Har du styr på maskinsikkerheden?

22. oktober 2019

Har du styr på maskinsikkerheden?

Det kan synes som en uoverskuelig proces at leve op til kravene for maskinsikkerhed som beskrevet i Maskindirektivet. Kravene er fortolket i standarder, men der er mange standarder, man skal have overblik over, når man designer og bygger maskiner.

Derfor har Dansk Standard nu udgivet en pakke med alle de grundlæggende maskinsikkerhedsstandarder, som hjælper dig med at få overblik.

Et grundlæggende krav for maskiner er, at de skal være CE-mærkede for at blive solgt på det europæiske marked. Derudover er der i Maskindirektivet en række sundheds- og sikkerhedsmæssige krav, der anses som minimumskrav fra myndighederne.

Maskindirektivet er implementeret i dansk lovgivning, og netop derfor er det afgørende for producenter at kunne dokumentere, at deres produkter overholder alle krav. Her er standarderne nødvendige for at kende det sikkerhedsniveau, der kræves. De harmoniserede standarder viser det minimumsniveau, som myndighederne kræver, og som kunderne kan forvente, at maskinen lever op til. Det er frivilligt at følge standardernes løsninger, men vælger man andre løsninger, skal man kunne dokumentere, at løsningen giver som minimum det samme sikkerhedsniveau som den standardiserede løsning.

Standarder for maskinsikkerhed samlet på ét sted

I den nye udgivelse er alle de grundlæggende maskinsikkerhedsstandarder nu samlet, så det bliver lettere for producenter og brugere at danne sig et overblik. Med maskinsikkerhedspakken får du de mest anvendte standarder samlet. Det betyder, at når du skal lave din risikovurdering af maskinen, behøver du ikke længere lede efter den rigtige standard. Alle standarderne er nemlig samlet i én pakke, hvor du kan tilgå dem alle online.

- Når jeg kommer rundt hos maskinfabrikanter, skal jeg ofte forklare, at standarder både skal ses som minimumskrav til overholdelse af Maskindirektivet, men også kan ses som facitliste. Standarder, der er harmoniseret under Maskindirektivet, viser løsninger, som allerede er accepteret af myndighederne, siger Hans Morten Henriksen, som er formand for udvalget for maskinsikkerhed.

Ved at samle standarderne på ét sted bliver det langt mere overskueligt og samtidig en økonomisk besparelse, fordi du køber standarderne samlet.

- Maskinsikkerhedsstandarderne er afgørende for ethvert maskindesign – fra udvikling til anvendelse. Jeg håber derfor, at den nye maskinsikkerhedspakke kan hjælpe til større udbredelse af Maskindirektivets harmoniserede standarder. Det vil hjælpe til at få en mere konkurrencedygtig maskinproduktion i Danmark, siger Hans Morten Henriksen.

 

Kontakt

Standard Distribute salgsteam
Standard Distribute salgsteam Vi har åbent kl. 8.30 - kl. 16.00 mandag-torsdag, fredag til kl. 15.00
Salg og kundeservice
E: sd@ds.dk
T: 39966256 / 39966139