- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

EM 2012 - ikke uden standarder

07 juni 2012

Fodboldfeberen raser snart i Danmark og resten af Europa. Læs her, hvordan standarder gør en forskel, når det gælder stadionsæder, øl, bold, benskinner etc.

Den danske landsholdstræner Morten Olsen har toptunet sit hold, og de danske roligans er klar til at give dem opbakning undervejs. Kan vi gentage miraklet igen, som for 20 år siden i Sverige? Fodboldfeberen starter den 8. juni! Men hvad med reglerne i baggrunden, som ingen lægger mærke til? Hvad gør, at sæderne på stadion ikke bøjer sammen, når man sætter sig på dem? Og hvordan kan det være, at målene altid har samme størrelse? Fordi retningslinjer er til for at dette skal lykkes! Og de er at finde i standarder...

Stadionsæder

“30 kilometer sædeplads, der er nødt til at kunne tage nogle puf og skub”

Den 9. juni 2012, Danmark spiller sin første kamp mod Holland. Flere tusinde tilskuere strømmer ind på stadion i Kharkiv. Alle vrimler rundt for at finde deres sæde. Ifølge DS/EN 13200-4:2006 skal pladsen mellem et sæde i en række og det tilsvarende sæde i rækken foran være mindst 30 cm. Ikke helt ideelt, men okay så snart man har sat sig ned, er kampen det eneste, der betyder noget. Men hvad er de øvrige regler for sæderne? Ifølge kravene i standarden skal et sæde kunne bære en vægt på 2.000 kg. og være mindst 40 cm dybt og 50 cm bredt. Og Kievs stadion , hvor finalen skal spilles, har flere end 60.000 sæder. Sædernes samlede bredde, når de står ved siden af hinanden, må derfor være lig med mindst 3 millioner cm.

Plænen

“Naturligt græs eller kunstgræs – der er forskellige meninger”

Nogle foretrækker kunstgræs. Andre mener, man kun kan spille fodbold på naturligt græs. Alle stadioner i EM 2012 har naturligt græs. Ifølge eksperter, bør stråene være 23 mm høje. Men hvordan måles det? Har Morten Olsen en lineal i lommen til at måle græshøjden før kick-off? Hvem ved! Men hvis tingene skal gøres ordentligt, bør den europæiske standard DS/EN 12233:2003 bruges. Den angiver en prøvningsmetode til beregning af græshøjden med et særligt letvægtsværktøj, som dybest set er en rund, bevægelig skive, der sidder på en målestok. Målingen angiver afstanden fra yderspidsen af målestokken, som hviler på jorden, og skiven, der hviler på toppen af stråene. Den er måske ikke så let at anvende som Morten Olsens lineal, men langt mere nøjagtig! Og vores landstræner skal kun koncentrere sig om at vinde EM!

Handsker

“Uden gode handsker ville selv Stephan Andersen have problemer med at holde fast på bolden”

Når vores forsvarsspillere Agger og Jacobsen ikke kan stoppe bolden, må Stephan Andersen redde os. Alle danske fans har tillid til deres målmand. Han skal gøre alt, hvad han kan for at redde bolden, inden den ryger i mål! Men han kan ikke udelukkende satse på sin styrke, smidighed og superhurtige reflekser. Uden gode handsker ville selv Stephan Andersen have problemer med at holde fast på bolden. Gode handsker overholder kravene i den nye europæiske standard fra 2011, DS/EN 16027:2012. Ifølge denne standard må handsker ikke udvide sig mere end 20 mm, selv under betydelig kraftpåvirkning. Derfor kan handskerne aldrig glide af målmandens hænder. En beroligende tanke for tilhængere af det danske landshold! Når Stephan Andersen ser Ronaldo løbe mod ham med bolden i højt tempo, skal han kun koncentrere sig om at afværge mål!

Benskinner

“Bliver de benskinner, hvor de skal?”

42 minutter inde i semifinalen mod Frankrig og Nicklas Bendtner har masser af plads. Det danske hold er fast besluttet på at score et mål før halvleg.  Franskmændene er ved at være nervøse. Bendtner sætter i fart, da Cabaye stopper vores spydspids. Bendtner bliver nedlagt i en tackling. Cabaye siger, han gik efter bolden. Eller gik han bevidst efter at fælde Bendtner? Kan hans benskinne klare tacklingen? Hvis benskinnen overholder kravene i DS/EN 13061:2009, får han blot nogle knubs. Prøvninger giver garanti for højeste sikkerhed. Efter at have være udsat for spark må en benskinne ikke glide mere end 15 mm eller få større buler end 25 mm! Men efter en tur i plænen er Bendtner endnu mere besluttet på at vinde!

Belysning

“Uden god belysning er det svært for kameramanden”

Det er finalen mod Tyskland, vi har ventet på med uudholdelig spænding! Der er kameraer overalt rundt om banen. Vi vil ikke gå glip af noget! Det er derfor rigtig vigtigt, at kameraerne kan optage alting ordentligt. Der skal tages højde for enhver detalje, herunder belysningen. Det er soleklart, at banen skal være godt belyst, men standarden DS/EN 12193:2008 indeholder også oplysninger om opstilling af belysning for tv-kameraer. Ifølge standarden skal området omkring kameraer have mindst 0,25 gange mere lys end banen. Det synes ikke som meget, men vi har ikke lyst til at gå glip af et eneste sekund.

Målet

"Hvor stærke er målstolperne i Kiev?"

Danskerne er ved at gå ud af sit gode skind af spænding. Den mest nervepirrende del af finalen begynder. Straffespark igen, det er ikke til at tro! Stephan Andersen mærker presset. Nu afhænger alt af ham. Det første straffespark skal sparkes af Gomez. Danskerne hujer, mens bolden suser mod overliggeren. Hvis målet er fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 748:2004, vil overliggeren kun give efter maksimalt 1 cm, når bolden rammer. Spændingen bygger op til det uudholdelige. Det næste straffespark, som tages af Müller, afgør kampen! Hvis Stephan Andersen parerer bolden, bliver vi endelig igen europamestre efter 20 år! Målet virker pludselig så stort. Kan han stoppe bolden, hvis Müller går efter det øverste højre hjørne? Ifølge standarden skal fodboldmålet måle 7,32 x 2,44 meter. Stephan Andersen kan nemt nå hver en centimeter! Så selvfølgelig redder han os, og vi slår tyskerne! We are the champions!!