Bedre rammer for cirkulært tøj og textil

13. august 2021

Bedre rammer for cirkulært tøj og textil

Nu tages der et vigtig skridt for klimaet – der skal nemlig sættes fælles europæiske standarder for cirkulær økonomi indenfor textiler. Textiler er en kæmpe klimabelastning, og der er derfor hårdt brug for, at vi bliver bedre til at genbruge og reparere vores tøj, boligtextiler og møbler.

Det europæiske miljøagentur anslår, at textiler er en af de mest klimabelastende forbrugsgoder. Faktisk medfører det europæiske forbrug af tøj, tæpper, møbelstof og andre textiler udledninger, der svarer til 654 kg CO2 per person om året. Det betyder, at textiler kommer umiddelbart efter det, man populært kalder bil, bolig og bøffer, og derfor er det et vigtigt indsatsområde for såvel den danske regering som for EU-Kommissionen.

Og nu bliver indsatsen styrket markant, da det netop er vedtaget, at der skal laves europæiske standarder, som skal understøtte den cirkulære omstilling af textilbranchen. De europæiske standarder er i høj grad med til at forme markedet, idet de skaber et fælles sprog og forståelse af, hvad fx cirkularitet betyder, og enighed om, hvilke krav markedet skal stille fremadrettet.

- Genbrug og genanvendelse skal fylde mere i forbruget af textiler fremover, og industri og detail skal være villige til at stille andre krav til deres design end gårsdagens. Derfor er det vigtigt, at der er enighed om, hvilken retning vi skal gå, så både indkøbere og forbrugere får noget konkret at forholde sig til og kan træffe bedre valg. Netop her spiller standarder en afgørende rolle, da de sikrer, at vi snakker samme sprog i hele kæden, siger Mathias Hvam, strategisk projektleder i Coop's CSR afdeling.

Fælles standarder er et vigtigt redskab for den grønne omstilling.

Textilbranchen er under hastig forandring, bl.a. fordi efterspørgsel og krav til større bæredygtighed, cirkularitet og øget producentansvar er stærkt stigende, og her kan fælles europæiske standarder være et vigtigt redskab for den grønne omstilling.

- Det er fuldstændigt afgørende, at mode- og textilbranchen i endnu højere grad omfavner den cirkulære økonomi. Men vi kan også mærke på branchens virksomheder, at der er behov for en fælles referenceramme, hvis vi skal have sat yderligere skub i udviklingen, og der spiller fælles europæiske standarder en central rolle, siger Jette Lindgaard, miljø- og bæredygtighedschef i Dansk Mode & Textil.

Standarderne skal bl.a. skabe rammerne for en mere cirkulær produktion og styrke bæredygtighed i alle stadier af værdikæden fra design til forbruger og tilbage igen. Som forbruger vil man altså få bedre muligheder for at købe mere ansvarligt og få lettere ved at aflevere brugte textiler, så de kan udnyttes optimalt igen.

- Vi kan allerede nu mærke en stor efterspørgsel fra branchen efter konkrete redskaber til en cirkulær tøjproduktion. Her kan standarderne være en stor hjælp til fx at løse udfordringen med indsamling og genbrug af textiler, ligesom der er behov for nogle fælles definitioner og krav til kvaliteten af recirkuleret textil. Samtidig kan man sikre tøj, der har en længere holdbarhed, hvilket vil have en af de største positive effekter på vores klimaudfordring, siger Maibritt Agger, afdelingschef i Dansk Standard.

Vær med til at sætte fremtidens markedskrav

Standarderne bliver udviklet af alle relevante aktører, herunder producenter, indkøbere, brancheorganisationer, NGO’er, myndigheder og forskere. Og danske interessenter har gode muligheder for at gå foran i denne udvikling og være med til at sætte deres præg på de forventninger og krav, der vil blive stillet til industrien og markedet.

Hør mere om mulighederne for at være med til at sætte standarderne og dermed forme fremtidens marked på Dansk Standards webinar 25. august 2021.

Læs mere her: https://www.ds.dk/da/ydelser/kurser/webinar-cirkulaer-oekonomi-inden-for-textiler

 

Kontakt

Berit Holbech Asmussen
Berit Holbech Asmussen Chefkonsulent | Chief Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: bha@ds.dk
T: 39 96 62 36

Se også

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

05. februar 2024

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

Med revisionen af det europæiske energieffektiviseringsdirektiv (EED) følger opdaterede og skærpede lovkrav til danske virksomheders energieffektiviseringsindsats. Der er desuden fremsat forslag om, at den nye lovgivning skal stille krav om klimasyn.

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

13. december 2023

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

Produkter skal fremover leve op til en række krav til bæredygtighed og cirkularitet, hvis de skal kunne markedsføres inden for EU’s grænser. Europa-Parlamentet og Rådet er netop blevet enige i forhandlingerne om den nye ecodesign-forordning, som h...