Sådan vælger du det rigtige overtøj til børnene

11. oktober 2013

Sådan vælger du det rigtige overtøj til børnene

Skal du også ud og købe nyt vintertøj til børnene i efterårsferien. Fortvivl ikke - nu er det nemlig blevet nemmere at vælge flyverdragter og regntøj til børnene. En ny standard hjælper med at give en samlet vurdering af, hvor åndbart, isolerende og vind- og vandtæt tøjet egentligt er.

Hvornår er en regnjakke eller en flyverdragt vandtæt nok? Og kan den være vandtæt og samtidigt åndbar? Det kan være svært at finde ud af præcist hvor vind- eller vandtæt, det overtøj man kigger på til de små, egentligt er – eller hvilke andre specifikke krav, det lever op til. Det råder en ny standard udarbejdet på europæisk niveau med input fra danske eksperter bod på.

- Den ny standard for klassifikation af termoregulerende egenskaber er udviklet for at hjælpe detailhandlere, producenter og forbrugere med at finde frem til det korrekte produkt ud fra materialets termoregulerende egenskaber, fugttransport og vindtæthed, fortæller Aage K. Feddersen, teknik og miljøchef i Dansk Mode og Textil, som sidder med i det danske standardiseringsudvalg, der har været med til at udarbejde den nye standard.

Standarden gør det muligt at klassificere udendørs beklædning ud fra en vurdering og krav til prøvning af tøjets termiske isolationsevne, åndbarhed, vindtæthed, vandtæthed og regnskyende evne

Produktets egenskaber bliver klassificeret i tre forskellige grupper: A, B og C, hvor A er meget god, B er god og C er acceptabel. Man kan således få en samlet vurdering af eksempelvis en flyverdragt til børn ved at kigge på det mærke, der kan hænge på specifikke tøjstykker for at guide forbrugerne i deres tøjvalg. Mærket er udarbejdet af Teknologisk Institut og indeholder kategorierne og testresultater på det specifikke stykke overtøj. På bagsiden er der en kort tekst vedr. klassifikationen.

- Kravene er opdelt efter, om tøjet skal anvendes i varmt, koldt eller meget koldt klima, og der tages også højde for den omgivende temperatur, fugtighed, vindhastighed, aktivitetsniveau, nærkontakt til huden og lag af beklædning, fordi de termoregulerende egenskaber er forskellige afhængigt af, hvor produktet skal anvendes, og hvad det skal anvendes til. Eksempelvis er krav til udendørs beklædning beregnet til koldt vejr, hvor det regner og blæser, naturligvis ikke de samme som til tøj, der skal anvendes til aktiv sport i en indendørs sportshal, fortæller Aage K. Feddersen.

I det danske standardiseringsudvalg, der har deltaget i udviklingen af den nye standard og bl.a. også arbejder med udvikling af standarder for tøjstørrelser, renholdelsesmærker og prøvningsmetoder, sidder Dansk Mode & Textil, De Forenede Dampvaskerier A/S, Eivind Pilgaard, F. Engel K/S, Hjbconsult, IC Companys A/S, TEKO Design + Business og Varefakta.

Udvalget drives af Dansk Standard og er åbent for alle, der har en interesse i textiler og gerne vil have indflydelse på det europæiske og internationale standardiseringsarbejde på tekstilområdet. Det er fx brancheforeninger, producenter, vaskerier, forhandlere og forbrugere.

Læs mere om standardiseringsudvalget her og om mærket fra Teknologisk Institut her.

Kontakt