Nye krav til belysning og dagslys – her er de vigtigste ændringer

22. februar 2019

Nye krav til belysning og dagslys – her er de vigtigste ændringer

To nye standarder ser nu dagens lys. Og det betyder en række nye krav både til belysning på indendørs arbejdspladser og til godt dagslys.

Standarden for belysning kommer snart i høring 

Er du træt af, at der altid planlægges efter minimumsniveauer og aldrig er åbent for diskussion af, hvad det rigtige niveau er, når du laver belysningsplaner? Og synes du også, at det er besværligt at hitte ud af, hvor meget lys der skal være på lofter og vægge? Så er der ifølge Anne Bay, direktør for foreningen Dansk Center for Lys, gode chancer for, at du vil blive rigtig glad for den opdatering af DS/EN 12464-1, som kommer i høring midt i maj.

- Det danske standardiseringsudvalg har sammen med de øvrige europæiske eksperter arbejdet meget længe på den komplicerede revision af standarden for indendørs belysning. 

De vigtigste ændringer i standarden for indendørs belysning på arbejdspladser, DS/EN 12464-1 er:

  • En række tiltag, som skal gøre det lettere at planlægge det rette lys – bedre områdedefinitioner, informative planlægningseksempler og opdateret tabelværk med flere nye rumtyper
  • Fire nye kolonner i tabelværket: Den cylindrisk belysningsstyrke samt belysningsstyrker på vægge og lofter – og som noget helt nyt en anbefalet, højere middelbelysningsstyrke
  • Nyt afsnit om flimmer og anbefalede grænseværdier
  • Nyt informativt anneks om visuelle og ikke-visuelle («non-image forming») effekter af lys 
  • Nyt informativt anneks om blænding, som giver anbefalinger til, hvad man bør gøre, når tabelmetoden ikke kan anvendes.
  • Nyt informativt anneks med planlægningseksempler.

Ny standard for dagslys giver redskaber til dokumentation 

Udover den kommende standard for belysning, er der også netop udkommet en ny europæisk standard for dagslys i rum og bygninger DS/EN 17037. Også her har Dansk Standards udvalg for lys og belysning deltaget meget aktivt i det europæiske standardiseringsarbejde.

Standarden EN 17037 har til formål at give en fælles europæisk metode til at dokumentere tilstrækkeligt dagslys i rum og bygninger. På den måde undgår de projekterende at skulle holde sig opdaterede på landespecifikke krav. Derudover skal den give vejledning i, hvad der som minimum skal dokumenteres i forhold til:

  • et tilstrækkeligt dagslysniveau
  • et godt udsyn til det fri
  • en tidsperiode for direkte sol i opholdsrum
  • et kriterie for vurdering af risiko for blænding fra vinduer.

Dokumentationen af beregning af belysningsstyrker fra dagslys i henhold til BR18 tager udgangspunkt i denne standard. 

Standarden udkom på engelsk ved årsskiftet og forventes udgivet på dansk i april. 
Begge standarder er udarbejdet af Dansk Standards udvalg for Lys og Belysning. Alle med interesse og viden på området har mulighed for at deltage i arbejdet og få indflydelse på fremtidens krav på området. 

Den 15. januar blev der afholdt et møde om dagslys i København, hvor der var over 100 deltagere. 

 

Kontakt

Lise Schmidt Aagesen
Lise Schmidt Aagesen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: laa@ds.dk
T: 39 96 63 28