de virksomheder, der deltager i Dansk Standards uddannelsesforløb, der skal gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at implementere et energiledelsessystem.

Dansk Standard igangsatte for et år siden et projekt, der skal hjælpe små- og mellemstore virksomheder med at implementere et energiledelsessystem. Projektet er finansieret af Nordic Innovation, der ønsker at undersøge mulighederne for i højere grad at involvere de små- og mellemstore virksomheder i at udvikle og anvende standarder. Gennem 7 workshops vil mere end 30 deltagende virksomheder blive præsenteret for forskellige hjælpeværktøjer, hvorefter de har mulighed for at afprøve dem hjemme i virksomheden og kommentere på, om de virker i praksis. Øresundsbro Konsortiet er en af de virksomheder, der deltager i forløbet. 

Oplagt chance

Ifølge Bjørn Hasse Nielsen, der er Miljø- og arbejdsmiljøkoordinator i Øresundsbro Konsortiet, deltager de i projektet for at få mere viden om energiledelsesstandarden DS/ISO 50001: ”Det var en oplagt chance for os at blive klædt på og få viden om energiledelsessystemet og standarden. Fordi vi er ISO 9001 certificerede har vi allerede mange overordnede procedurer på plads, så det er de specifikke energi-ting, vi er interesserede i og det, der er relevant for vores virksomhed,” fortæller Bjørn Hasse Nielsen.

Rammerne på plads

Bjørn Hasse Nielsen fortæller, at Øresundsbron har valgt at indføre energiledelse for at få ’rammerne’ for energiarbejdet på plads. ”Vi har i lang tid været i gang med at skrue på de lavt hængende frugter. Vi har skruet på vores forbrug af fx varme, køling, ventilation, og belysning på forbindelsen og sparet meget her. Men skal det fortsætte, er vi nødt til at få nogle rammer, så det kan blive systematiseret,” fortæller Bjørn Hasse Nielsen og henviser til, at virksomheden på 2-3 år har nedsat energiforbruget fra 11,5 gigawatttimer til 8,1 (reduktion på 30 %). ”Vi er gået ind i det, fordi vi brænder for det. Vi vil gerne hjælpe miljøet på vej. Og samtidig vil vi gerne hjælpe vores virksomhed med at sparre på bundlinjen. De to ting hænger godt sammen,” siger Bjørn Hasse Nielsen.

Uddannelsesforløb hjælper på vej

Uddannelsesforløbet har ifølge Bjørn Hasse Nielsen været et godt supplement til den proces, virksomheden er i gang med: ”Vi har fået indsigt i systemet, som jo uden videre kan kobles på vores. Det gør det meget lettere for organisationen, når det skal implementeres. Så har vi fået inspiration og idéer fra de andre deltagere.” Undervejs har Øresundsbro Konsortiet også modtaget rådgivning af Dansk Standards rådgivere: ”Det har været rigtigt fint at få en ude fra til at gå tingene igennem. Og så har vi fået inspiration til at fortsætte det godt energiarbejde på vores kontorer.” siger Bjørn Hasse Nielsen.

Det er Konsortiets plan, at systemet skal være oprettet ved dette års udgang og implementeringen skal ske i 2013 og fremefter.