VM i fodbold og standarder

24 juni 2014

Hvorfor bøjer sæderne på stadion ikke sammen, når man sætter sig på dem? Og hvordan kan det være, at målene altid har samme størrelse? Standarder spiller en vigtig rolle i Brasilien lige nu, hvor alt fra målets højde til længden på banens græsstrå tager udgangspunkt i standarder.

I disse uger har hele verden fokus på Brasilien, hvor verdensmesterskabet i fodbold bliver spillet. Standarder spiller en langt større rolle, end mange er klar over. Læs her, hvordan standarder gør en forskel, når der gælder stadionsæder, fodboldmål, benskinner etc.:

  • Hvis fodboldmålet er fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 748, vil overliggeren kun give efter maksimalt 1 cm, når bolden rammer. Ifølge standarden skal fodboldmålet måle 7,32 x 2,44 meter.
  • Ifølge DS/EN 13200-4 skal pladsen mellem et sæde i en række og det tilsvarende sæde i rækken foran være mindst 30 cm. Standarden kræver, at et sæde kan bære en vægt på 2.000 kg. og være mindst 40 cm dybt og 50 cm bredt.
  • Ifølge eksperter, bør banens græsstrå være 23 mm høje. Men hvordan måles det? Den europæiske standard DS/EN 12233 bruges. Den angiver en prøvningsmetode til beregning af græshøjden med et særligt letvægtsværktøj, som dybest set er en rund, bevægelig skive, der sidder på en målestok. Målingen angiver afstanden fra yderspidsen af målestokken, som hviler på jorden, og skiven, der hviler på toppen af stråene.
  • Gode målmandshandsker overholder kravene i den nye europæiske standard fra 2011, DS/EN 16027. Ifølge denne standard må handsker ikke udvide sig mere end 20 mm, selv under betydelig kraftpåvirkning. Derfor kan handskerne aldrig glide af målmandens hænder.
  • Hvis benskinnen overholder kravene i DS/EN 13061, får fodboldspillerne blot nogle knubs. Prøvninger giver garanti for højeste sikkerhed. Efter at have være udsat for spark må en benskinne ikke glide mere end 15 mm eller få større buler end 25 mm!
  • Det er soleklart, at banen skal være godt belyst, men standarden DS/EN 12193 indeholder også oplysninger om opstilling af belysning for tv-kameraer. Ifølge standarden skal området omkring kameraer have mindst 0,25 gange mere lys end banen. Det synes ikke som meget, men vi har ikke lyst til at gå glip af et eneste sekund.