Ny standard skal gøre det trygt for whistleblowers at fløjte

15. april 2019

Ny standard skal gøre det trygt for whistleblowers at fløjte

Whistleblower-ordninger bliver mere og mere udbredte i danske virksomheder i takt med et stigende antal sager, hvor whistleblowers har haft en afgørende betydning for afsløring af lovovertrædelser. Men hvordan sikrer man et system, hvor medarbejdere trygt kan rapportere mistanker om uregelmæssigheder i virksomheden? Det skal en kommende international standard bidrage til.

Efter adskillige sager både i Danmark og internationalt, hvor medarbejdere har bidraget til at afsløre uetisk adfærd og lovovertrædelseer, er whistleblower-ordninger blevet et centralt spørgsmål for alle typer offentlige og private organisationer.

Men reglerne kan være uklare og i forskellige fra land til land, Derfor er der behov for en international standard for whistleblower-systemer.

- I takt med de mange whistleblower-sager er der opstået et behov for nogle fælles internationale rammer for whistleblower-systemer. Det skal være med til at sikre, at medarbejdere kan fortælle om oplevelser, som kan være afgørende for, at virksomheden i god tid kan forebygge og behandle forseelser, forklarer Charlotte Vincentz Fischer, seniorkonsulent i Dansk Standard. 

Danmark har en stærk stemme

Den kommende standard skal hjælpe organisationer til etablering og vedligeholdelse af et solidt og pålideligt system, hvor medarbejdere og andre interessenter trygt kan rapportere bekymringer og mistanker. Standarden kan samtidig bruges som dokumentation for, at organisationen systematisk arbejder med området.

Standarden bliver udviklet i den internationale standardiseringsorganisation ISO, som over de senere år har udviklet en række governance-standarder, dvs. standarder, der vedrører organisationernes ledelse, kontrol og ansvarlighed. Den seneste er standarden for antikorruption. Fra dansk side deltager en række interessenter i arbejdet med disse standarder gennem et udvalg under Dansk Standard.

-  I Dansk Standards Governance-udvalg S-859 arbejder vi lige nu med udviklingen af de danske holdninger og input til den kommende Whistleblower-standard ISO 37002. I ISO har hvert land én stemme, så vi har fra dansk side ligeså meget at skulle have sagt som fx Tyskland eller Frankrig, når det skal besluttes, hvad standarden skal indeholde, forklarer Charlotte Vincentz Fischer.

Udvalget følger desuden de andre standarder der udarbejdes under den internationale ISO-komité, så der er mulighed for at få indflydelse på den serie af standarder der udvikles her. Alle med viden om og holdninger til de udfordringer og løsninger, der kan være til etablering af whistleblower-ordninger, eller ønsker at være med i et netværk omkring standardisering vedr. Governance, kan deltage i arbejdet. På den måde kan man få indflydelse på standardernes indhold og være med til at sætte rammerne f.eks. for fremtidens whistleblower-systemer.  

 

Kontakt

Charlotte Vincentz Fischer
Charlotte Vincentz Fischer Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: cvf@ds.dk
T: 39 96 61 30