Internationale standarder hjælper robotter med at klare husholdningen

03. oktober 2013

Internationale standarder hjælper robotter med at klare husholdningen

Siden de første robotstøvsugere kom på markedet i 2001, er det gået stærkt, og der findes i dag flere forskellige robotter, der hjælper med de daglige gøremål både ude og inde.

Blandt disse er robotter til græsslåning, gulvbehandling samt rensning af swimming pool- og tagrender. De kan som robotstøvsugerne komme helt ud i hjørnerne og rundt om forhindringer uden at gøre skade på deres omgivelser, når de slår græs, vasker gulv eller skrubber poolens bund. Sikkerhed er derfor et vigtigt element, når man taler om husholdningsrobotter. Og her spiller internationale standarder en stor og vigtig rolle.

- De moderne husholdningsrobotter er baseret på avanceret teknologi, der skal leve op til krav om sikkerhed, kvalitet og ydeevne, så man sikrer, at de virker efter hensigten, ikke er farlige at bruge, eller ødelægger møbler eller fliser, siger Pernille Tebina, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.

Derfor har man i det danske standardiseringsudvalg for sikkerhed af elektriske husholdningsapparater, S-561, medvirket til at udarbejde en række særlige krav i standarden for støvsugere, der skal sikre, at producenterne tager højde for disse faktorer, når der er tale om robotter.  Men det er blot begyndelsen. I takt med udviklingen af endnu flere forskellige husholdningsrobotter og teknologier, er der behov for nye standarder og kvalitetskrav. Et arbejde, som vil foregå i udvalget S-561. 

- Et andet vigtigt element, hvor standarderne spiller en væsentlig rolle, er energiforbrug. Det nytter jo ikke noget at have en robot til at klare opgaverne, hvis den bruger uforholdsmæssigt meget energi, siger Pernille Tebina. 

Arbejdet med at udvikle metoder til måling af både energiforbrug og standby-forbrug medvirker et andet dansk standardiseringsudvalg til, nemlig udvalget vedr. ydeevne for elektriske husholdningsapparater, S-559.

Alle med ekspertise og interesse for husholdningsrobotter kan deltage i arbejdet med at udvikle de internationale standarder. På den måde får man både nyeste viden om, hvad der rører sig på området, og hvilke markedskrav man kan forvente, ligesom man har mulighed for at præge og få indflydelse på de internationale standarder.

Hvis du er interesseret i at vide mere om - eller har lyst til at deltage i arbejdet med - udviklingen af internationale standarder for bl.a. husholdningsrobotter, er du velkommen til at kontakte os.

Kontakt

Pernille Annette Henriksen
Pernille Annette Henriksen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: pte@ds.dk
T: 39 96 61 24