- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

Udearealer skal være for alle

05 december 2012

Dansk Standard har netop lanceret en ny håndbog om tilgængelige udemiljøer

Der er mange ting at tage højde for, når man designer, planlægger og anlægger nye udearealer. Tilgængelighed for alle er en af dem og i høj grad vigtigt, hvis man vil sikre, at alle kan være med og få glæde af udemiljøet.

I Danmark er hver femte borger berørt af en funktionsnedsættelse, fx pga. alder, ulykke, sygdom eller et medfødt handicap. Og det skal tages med i planlægningen af udearealer – om det er en sti, en park, en legeplads eller en parkeringsplads, så alle kan færdes trygt og sikkert og nyde oplevelser i det fri.

Derfor har Dansk Standard netop udgivet en ny håndbog, Udearealer for alle – sådan planlægges et tilgængeligt udemiljø, der blev lanceret på international handicapdag 3. december og henvender sig til alle, der har interesse i tilgængelighed, fx handicaporganisationer, arkitekter og planlæggere.

- Der er ikke noget, som nok ikke er noget for mennesker med handicap. Derfor drejer det sig om at sikre tilgængelighed overalt – også til udearealer, siger Holger Kallehauge, Formand for PTU og tidl. Landsdommer om den nye håndbog.

Tilgængelige udearealer kommer også børnefamilier, cyklende, kunder med indkøbsvogne og hele resten af befolkningen til gode. Gode adgangsforhold er nemlig ikke til gene for nogen – men derimod en naturlig forventning. Og det er først, hvis løsningen ikke er gennemtænkt, at man rigtig lægger mærke til adgangsforholdene og tilgængeligheden – eller manglen på samme.

Derfor er det afgørende, at tilgængelighed er tænkt ind helt fra starten. Og det, hjælper denne bog med. Bogen er skrevet af Ulla Kramer, sekretariatsleder hos God Adgang, og er en revidering af DS-håndbog 105 Udearealer for alle fra 1995. Der er tale om en fuldstændig omskrivning, da der de seneste år er sket en rivende udvikling på tilgængelighedsområdet. Såvel privatpersoner som fagfolk kan bruge bogen, der beskriver alt fra planlægning til lovkrav og funktionskrav og også indeholder konkrete eksempler, fotos og tegninger, så bogen også kan bruges som opslagsværk.

Bogen: Udearealer for alle – sådan planlægges et tilgængeligt udemiljø (DS-håndbog 105:2012), findes i to formater: A4 med spiralryg, hvor bogen er nem at håndtere og teksten lidt større, samt B5 format i paperback, som passer lige til tasken. Pris for papirudgaven er DKK 624,75,- ekskl. moms mens PDF-udgaven koster DKK 595,00,- ekskl. moms.