Ny version af ISO 50003 Energiledelsessystemer

23. juli 2021

Ny version af ISO 50003 Energiledelsessystemer

Et energiledelsessystem gør det muligt for organisationer at etablere de systemer og processer, der er nødvendige for løbende at forbedre energieffektiviteten herunder anvendelsen af energi og energiforbruget. Standarden, der stiller krav til organer, der foretager audit og certificering af energiledelsessystemer, er netop blevet opdateret.

Certificering efter et energiledelsessystem (EnMS) kan være et essentielt skridt for at opnå organisationens miljømålsætninger, da en certificering dokumenterer reelle forbedringer af energiforbrug og energieffektivitet over for organisationens interessenter. For at sikre, at certificeringsprocessen er konsekvent, og at certificeringsorganerne er kompetente til at vurdere værdien af forbedringerne, er standarden for certificeringsorganerne netop blevet opdateret.

ISO 50003 Energiledelsessystemer – Krav til organer, der foretager audit og certificering af energiledelsessystemer

ISO 50003 Energiledelsessystemer – Krav til organer, der foretager audit og certificering af energiledelsessystemer er udviklet for at sikre, at certificeringsorganer har de rette kompetencer samt er konsistente og upartiske i deres certificeringsproces.

ISO 50003 kan anvendes sammen med ISO/IEC 17021 Overensstemmelsesvurdering – Krav til organer, der foretager audit og certificering af ledelsessystemer, da det giver certificeringsorganerne mulighed for at certificere ledelsessystemer med særlig fokus på energibaserede foranstaltninger i planlægningsprocessen. Derudover giver de to standarder mulighed for at sikre at organisationerne, der udfører certificeringen, har de rette kompetencer.

Opdateret version

Standarden ISO 50003 er fornyeligt blevet opdateret, så den passer til den harmoniserede tilgang, der anvendes i alle ISO’s ledelsessystemer. Hertil er der kommet nogle justeringer bl.a. i forhold til afklaring af kontroldage, anvendelse af kravene i større organisationer og tekniske kompetencer for dem, der har en tilknytning til EnMS-kontrollen.

Andre standarder inden for energiledelse

ISO 50003 er en af de standarder, som ISO har udviklet for at supplere og understøtte ISO 50001 Energiledelsessystemer – Krav med vejledning til brug.

ISO 50004 Energiledelsessystemer – Vejledning i implementering, vedligehold og forbedring af et ISO 50001-energiledelsessystem

ISO 50006 Energiledelsessystemer - Måling af energipræstation ved hjælp af baseline for energi (EnB) og indikatorer for energipræstation (EnPl) - Generelle principper og vejledning (under revision)

ISO 50009 Energiledelsessystemer – Vejledning i flerorganisatorisk implementering af et fælles energiledelsessystem

ISO 50015 Energiledelsessystemer - Måling og verifikation af organisationers energieffektivitet - Generelle principper og vejledning

ISO 50021 Energiledelse og -besparelser – Generel vejledning om valg af ansvarlige for evaluering af energibesparelser

Vil du vide mere?

Så deltag på vores kursus ISO 50001 - Energiledelsessystemer d. 16. september, hvor du lærer, hvordan standarden kan anvendes. Læs mere og tilmeld dig her.

Du kan også læse om alle energiledelses standarderne her.

Informationscentret
Informationscentret Vi har åbent mandag - torsdag 8.30 - 16.00. Fredag 8.30 - 15.00
Salg og Kundeservice
E: dsinfo@ds.dk
T: 39966140

Se også

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

04. marts 2024

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

Det skal være lettere for danske virksomheder og organisationer at implementere standarden for facility management, og derfor er standarden DS/EN ISO 41001 netop udkommet på dansk.

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

05. februar 2024

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

Med revisionen af det europæiske energieffektiviseringsdirektiv (EED) følger opdaterede og skærpede lovkrav til danske virksomheders energieffektiviseringsindsats. Der er desuden fremsat forslag om, at den nye lovgivning skal stille krav om klimasyn.

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

15. december 2023

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

Virksomheder og organisationer står over for en masse nye krav ifm. ESG-rapportering. Krav som de fleste stadig skal vænne sig til. Det kan derfor være en fordel for mange at anvende de kendte ledelsessystemer, da de giver en struktur til at kunne...