- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

Boost af studerendes viden om standarder og standardisering

02 juni 2012

Dansk Standard arbejder målrettet på at sikre, at danske videninstitutioner og studerende får en øget interesse og et øget kendskab til standarder og standardisering.

For at Danmark fortsat skal stå stærkt på det globale marked er det nødvendigt, at kommende generationer har den fornødne viden om standarder og standardisering.

Mange danske studerende har i dag et forholdsvist lille kendskab til de standarder, de skal bruge senere i deres arbejdsliv. Det vil Dansk Standard gerne gøre noget ved. Dansk Standard har derfor igangsat et projekt, der skal sikre, at de studerende får en relevant viden om standarder og standardisering, inden de forlader deres uddannelsessted, så de er bedre klædt på til deres kommende job.

Det øgede kendskab til standarder og standardisering skal bl.a. ske ved at integrere standardisering i undervisningen gennem gæsteforelæsninger. Dansk Standard tilbyder at give gæsteforelæsninger som input til de studerendes undervisning. Dansk Standard har oprettet en liste med 57 forelæsningsemner fx CSR, byggeri, CE-mærkning og miljømærkning og tager også gerne imod ønsker til andre emner.

”På sigt er det Dansk Standards mål at få standarder og standardisering til at blive en integreret del af uddannelsessystemet på de uddannelser, hvor det er relevant; fx ved at lade det indgå i studieordninger, fagbeskrivelser eller lignende”, siger Signe Annette Bøgh, der sammen med Katrine Bergh Andersen er ansvarlige for Dansk Standards samarbejde med videninstitutioner.

Behov for viden om standarder

For virksomhederne, der tager imod de nyuddannede, giver det god mening, at de studerende får en generel viden om standarder og standardisering med som ballast fra deres studietid:

”Når nyuddannede ingeniører begynder hos os, mangler mange af dem grundlæggende viden om standardisering. Det betyder, at vi er nødt til at bruge tid og ressourcer på at oplære dem i den relevante viden på området,” siger Jan Roald Rasmussen, Babcock & Wilcox Vølund A/S.

Da han i sin tid gik på Københavns Teknikum, blev de studerende undervist i standarder og standardisering fra en medarbejder fra Dansk Standard og en bibliotekar. 

”Det var med til at klæde os på til erhvervslivet, hvor standarder spiller en vigtig rolle. Selv om man ikke kan forvente, at en nyuddannet ingeniør ved alt, så mener jeg, at undervisning om standarder og standardisering bør prioriteres, da mange ingeniører vil få brug for denne viden i løbet af deres karriere,” siger Jan Roald Rasmussen.

Læs mere om Dansk Standards samarbejde med videninstitutioner, hvor du også kan finde listen over Dansk Standards gæsteforelæsningsemner.