Få inspiration til grønne offentlige indkøb

14. oktober 2021

Få inspiration til grønne offentlige indkøb

Både stat, regioner og kommuner har i stigende grad fokus på den grønne omstilling og opstiller strategier for grønne og bæredygtige indkøb. Men det kan være udfordrende at omsætte strategierne til konkrete krav i udbud. Ny guide giver inspiration til, hvordan det kan gøres i praksis.

Dansk Standard har udviklet en gratis inspirationsguide, der giver en række eksempler på, hvordan man som offentlig indkøber kan bruge standarder i arbejdet med grønne indkøb og dermed sikre fokus på bl.a. klima, energieffektivitet, miljøpåvirkning, biodiversitet og cirkulær økonomi. Standarder kan nemlig være med til at fremme både grøn omstilling og dokumentere, at den tilsigtede grønne effekt rent faktisk opnås.

- Vi er i Dansk Standard optaget af at bidrage til en grønnere og mere bæredygtig verden. Udviklingen af grønne standarder er på mange områder i fuld gang, og der findes også allerede i dag en lang række standarder, der kan bidrage til en mere bæredygtig fremtid – også når det kommer til indkøb, siger Lasse Kaltoft, konsulent i Dansk Standard, og fortsætter:

- Som indkøber kan det være udfordrende at hitte rundt i de grønne krav, man kan stille i sit udbud. Her kan standarder være en hjælp. Derfor har vi lavet en kortlægning af standarder, der belyser potentialet.

Et redskab til at stille grønne krav i udbud

Inspirationsguiden er til alle, der arbejder med indkøb og udbud i den offentlige sektor – og har brug for værktøjer til enkelt at kunne fastsætte standardiserede krav og kriterier til bedre miljø- og klimabeskyttelse i konkrete udbud.

Guiden synliggør det grønne potentiale i udvalgte standarder og giver et bud på brug af standarder i udbud i forhold til effekt på klima, energieffektivitet, miljøpåvirkning, biodiversitet og cirkulær økonomi. Det kan eksempelvis ske ved brug af standarder inden for ledelsessystemer, der kan være med til at systematisere og overskueliggøre den indsats, leverandøren leverer. Derfor kan disse også med fordel benyttes ved indkøb af en serviceydelse. Det er således ikke nødvendigvis standarden i sig selv, der indeholder et grønt krav; den kan også fungere som et værktøj til at fremme, sikre eller dokumentere en reel grøn effekt.

Vil du vide mere?

Få inspiration til, hvordan standarder og miljømærker kan hjælpe dine indkøb i en grønnere retning, samt indblik i hvordan miljø og klima i højere grad kan tænkes ind i offentlige udbud på vores webinar d. 2. november.

 

 

Kontakt

Ditte Klint Heede
Ditte Klint Heede Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: dkh@ds.dk
T: 39 96 62 42

Se også

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

05. februar 2024

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

Med revisionen af det europæiske energieffektiviseringsdirektiv (EED) følger opdaterede og skærpede lovkrav til danske virksomheders energieffektiviseringsindsats. Der er desuden fremsat forslag om, at den nye lovgivning skal stille krav om klimasyn.

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

13. december 2023

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

Produkter skal fremover leve op til en række krav til bæredygtighed og cirkularitet, hvis de skal kunne markedsføres inden for EU’s grænser. Europa-Parlamentet og Rådet er netop blevet enige i forhandlingerne om den nye ecodesign-forordning, som h...

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

01. december 2023

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

Udviklingen af det europæiske CCUS-marked og den tilhørende infrastruktur var i højsædet på Europa-Kommissionens årlige CCUS-konference, som netop er blevet holdt i Aalborg med nationale og internationale beslutningstagere, myndigheder og eksperte...