ISO 14001 - Standarden der gør din virksomhed grønnere

17. juni 2019

ISO 14001 - Standarden der gør din virksomhed grønnere

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at stort set alle efterhånden taler om miljø og bæredygtighed. Og det er ikke kun i vores hjem, vi kan gøre en forskel. Virksomheder spiller også en stor rolle i at gøre verden grønnere og mere bæredygtig.

Har du tænkt over, hvor miljørigtig din virksomhed er? Der er mange fordele ved at tage virksomhedens miljøpåvirkning op til overvejelse. Ikke blot fordi I kan blive mere bæredygtige, men også fordi der er penge at spare.

Men det er naturligvis ikke nok blot at overveje – der skal handling til. Standarden for miljøledelse, ISO 14001, er et strategisk værktøj, der gør dig i stand til at styre og styrke din virksomheds miljøindsats. ISO 14001 bruges i dag af virksomheder i alle brancher og sektorer som et ledelsesværktøj til at styre miljøpåvirkningen, reducere ressourceforbrug og give ledelsen overblik over virksomhedens miljøperformance.

Hvorfor indføre et miljøledelsessystem?

Miljøet ændrer sig med hastige skridt. Derfor er virksomheder, små som store, nødt til at holde sig orienterede om udviklingen for at sikre sin overlevelse. Et miljøledelsessystem baseret på ISO 14001 hjælper din virksomhed til at styre risici og kapitalisere på de muligheder, en verden i forandring bibringer.

Ved at implementere et miljøledelsessystem kan du effektivisere virksomhedens brug af naturressourcer og energi, overholde lovmæssigheder og få bedre relationer til kunder.

Så hvorfor ikke komme i gang? Det er faktisk ikke spor kompliceret. ISO 14001-standarden bidrager nemlig med et konkret ledelsesværktøj, der understøtter jeres fokus på bæredygtighed og sætter rammen for jeres indsats for at forbedre miljøpræstationen i virksomheden.

Fem gode råd

Virksomheder bliver ikke bæredygtige over natten. Miljømæssige forbedringer kræver fokus på de væsentligste miljøforhold, reduktion af miljøpåvirkningen og løbende evaluering. Derfor har vi udarbejdet disse fem råd til dig, som arbejder med ISO 14001.

  • Det er vigtigt at arbejde med, hvad de tilsigtede resultater af jeres ledelsessystem er. Hvad er det grundlæggende systemet skal hjælpe jer med at opnå?
  • Miljøforhold skal ses og arbejdes med i et livscyklusperspektiv. Du og din virksomhed skal forholde jer til både direkte og indirekte miljøpåvirkninger
  • Det er vigtigt, at I har en kultur med fokus på løbende forbedringer
  • Risikoledelse, hvor I ser på både strategiske og operationelle udfordringer og muligheder på miljøområdet, er omdrejningspunktet for et miljøledelsessystem
  • Evaluering af indsats og opfølgning er alfa og omega og grundlaget for at udvikle og forbedre jeres bæredygtighedsarbejde

Kom godt fra start

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med miljøledelsessystemet? Eller er du allerede i gang, men mangler sparring og viden om standarden? Så kan du tilmelde dig Dansk Standards Diplomkursus, hvor du på to dage præsenteres for indholdet i ISO 14001 og lærer, hvordan de enkelte krav i standarden efterleves i praksis.

Ikke nok med at du får overblik og forståelse for miljøledelse som begreb og kravene i standarden, får du også indblik i metoden til implementering af miljøtiltagene i ISO 14001. Du får altså overblik over, hvordan du sætter jeres indsatser og mål i system så i opnår de resultater, i har sat jer for.

 

Kontakt

Susan Redder Bruun
Susan Redder Bruun Chefkonsulent | Chief Consultant
Compliance & Executive Support
E: srb@ds.dk
T: 39 96 62 15

Se også

Fynsk møbelvirksomhed om miljøcertificering

05. januar 2023

Fynsk møbelvirksomhed om miljøcertificering: ”Vi er blevet mere attraktive”

Standarder spiller en væsentlig rolle i Four Designs grønne omstilling. Den fynske møbelvirksomhed er miljøcertificeret efter ISO 14001 og bruger også produktspecifikke standarder, der sikrer miljøfokus, i deres produktudvikling.

Mindsket klimaaftryk og skærpet forretningsstrategi med miljøledelse

02. december 2021

Mindsket klimaaftryk og skærpet forretningsstrategi med miljøledelse

Den danske virksomhed Nowocoat arbejder aktivt med ISO 14001 som en del af kerneforretningen, hvilket sikrer dem både ansvarlig og økonomisk vækst.

Har du en mening om fremtidig miljøledelse?

15. september 2021

Har du en mening om fremtidig miljøledelse?

Brugere og andre interessenter med kendskab til eller interesse i ISO 14000-serien har nu mulighed for at påvirke kommende versioner af standarderne for miljøledelse.

Bæredygtighedskurser er i høj kurs

26. april 2021

Flere og flere vil arbejde med bæredygtighed – og kunne dokumentere indsatsen

Et stigende antal virksomheder efterspørger konkrete værktøjer til at arbejde strategisk og systematisk med bæredygtighed og FN’s verdensmål. Derfor sætter Dansk Standard fortsat flere bæredygtighedskurser på programmet.