- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

CE-mærkning kan gøres lettere

04 september 2012

De harmoniserede standarder kan lette vejen til CE-mærkning betydeligt.

Maskiner og udstyr, der er omfattet af produktdirektiv, skal være CE-mærkede. Med CE-mærket garanterer fabrikanten for, at produktet er fremstillet i overensstemmelse med fælleseuropæiske krav til sikkerhed, sundhed og miljø.

Men det er ikke altid så enkelt at finde ud af, hvordan ens produkt opnår det sikkerhedsniveau, der skal til, for at blive CE-mærket. 

Her kan de harmoniserede standarder, der beskriver lovkrav til miljø, sundhed og sikkerhed, være en stor hjælp:

- De harmoniserede standarder er linket op på den gældende lovgivning i Europa og kan derfor bruges til at påvise, at sikkerhedsniveauet er tilstrækkeligt. Det er derfor et super redskab, når man går efter at blive CE-mærket. Desværre er der stadig mange, der ikke ved det, og derfor selv må gøre det store arbejde, fortæller Søren Nielsen, konsulent i Dansk Standard. 

Han understreger, at brugen af de harmoniserede standarder ikke er gratis, men til gengæld gør arbejdet meget lettere.

Hvad skal CE-mærkning til for?

Fordi CE-mærkningen er europæisk, gør CE-mærkningen det lettere at handle over grænserne i EU og sikrer et fælles sikkerhedsniveau for produkterne. Søren Nielsen sammenligner CE-mærket med et rejsepas: 

- Et CE-mærke på et produkt fungerer som et rejsepas, der sikrer produktet fri bevægelighed i EU's indre marked. EU-direktiverne stiller krav om CE-mærkning af en række produkter. Direktiverne gælder i alle EU’s 27 medlemslande og i Norge, Island og Liechtenstein, som har tilsluttet sig EØS-aftalen, siger Søren Nielsen.