Standarder for solvarmeanlæg forventes at bidrage væsentligt i klimaindsatsen

10. januar 2022

Standarder for solvarmeanlæg forventes at bidrage væsentligt i klimaindsatsen

Fælles internationale ISO-standarder skal nu sikre kvaliteten af solvarmeanlæg, hvilket eksperter mener vil gøre fremtidens solvarmeenergi mere tilgængelig og udbredt end nogensinde før.

Det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at solenergi har et enormt potentiale i kampen mod klimaforandringerne.

For mange kan det dog komme som en overraskelse, at varme rent faktisk fylder enormt meget i verdens totale energiforbrug. Faktisk udgør elektricitet kun omkring 20 procent af verdens totale energiforbrug, og blot 30 procent udgøres af transportmidler. Langt den største andel af vores energiforbrug er varme: varmt vand, varme og industriel varme står således for mere end 50 % af verdens energiforbrug. Derfor kan solvarmeanlæg bidrage væsentligt i klimaindsatsen, og her spiller standarder en vigtig rolle, fordi de er med til at sikre kvaliteten af anlæggene.

- Kvalitetssikring af solvarmeanlæg i europæiske lande og andre dele af verden vil skabe øget tillid hos forbrugerne og dermed bane vejen for øget udbredelse af solvarme. Internationale standarder er også til gavn for producenterne, da det giver dem klare retningslinjer for produktkrav, forklarer Alexander Christiansen, standardiseringskonsulent hos Dansk Standard.

Solvarmesystemer kan spare millioner tons klimaopvarmede kuldioxid

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) viser de seneste globale data fra rapporten, ’Solar Heat Worldwide 2020’, at solvarmesystemer i løbet af 2019 producerede 479 gigawatt energi – hvilket genererede samme output som 43 millioner tons olie og forhindrede udledning af 38 millioner tons klimaopvarmende kuldioxid.

På trods af, at solvarmeopvarmning er en moden teknologi, har den haltet lidt bagefter andre former for vedvarende energi. Dette skal fælles internationale ISO-standarder nu være med til at ændre på.

- Noget af det, der arbejdes på lige nu, er at gøre de europæiske standarder inden for solenergi internationale, så de får en større udbredelse, ligesom der er en række internationale ISO-standarder, der er ved at blive opdaterede med nye krav til bl.a. kvalitet og prøvningsmetoder siger Alexander Christiansen.

Om standarderne for solenergi

De fælles internationale ISO-standarder, der kan være med til at gøre en forskel for klimaet, er bl.a. ISO 9806, ISO 22975-serien og ISO 9459-serien. Fælles for standarderne er, at de giver metoder, vejledninger og stiller krav til produkter, der bruger solenergi. Fx giver ISO 9806 testmetoder til vurdering af holdbarhed, pålidelighed, sikkerhed og termisk ydeevne af væskeopvarmende solfangere, ISO-22975-serien stiller krav til holdbarhed og ydeevne af vakuum-solfangere og ISO 9459-serien beskriver testprocedurer til karakterisering af ydeevnen af ​​solvarmeanlæg til brugsvand.

Udvikling af standarder for solfangere

Der er fra dansk side mulighed for at få indflydelse på standarder på området igennem Dansk Standards udvalg for termisk solenergi, S-213, som arbejder med udviklingen af standarder for solfangere, solvarmesystemer og lagertanke. Udvalget deltager aktivt i flere af de internationale arbejdsgrupper, hvor de danske udvalgsmedlemmer er med til at påvirke udformningen af standarderne. Du kan læse mere om udvalget og mulighederne for at deltage her.

 

Kontakt

Alexander Mollan Bohn Christiansen
Alexander Mollan Bohn Christiansen Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri & Energi
E: amc@ds.dk
T: 39 96 62 37

Se også

ISO indfører klimakrav i alle ledelsesstandarder

03. april 2024

ISO indfører klimakrav i ledelsesstandarder

Med London-erklæringen forpligtede ISO sig til at bidrage til klimadagsordenen gennem standardisering – nu indføres krav om klimahensyn i ledelsesstandarder.

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

05. februar 2024

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

Med revisionen af det europæiske energieffektiviseringsdirektiv (EED) følger opdaterede og skærpede lovkrav til danske virksomheders energieffektiviseringsindsats. Der er desuden fremsat forslag om, at den nye lovgivning skal stille krav om klimasyn.

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

13. december 2023

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

Produkter skal fremover leve op til en række krav til bæredygtighed og cirkularitet, hvis de skal kunne markedsføres inden for EU’s grænser. Europa-Parlamentet og Rådet er netop blevet enige i forhandlingerne om den nye ecodesign-forordning, som h...