Hvordan vil Internet of Things ændre vores liv?

07 februar 2017

Det smarte køleskab kan selv bestille varer og fortælle, om mælken er gammel. Internet of Things revolutionerer vores måde at leve på – standarder spiller en afgørende rolle.

Internet of Things er ”det nye sort”, der skaber en ny ramme om vores fremtid. Snart vil alle de apparater, vi ejer – og næsten alle objekter, vi kan forestille os – være forbundet til internettet. Uanset om det handler om telefoner, køkkenredskaber eller vores bil, vil internettet forbinde os på måder, vi end ikke kan forestille os. 

En afgørende barriere for udbredelsen af Internet of Things (IoT) er manglen på teknologiske standarder - eller rettere: at der ofte er for mange forskellige i stedet for en fælles. Fordi antallet af tilsluttede enheder med IoT vokser dramatisk, er der en risiko for, at enhederne ikke kan udveksle data pga. mangel på fælles standarder.

Der er imidlertid en lang række initiativer i gang på standardiseringsområdet blandt andet inden for smarte byer og Internet of Things. Vi giver dig her en lille smagsprøve på, hvad fremtiden bringer.

Et køleskab der husker for dig

De intelligente køleskabe er et af eksemplerne på, hvad det betyder, at vi kobler vores køkkenredskaber til internettet. Det giver et utal af muligheder. Har man fx glemt, hvad man har i køleskabet, når man står i supermarkedet og skal købe ind, kan man tage sin smartphone frem og tjekke, hvad der var på hylderne sidste gang, køleskabet blev lukket. Nogle køleskabe kan fortælle, hvornår mælken skal smides ud, selv bestille varer hjem til din madplan eller foreslå aftenens menu.  

- Der er udviklet mange smarte husholdningsapparater, som kan gøre vores hverdag lettere, men det bliver først rigtig smart, når de kan udveksle informationer og vi kan bruge ’samme system’ til apparaterne, så jeg ikke skal bruge én fjernbetjening til mit køleskab og en anden til min kaffemaskine, fortæller standardiseringskonsulent Pernille Tebina, der sammen med IEC’s tekniske komite TC 61 arbejder på at udvikle standarder for husholdningsredskaber.   

Fremtidens bil taler med mennesker, veje og infrastruktur

Også bilindustrien mærker de muligheder, internet of Things bringer. 

- Internet of Things og alle de muligheder, som fremtiden bringer, spiller allerede i dag en stor rolle i bilindustrien - og dermed også på standardiseringsområdet, fortæller Carsten Riis Frederiksen, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.

Helt konkret kan fremtidens bil tale med sine omgivelser – ikke blot smartphones og tablets. Nej, også med mennesker, veje og infrastruktur. Fremtidens bil kan radarovervåge sine omgivelser og er selvkørende. Den vil være styret af ultrapræcise gps-kort og kan hente eksakte navigationsoplysninger ud fra trafiktæthed, vejret og eventuelle ulykker. Den retter sig ind efter trafiklysenes rytme, så man rammer den grønne bølge, og den kan hjælpe en med at finde frie parkeringspladser – og den parkerer selvfølgelig også for os. 

Det stiller krav til brugen af standarder i bilindustrien:

I arbejdsgruppen for intelligente transportsystemer, ISO/TC 204, arbejder man med standarder inden for en lang række transportteknologier og infrastruktur, der skal sikre, at informationer kan udveksles mellem forskellige systemer. Standarderne spiller en væsentlig rolle for fremtidens intelligente bil – og er samtidig både med til at øge sikkerheden og mindske de miljømæssige påvirkninger.

Carsten Riis Frederiksen
Standardiseringskonsulent
Dansk Standard

Lys der kan tænde, slukke og regulere efter behov

Et af de områder, der er langt fremme, når det gælder brug af Internet of Things, er lys. De nye smarte lygtepæle er monteret med LED-lamper, der kan brænde i 100.000 timer. Det er næsten 10 gange så længe som de gamle lamper. Derudover bliver de installeret med intelligent belysning, så man kan tænde, slukke og regulere belysningen efter behovet på de enkelte veje. 

I Danmark arbejder udvalget for ’Smarte bæredygtige byer og samfund’ (S-491) på at udvikle standarder, der kan skabe en fælles referenceramme. I stedet for at alle opfinder deres egne måder at skabe smarte byer på, er det en fordel, at vi er enige om, hvad vi måler på for at gøre en by smart og bæredygtig.

Hvis fx lygtepæle og trafiklys skal forbinde sig til hinanden via nettet, er der behov for, at vi har en fælles forståelse for opbygningen af de tekniske systemer og et fælles sprog for, hvordan vi taler om disse.

Charlotte Vincent Fischer
Standardiseringskonsulent
Dansk Standard

Intelligent gadebelysning

Hør Kim Brostrøm, CTO i DOLL Lightinglab, give et indblik i hvordan de arbejder med intelligent gadebelysning som infrastruktur i smarte byer.