Standarder er med på banen og sidelinjen under VM i fodbold

21. juni 2018

Standarder er med på banen og sidelinjen under VM i fodbold

Når spillerne løber på banen i Rusland under VM i fodbold, er internationale standarder med på både banen og blandt de mange fans på sidelinjen – lige fra længden på græsstråene til pladsen mellem sæderækkerne.

I disse uger kigger hele verden med, når spillerne fra 32 forskellige lande løber på banen til VM i fodbold. Men det er ikke kun de toptunede atleter, der har indflydelse på årets største sportsbegivenhed – standarder spiller en større rolle, end de fleste er klar over.

  • Hvis fodboldmålet er fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 748, vil overliggeren kun give efter maksimalt 1 cm, når bolden rammer. Ifølge standarden skal fodboldmålet måle 7,32 x 2,44 meter.
  • Ifølge DS/EN 13200-4 skal pladsen mellem et sæde i en række og det tilsvarende sæde i rækken foran være mindst 30 cm. Standarden kræver, at et sæde kan bære en vægt på 2.000 kg. og være mindst 40 cm dybt og 50 cm bredt.
  • Ifølge eksperter, bør banens græsstrå være 23 mm høje. Men hvordan måles det? Den europæiske standard DS/EN 12233 bruges. Den angiver en prøvningsmetode til beregning af græshøjden med et særligt letvægtsværktøj, som dybest set er en rund, bevægelig skive, der sidder på en målestok. Målingen angiver afstanden fra yderspidsen af målestokken, som hviler på jorden, og skiven, der hviler på toppen af stråene.
  • Gode målmandshandsker overholder kravene i den europæiske standard, DS/EN 16027. Ifølge denne standard må handsker ikke udvide sig mere end 20 mm, selv under betydelig kraftpåvirkning. Derfor kan handskerne aldrig glide af målmandens hænder.
  • Hvis benskinnen overholder kravene i DS/EN 13061, får fodboldspillerne blot nogle knubs. Prøvninger giver garanti for højeste sikkerhed. Efter at have være udsat for spark må en benskinne ikke glide mere end 15 mm eller få større buler end 25 mm.
  • Det er soleklart, at banen skal være godt belyst, men standarden DS/EN 12193 indeholder også oplysninger om opstilling af belysning for tv-kameraer. Ifølge standarden skal området omkring kameraer have mindst 0,25 gange mere lys end banen. Det synes ikke som meget, men vi har ikke lyst til at gå glip af et eneste sekund af Eriksen og co. i kamp.