Hvornår skal UKCA mark erstatte CE-mærket?

22. december 2020

Hvornår skal UKCA mark erstatte CE-mærket?

Det er endnu uklart, hvad Brexit kommer til at betyde for handlen mellem Storbritannien og EU. Vi ved dog allerede nu, at produkter, som skal markedsføres i Storbritannien, skal mærkes med det nye UKCA mark. Dansk Standard har udarbejdet en side, hvor du kan få overblik over UKCA mark.

UKCA mark er den mærkningsordning, som pr. 1. januar 2021 i Storbritannien erstatter det europæiske CE-mærke. UKCA mark dækker de fleste produkter, der tidligere skulle mærkes med CE-mærket.

Hvis du allerede har markedsført din vare på det britiske marked (eller i et EU-land) inden 1. januar 2021, behøver du ikke at gøre noget nyt. Disse varer kan fortsætte med at cirkulere på det britiske marked, indtil de når til slutbrugeren, da de ikke er underlagt de ændringer, der træder i kraft fra 1. januar 2021.

En vare regnes for 'markedsført', når en skriftlig eller mundtlig aftale (eller tilbud om en aftale) om at overføre ejerskab eller besiddelse er indgået - eller andre rettigheder til produktet udveksles. Dette kræver ikke fysisk overførsel af varen. Du kan normalt fremlægge bevis for markedsføring på basis af ethvert relevant dokument, der normalt bruges i forretningstransaktioner, bl.a.:

  • Salgskontrakter vedrørende varer, der allerede er fremstillet og opfylder de juridiske krav
  • Fakturaer
  • Dokumenter vedrørende forsendelse af varer til distribution

Bemærk, at kravet om UKCA mark ikke gælder for Nordirland og heller ikke for produkter, der allerede er på lager i England, Wales og Skotland den 31. december 2020. Se nærmere vejledning om at markedsføre produkter på det nordirske marked her.

Hvornår skal du benytte mærket UKCA mark?

Du kan bruge det nye UKCA mark fra den 1. januar 2021. For at give virksomheder tid til at tilpasse sig de nye krav, vil du dog i de fleste tilfælde stadig kunne bruge CE -mærket indtil 1. januar 2023.

UKCA mærket kan benyttes hvis alt følgende gælder:

Dit produkt

  • er til markedet i Storbritannien
  • er omfattet af lovgivning, der kræver UKCA-mærkning
  • kræver obligatorisk tredjeparts overensstemmelsesvurdering
  • overensstemmelsesvurdering er blevet udført af et britisk overensstemmelsesvurderingsorgan, og du har ikke overført dine filer for overensstemmelsesvurderingen fra dit britiske organ til et EU-anerkendt organ inden 1. januar 2021.

Få mere information om UKCA mark

Dansk Standard har udformet en side om UKCA mark, hvor du kan læse mere om mærket, og hvilke produkter der er omfattet af det. Gå til Dansk Standards side om UKCA mark.

Se også

Miljømærker og standarder fremmer bæredygtigt byggeri

23. oktober 2020

Miljømærker og standarder fremmer bæredygtigt byggeri

Standarder og Svanemærket gør det nemmere at dokumentere de faktiske miljømæssige gevinster i byggeriet og letter omstillingen til et mere bæredygtigt og cirkulært byggeri, der kan betale sig både på den korte og den lange bane. I Gladsaxe Kommune...

Dansk Standard giver konkrete indspark til regeringens handlingsplan for FN’s verdensmål

09. november 2020

Dansk Standard giver konkrete indspark til regeringens handlingsplan for FN’s verdensmål

Standarder og miljømærker kan være med til at understøtte omstillingen til en mere bæredygtig fremtid og indfri FN’s verdensmål. Derfor foreslår Dansk Standard en række konkrete initiativer som indspil til regeringens kommende danske handlingsplan...

Video: Brexit og dens betydning for standardisering

04. december 2020

Video: Brexit og dens betydning for standardisering

Nåede du ikke at se webinaret om Brexit og dens betydning for standardisering, fik du ikke det hele med eller vil du gerne gense det – så kan du finde optagelsen her på siden.