- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

Nye krav om repræsentativ prøvetagning på vej

06 juli 2012

Dansk Standard sender et forslag til en ny standard for repræsentativ prøvetagning til høring den 15. august.

Hvordan sikrer man, at prøven i ens analysebeholder er repræsentativ for den samlede udgangmasse? Indtil nu har problematikken ifølge danske eksperter for det meste været fejet ind under gulvtæppet. Det skal det imidlertid nu være slut med.

Den 15. august sender Dansk Standard et forslag til en ny standard for repræsentativ prøvetagning i høring. Standarden bliver overliggende for alt prøvetagning og prøvebehandling før analyse og videre beslutningstagning baseret herpå. Det sker ved at stille fagligt gennemarbejdede og internationalt konsistente krav til, hvordan prøvetagning skal foretages, og til dokumentation af prøvetagningen. ”Repræsentativitet” er nøglebegrebet:

- Det har tidligere været et alvorligt men hovedsagelig overset problem, at dette ikke er tilstrækkeligt beskrevet. Men nu går Danmark i spidsen og tager tyren ved hornene. Det er ikke nok, at det bare stipuleres, at analyseprøver skal være repræsentative; alt for ofte findes der simpelthen ingen retningslinjer for, hvordan man sikrer dette. Med den nye standard stilles der krav om dokumentation i alle former for prøvetagning, siger Kim H. Esbensen, Research Professor hos GEUS, der har ledet arbejdsgruppen bag standarden; et arbejdet der har stået på gennem to år.

Du har mulighed for at kommentere på forslaget, når standarden 15. august bliver sendt til høring. Du kan bruge Dansk Standards høringsportal. Herved giver du Dansk Standard mulighed for at inddrage dine kommentarer inden udarbejdelse af det danske feed-back til udviklingen af standarder.