- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

Ny kakao-standard skal give bedre smag i munden

08 december 2012

Danmark er drivkraft i et internationalt arbejde, der skal medvirke til større gennemsigtighed i produktionen af kakao og bedre leve- og arbejdsvilkår for kakaodyrkerne.

Tvangsarbejde på kakaofarme, afrikanske børn, der arbejder under slavelignende forhold, og et svært gennemskueligt kakaomarked for forbrugeren. Hvis man skal disse problemer til livs, kræver det større gennemsigtighed i kakaoproduktionen, så alle - lige fra den enkelte plantage til industrien - kan kigges i kortene. Og det skal nye standarder på området sørge for.

- Der er et tydeligt behov for redskaber til at sikre bæredygtig produktion og sporbarhed af kakao samt løbende kontrol af de forhold, som kakaoen dyrkes under. Derfor har vi sat os i spidsen for udviklingen af globalt anerkendte standarder på området, siger Jesper Jerlang, standardiseringsdirektør i Dansk Standard.

I Danmark har man i flere år arbejdet i denne retning, og derfor har Dansk Standard påtaget sig ansvaret for det internationale sekretariat, som udarbejder de nye krav. Danmark har således en ledende rolle i det internationale arbejde, der både skal gøre det lettere for forbrugerne at navigere mellem de mange chokolademærker og give flere kakaofarmere mulighed for at dyrke kakao under ordentlige forhold.

- Vi har sikret, at Danmark får sat vigtige fingeraftryk på udformningen og indholdet af de endelige standarder. For det er vigtigt, at vi får opstillet de rigtige krav og rammer, som gør en forskel i det lange løb, siger Jesper Jerlang.

Målet med standarderne er mere gennemsigtighed i kakaoproduktionen til gavn for både forbrugere, industri og farmere. Og det kræver involvering og tilslutning fra alle aktører på området. Derfor er der gjort en stor indsats for at få både forbruger-, miljø- og menneskerettighedsorganisationer, forskere, myndigheder, internationale kakaoorganisationer, kakaoproducerende lande, kakaoproducenter og industrien involveret aktivt.

Globalt vedtagne standarder med tilslutning fra alle interessenter skal således medvirke til bedre leve- og arbejdsvilkår for kakaodyrkerne og samtidigt være med til at give udviklingslandene bedre muligheder for at skabe arbejde, indtægter, bedre uddannelse samt gode sociale forhold.

Dansk Standard har også samlet de danske interessenter på området i et udvalg, der sammen med udvalg og arbejdsgrupper verden over skal være med til at udforme de kommende standarder på området. I det danske udvalg sidder Forbrugerrådet, Miljøbevægelsen NOAH, Toms Gruppen A/S og Mars Danmark A/S.