Nye krav til maskiners brugsanvisninger

10. maj 2019

Nye krav til maskiners brugsanvisninger

Ny standard for brugsanvisninger for maskiner er på vej. Standarden forventes at blive lovkrav – måske allerede i år - og er derfor god at kende. Dansk Standard og Maskinsikkerhed ApS inviterer til gratis informationsmøde om de nye krav.

ISO forventes i maj 2019 endeligt at godkende standarden ISO 20607 Maskinsikkerhed – Maskiners brugsanvisning. Standarden er skrevet med henblik på at kunne harmoniseres som Maskindirektivets minimumskrav og bliver dermed et lovkrav for maskiners brugsanvisninger - måske med virkning for maskiner, der leveres som nye allerede fra efteråret 2019. 
 
”Det er en rigtig god standard, og hvis den følges, vil man få væsentligt bedre brugsanvisninger fremover. Det kan medvirke til at undgå ulykker, men også til at gøre hverdagen nemmere for brugerne. Omvendt har de fleste maskinfabrikanter en større udfordring: Til dato har vi set én brugsanvisning, som opfylder de meget rimelige krav fra ISO 20607”, siger Hans Morten Henriksen, direktør i Maskinsikkerhed, der har repræsenteret Dansk Standard i udarbejdelsen af standarden og fortsætter:
 
”Standarden har været til forhåndsvurdering hos EU-kommissionens konsulenter, med et positivt resultat. Vi kan altså forvente en forholdsvis hurtig harmonisering som Maskindirektivets minimumskrav. Og i modsætning til mange andre standarder, der kan være flere år om at slå igennem i industrien, må vi forvente, at brugerne hurtigt lærer, hvilke krav der skal være opfyldt, før de vælger at betale sidste afdrag på maskinen”.
 
Standarden henvender sig både til maskinfabrikanter, der skal have alt på plads inklusiv oplysninger fra underleverandører, og for de brugervirksomheder, der har ambitioner om at have gode brugsanvisninger for at undgå ulykker.

Kontakt

Søren Nielsen
Søren Nielsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: sn@ds.dk
T: 39 96 62 29

Se også

Standardserie for ladcykler er på vej

12. juni 2024

Standardserie for ladcykler er på vej

Cykler til person- og lasttransport er efterhånden udbredt til mange formål, og i 2024 forventes de første standarder i en serie omhandlende ladcykler at udkomme.

EU-Kommissionen har opdateret vejledningen til maskindirektivet

03. maj 2024

EU-Kommissionen har opdateret vejledningen til maskindirektivet – ny vejledning til den kommende forordning under udarbejdelse

En revideret udgave af vejledningen til maskindirektivet blev udgivet i april, og samtidig er arbejdet med en ny vejledning til den kommende maskinforordning startet.

Ny standard for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø gør markedet sundere

29. november 2023

Ny standard for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø gør markedet sundere

En standard, der blev udgivet for første gang sidste år for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø, er lige blevet harmoniseret under både maskindirektivet og ATEX-direktivet.

DS Maskindag – teknologisk udvikling og maskinforordningens nye krav

08. juni 2023

DS Maskindag – teknologisk udvikling og maskinforordningens nye krav

Se eller gense Dansk Standards maskindag, og få overblik over de nye regler i den nye maskinforordning fra Sikkerhedsstyrelsen.