International anerkendelse til danske IEC-eksperter

04. november 2021

International anerkendelse til danske IEC-eksperter

Fem danskere blev i torsdags hædret med IEC’s pris ”1906 Award”. Den uddeles hvert år som en anerkendelse for en usædvanlig præstation. I år er der hele fem danske eksperter, der er blevet hædret med prisen for deres særlige og engagerede præstationer.

Prisen gives til aktive eksperter inden for den internationale standardiseringsorganisation, IEC, for deres individuelle præstationer inden for et projekt eller et andet specifikt bidrag, der har hjulpet med at fremme IEC-aktiviteter på en væsentlig måde.

Prismodtagerne er blevet indstillet af deres egne IEC-kolleger, for deres ekstraordinære betydning for gruppens eller projektets resultater.

- Det er en utrolig flot anerkendelse af de fem danskeres indsats i et vigtigt internationalt arbejde. Og at der er hele fem danskere i år, når vi nu kommer fra et lille land, vidner om de danske eksperters høje niveau og dedikation, som har været afgørende for at opnå succes og flotte resultater inden for hver deres felt, og som i øvrigt er med til at styrke de respektive virksomheders konkurrencekraft og muligheder på de internationale markeder, siger Jens Heiede, standardiseringsdirektør.

Regnar Schultz fra Dansk Standard var også til stede og modtog sin 1906 Award, som han blev tildelt i 2020, men ikke fik overrakt, da der ikke kunne afholdes prisoverrækkelse det år pga. corona.

De fem danskere, som modtog prisen for 2021 er:

  • Per Krause-Kjaer, Siemens Gamesa Renewable Energy, TC 88, som får prisen for bl.a. at skabe og vedligeholde eksterne kontakter til mange andre IEC-grupper, hvilket har været vigtigt for succesen med standardiseringsarbejdet. Desuden sørger han for at bringe yderligere ekspertise ind, når det er nødvendigt, og dele information om standarden (IEC 61400-25) til vindmiljøet. Kollegerne har sjældent mødt en person, der som Per personliggør de fire værdier, der styrer IEC-arbejdet: Troværdig, inkluderende, uafhængig og progressiv.

  • John Dalsgaard Sørensen (kunne desværre ikke være til stede ved prisoverrækkelsen), Aalborg Universitet, TC 88, convenor, får prisen bl.a. på baggrund af sin store erfaring, der har gjort processen med udarbejdelsen af standarden IEC 61400-6 meget mere effektiv for de andre og ledede møderne med stor ro. Desuden udarbejdede han en stor del af version 4 af IEC 61400-1, og uden hans lederskab ville det kritiske spørgsmål om sikkerhedsfaktorer for belastninger og modstandsdygtighed af vindmøllekonstruktioner ikke have den ensartethed på tværs af standarden, der er til stede i den aktuelle udgave.

  • Christian Fenselau, Vestas, S-498/U-07, Convenor af REMC WG 003 "Customer Testing Facilities (CTF). Christian har været med siden systemets begyndelse og har i høj grad været med til at få det til at vokse. Han er en af ankerpunkterne for at drive og udvikle standardiseringsarbejdet. Christian er desuden convenor af Task Force 7, som behandler processen for Peer Assessment i IECRE og deres forhold til Accreditation. Han er desuden aktiv i den danske del, 498-7, hvor han koordinerer de danske indstillinger til det internationale arbejde.
  • Bente Vestergaard, DNV, S-498/U-07, Convenor af REMC Stakeholder Group 550 "Certification Bodies". Bente har været med i mange år og er meget aktiv, både i den danske del af arbejdet og det internationale. Under Bentes ledelse kan systemet nu tilbyde både type- og projektcertificering af både land- og havvindmølleparker. Bente er desuden en meget aktiv bidragyder til IECRE-systemets finansielle arbejdsgruppe og har hjulpet med at føre tilsyn og opnå positive økonomiske resultater. Her har hun været en nøgleperson på både dansk plan og internationalt.
  • Erling Sandermann Olsen, HBK-DPLA ved Hottinger Brüel & Kjær, TC 29, er blevet tildelt prisen for sit arbejde som projektleder i WG5, elektroakustik – målemikrofoner, hvor hans skarpe, tekniske bidrag samt overblik på tværs af de adskillelige arbejdsgrupper bl.a. har ført til et centralt TC 29-initativ med fokus på justerings- og konsistensproblemer på tværs af standarderne for målemikrofoner, lydkalibratorer og lydniveaumålere. Han er fortsat en af de førende bidragydere i denne sag - ikke kun ved at identificere problemerne, men også ved at være med til at skabe og formulere løsninger.

 

Kontakt

Torben Dalsgaard
Torben Dalsgaard Seniorkonsulent | Senior Consultant
Afdeling for international politik og kursus
E: tod@ds.dk
T: 39 96 62 07

Se også

Ny standard skal sikre mere cirkulære forretningsmodeller

13. december 2022

Ny standard skal sikre mere cirkulære forretningsmodeller

Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye sta...

Ny revision af grundlæggende standardserie for funktionssikkerhed

09. november 2022

Ny revision af grundlæggende standardserie for funktionssikkerhed

Startskuddet er gået til revisionen af den mest omfattende, horisontale publikation om elektrotekniske sikkerhedskritiske styrekredse, DS/EN IEC 61508-serien. Standardserien udgør et fundament for sikkerheden på alverdens små og store produkter og...

Magnetiske materialer skal hjælpe den bæredygtige udvikling på vej

08. november 2022

Magnetiske materialer skal hjælpe den bæredygtige udvikling på vej

Et nyt dansk udvalg for magnetiske legeringer og stål skal være med til at udvikle internationale standarder for metoder og materialetyper for magnetiske materialer. Danske eksperter og interessenter på området har mulighed for at deltage i udvikl...

27. oktober 2022

Introduktion til referencebetegnelser – få et fælles sprog

Se eller gense webinaret om introduktion til referencebetegnelser. Webinaret giver dig den nyeste viden på området samt de nye, potentielle anvendelsesmuligheder, som ISO/IEC 81346-standarden tilbyder inden for bl.a. digitale tvillinger, big data,...