Nye krav til maskiners brugsanvisninger

10. maj 2019

Nye krav til maskiners brugsanvisninger

Ny standard for brugsanvisninger for maskiner er på vej. Standarden forventes at blive lovkrav – måske allerede i år - og er derfor god at kende. Dansk Standard og Maskinsikkerhed ApS inviterer til gratis informationsmøde om de nye krav.

ISO forventes i maj 2019 endeligt at godkende standarden ISO 20607 Maskinsikkerhed – Maskiners brugsanvisning. Standarden er skrevet med henblik på at kunne harmoniseres som Maskindirektivets minimumskrav og bliver dermed et lovkrav for maskiners brugsanvisninger - måske med virkning for maskiner, der leveres som nye allerede fra efteråret 2019. 
 
”Det er en rigtig god standard, og hvis den følges, vil man få væsentligt bedre brugsanvisninger fremover. Det kan medvirke til at undgå ulykker, men også til at gøre hverdagen nemmere for brugerne. Omvendt har de fleste maskinfabrikanter en større udfordring: Til dato har vi set én brugsanvisning, som opfylder de meget rimelige krav fra ISO 20607”, siger Hans Morten Henriksen, direktør i Maskinsikkerhed, der har repræsenteret Dansk Standard i udarbejdelsen af standarden og fortsætter:
 
”Standarden har været til forhåndsvurdering hos EU-kommissionens konsulenter, med et positivt resultat. Vi kan altså forvente en forholdsvis hurtig harmonisering som Maskindirektivets minimumskrav. Og i modsætning til mange andre standarder, der kan være flere år om at slå igennem i industrien, må vi forvente, at brugerne hurtigt lærer, hvilke krav der skal være opfyldt, før de vælger at betale sidste afdrag på maskinen”.
 
Standarden henvender sig både til maskinfabrikanter, der skal have alt på plads inklusiv oplysninger fra underleverandører, og for de brugervirksomheder, der har ambitioner om at have gode brugsanvisninger for at undgå ulykker.

Kontakt

Søren Nielsen
Søren Nielsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: sn@ds.dk
T: 39 96 62 29

Se også

Nyrevideret standard er harmoniseret under maskindirektivet

26. april 2022

Nyrevideret standard er harmoniseret under maskindirektivet

Standarden for Maskinsikkerhed – Functional safety for sikkerhedsrelaterede styresystemer, DS/EN IEC 62061:2021, er netop blevet harmoniseret under EU’s maskindirektiv.

Nye krav til svejseudstyr – stelklemmer og elektrodeholdere

19. april 2022

Nye krav til svejseudstyr – stelklemmer og elektrodeholdere

De nye udgaver af standarderne for henholdsvis stelklemmer til svejsereturstrøm og elektrodeholdere til lysbuesvejsning er netop blevet harmoniserede. Derfor træder nye krav til stelklemmer og elektrodeholdere i kraft fra d. 21. juni 2023.

Revision af standard for opvarmning af procesrør

19. april 2022

Revision af standard for opvarmning af procesrør

Nu er der nye krav på vej til elektriske selvbegrænsende varmekabelsystemer og rør, som installeres i eksplosive atmosfærer. Standarden DS/EN 60079-30 skal nemlig revideres. Og alle med viden på området har mulighed for at deltage i arbejdet og få...

Manglende styr på CE-mærkningen af robotter går ud over sikkerheden

10. november 2021

Manglende styr på CE-mærkningen af robotter går ud over sikkerheden

Alt for mange robotter er ikke sikkerhedsmæssigt forsvarlige og i værste fald ulovlige at bruge. Der mangler nemlig viden i markedet om CE-mærkning, som er et krav på alle robotinstallationer.