Den første internationale standard for bæredygtige indkøb har set dagens lys

18. august 2017

Den første internationale standard for bæredygtige indkøb har set dagens lys

Fremover bliver det nemmere for virksomheder og organisationer at foretage bæredygtige indkøb. En ny standard for bæredygtige indkøb, ISO 20400, vejleder virksomheder, som vil tænke bæredygtighed ind i deres indkøb.

ISO 20400 om bæredygtige indkøb, der udkom i maj 2017, er verdens første internationale standard for bæredygtige indkøb. Formålet med standarden er at hjælpe virksomheder med at gøre bæredygtige indkøb til deres faste indkøbspraksis.

”Bæredygtige indkøb indebærer, at der skal træffes indkøbsbeslutninger, som opfylder en virksomheds behov på en måde, der kommer virksomheden, samfundet og miljøet til gode. Det indebærer bl.a., at virksomhedens leverandører arbejder etisk, at de indkøbte produkter og ydelser er bæredygtige, og at sådanne indkøbsbeslutninger samtidig adresserer sociale, økonomiske og miljømæssige spørgsmål,” fortæller Charlotte Vincentz Fischer fra Dansk Standard.

Får bæredygtighed ind i al indkøb

Hun forventer, at den internationale standard vil blive en god hjælp til virksomheder i udviklingen og implementeringen af politikker og praksis for bæredygtige indkøb.

”Den nye ledelsesstandard er et redskab, som skal hjælpe organisationer med at få bæredygtighed ind i al indkøb. Den er både rettet mod det offentlige og virksomheder, ” fortæller Charlotte Vincentz Fischer og fortsætter:

”ISO 20400 er en guide, ikke en certificerbar standard. Den vejleder i, hvordan en virksomhed eller organisation systematisk kan håndtere bæredygtige indkøb. Den har både fokus på at forstå den kontekst, man er i, og på at få det integrereret i sin politik og strategi, så det kommer ind i organisationen. Den her type indsats skal forankres i hele organisationen,” fortæller Charlotte Vincentz Fischer.

”Man skal kende sin leverandørkæde”

Ifølge Charlotte Vincentz Fischer kan virksomhederne have stor gavn af at lære deres leverandører bedre at kende og formidle deres indkøbspolitik til leverandørerne, for at sikre en forventningsafstemning og forståelse for de krav der stilles.

Det skal være en del af organisationens kultur. Det handler om at engagere sine stakeholders. Man skal kende sin leverandørkæde. Det er enormt vigtigt. Hvis du skal sikre bæredygtighed ned i leverandørkæden skal du sikre dig, at dem du handler med, lever op til de krav der stilles. Du skal kende hele kæden

Charlotte Vincentz Fischer
Konsulent
Dansk Standard

Se også

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

02. november 2023

Legetøjssikkerhed: Revisioner, tillæg og nye harmoniserede standarder på vej

For at leve op til EU-direktivet for legetøjssikkerhed skal EN 71-serien for sikkerhedskrav til legetøj revideres. Ændringerne berører alt fra trampoliner til legetøj, der forestiller mad, og standarderne forventes klar i 2025.

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

06. juni 2023

Standard sikrer tilgængelighed for alle i det offentlige rum

Tilgængelighed er afgørende for, at alle mennesker kan færdes og deltage fuldt ud i samfundet, og bør tænkes ind fra starten af alle byggeprojekter. Nu er standarden for tilgængelighed og anvendelighed i det byggede miljø, der sikrer, at alle har...

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

30. januar 2023

Hjælp på vej til virksomheder – forstå vilkår og betingelser ved onlinehandel

Det er de færreste forbrugere, der læser og forstår vilkår og betingelser, når de køber varer online. ISO er på opfordring fra forbrugerne netop gået i gang med udviklingen af en vejledning til virksomheder, der skal øge forbrugernes forståelse af...