Netværksdagen 2014: Kan SMV’ere bruge standarder som strategisk redskab?

04. december 2014

Netværksdagen 2014: Kan SMV’ere bruge standarder som strategisk redskab?

Dansk Standard har netop afholdt netværksdag for udvalgsmedlemmer og andre interesserede. Dagen bød blandt andet på en spændende debat om SMV’ernes udfordringer, nye vinkler på standardisering, men også højlydt latter.

Hvordan kan SMV’erne bruge standarder som et strategisk redskab? Og hvordan får man ledelsen til at interessere sig for standarder? Disse store spørgsmål var omdrejningspunktet i debatten, da Dansk Standard i sidste uge holdt netværksdag for over 100 udvalgsmedlemmer og interessenter. Formålet med dagen var blandt andet at sætte nye vinkler på standardisering end dem, man kender fra udvalgsarbejdet, og give mulighed for at netværke på tværs af udvalgene.

”For Dansk Standard har det en meget stor værdi at komme i direkte dialog med vores udvalgsmedlemmer og andre interessenter, da vi får mange gode input af stor værdi for vores arbejde og strategiske retning. Samtidig vil vi gerne give deltagerne mulighed for at dyrke netværk på tværs af de forskellige udvalg,” siger Anne Hasløv Stæhr, adm. direktør i Dansk Standard.

Debat og udstillinger om standarder

Dagen bød blandt andet på en paneldebat med erhvervskommentator Niels Lunde som moderator. Her gik dialogen blandt Teknologisk Institut, Dansk Standard og Aarhus Universitet om, hvordan vi styrker SMV’ernes produktivitet, vækst og eksport. Jesper Jerlang, Dansk Standard, understregede blandt andet, at de internationale standarder bliver mere og mere vigtige, og at det derfor er vigtigt, at vi sikrer dansk indflydelse. Mette Nelville, professor ph.d., konstaterede, at SMV’ernes forretningsmodeller er under pres, og understregede, at innovation er vigtigt for forretningsmodellen.

Efter frokost kom Ole Kjeldsen, teknologidirektør i Microsoft, med gode eksempler på, hvordan standardisering er blevet synlig for ledelsen i Microsoft. Han understregede bl.a., at standarder er med til at gøre, at vi kan arbejde sammen på tværs af branchen. Det drejer sig om åbenhed og I Microsofts tilfælde er standarderne forankret i forretningen og strategien. I dagens anledning var der skabt en række udstillinger, hvor det var muligt at opleve standarder i nye sammenhænge. Her kunne man blandt andet hilse på robotten Nova, der bliver en fast del af Experimentarium for standarder, som Dansk Standard åbner primo 2015

Input til forbedringer

I løbet af dagen blev der gennemført interviews med en række deltagere som led i Dansk Standards strategiarbejde, der blandt andet har fokus på at styrke leverancen til udvalgsmedlemmer og kunder. ”Vi fik rigtig mange gode indsigter igennem vores interviews. Lige som andre virksomheder kan vi se, at der er plads til forbedringer. Det var dejligt at opleve entusiasmen, både når det gjaldt selve dagen og dens mange debatter og vores interviews,” fortæller Jens Heiede, Kommerciel direktør i Dansk Standard. Dagen blev afsluttet med højlydt latter takket være oplægsholder Karen-Marie Lillelund, som lagde fint op til networking, vin og musik.

Læs også artiklen "SMV'ere er langt fra en homogen gruppe".