Nyt projekt skal hjælpe SMV’er med at tackle den næste krise

04. november 2021

Nyt projekt skal hjælpe SMV’er med at tackle den næste krise

Modstandsdygtig.DK skal træne virksomheders evne til at tænke i nye måder at drive virksomhed på og dermed gøre dem mere robuste, når den næste krise rammer. Industriens Fond står bag projektet, som en række partnere deltager i, herunder Dansk Standard.

Formålet med projektet Modstandsdygtig.dk er at ruste danske virksomheder til kommende kriser og gøre dem bedre til at foregribe og handle på kendte og uventede udefra kommende begivenheder. Målet er dermed at øge virksomhedernes modstandsdygtighed, deres resiliens - robusthed - og identificere nye forretningsmuligheder. Ambitionen er at kunne sætte mindst 1.000 virksomheder til at implementere nye procedurer og rutiner, der gør dem klar til at håndtere den næste krise - blandt andet med en ny virksomhedsguide, digitale værktøjer og med 30 konkrete virksomhedseksempler til efterfølgelse.

- I dag sker forandringer ofte hurtigere og mere uforudsigeligt end tidligere som følge af en stadig mere sammenhængende global og digital økonomi. Virksomheder skal tilpasse sig en ny verden, hvor eksisterende forretningsmodeller måske kommer til kort, og hvor nytænkning er påkrævet for at bevare konkurrenceevnen. Dette stiller nye krav til virksomhederne om, at de hurtigt skal kunne identificere, kvalificere og implementere nye idéer. Dertil kommer mindre produktionsvirksomheder allerede nu oplever krav om modstandsdygtighed med henblik på fx at forblive underleverandør til større virksomheder i fremstillingsindustrien, siger adm. direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.

I Modstandsdygtig.DK får de deltagende virksomheder vejledning af konsulenter fra de fire Godkendte Teknologiske Servicevirksomheder (GTS-institutter) i forhold til, hvordan de skaber en modstandsdygtig og mindre sårbar forretning. I løbet af træningsforløbet klædes ledelsen på til at handle proaktivt og gribe nye muligheder samt sikre den nuværende forretning mod fremtidige kriser. Fx ved at tænke i alternativer til deres nuværende operationsform og i at udvikle nye processer og rutiner for at kunne foregribe og handle på såvel kendte som uventede risici samt identificere nye forretningsmuligheder.

Fokus på agilitet og robusthed

En ny undersøgelse fra McKinsey viser, at virksomhederne i projektets målgruppe særligt er blevet ramt på deres evne til at modstå trusler og pludselige forandringer i markedet – forretningsforstyrrelser - og at innovation af deres forretningsmodel står højt på dagsordenen. Det vil sige præcis de områder, som Modstandsdygtig.DK adresserer.

- Covid-19 pandemien har åbnet et vindue til at sætte agilitet og robusthed på dagsordenen i mange danske SMV’er. Hvor der tidligere har været fokus på omkostningsreducering, har bestyrelser og ledelser nu fokus på at gøre virksomhederne parate til at imødegå nye kriser ved at øge deres modstandsdygtighed og gøre dette til en konkurrencefordel. Dette er et flagskibsprojekt, hvor vi skal hjælpe særligt de små og mellemstore danske virksomheder i og omkring fremstillingsindustrien til at blive mere modstandsdygtige overfor kommende kriser eller hurtige og uforudsete ændringer. Virksomhederne kan med Modstandsdygtig.DK trække på den brede viden og de erfaringer, som bl.a. GTS-partnerne bringer med til bordet, siger Juan Farre, CEO på Teknologisk Institut og formand for GTS-nettet.

Et eksempel er at gøre sårbarheden overfor globale kriser mindre ved at gøre globale forsyningskæder mere lokale – som samtidig øger bæredygtigheden, fordi fx råstoffer og komponenter skal transporteres over kortere afstande.

Styr på forsyningskæden

En virksomhed, som kan nikke genkendende til problemstillingen er Baron-Mixer A/S, som producerer mobilt blande- og håndteringsudstyr til byggebranchen. Virksomheden stillede allerede inden COVID-19 spørgsmålet: Hvor er de svageste led i jeres værdikæde?

- Det medførte, at vi besluttede os for at udbygge vores forsyningskæde med alternative leverandø-rer for de mest kritiske komponenter, og dermed var vi velforberedte, da COVID-19 lukkede for den ene af vore leverandører Tilsvarende havde vi også forberedt os grundigt i UK, da Brexit blev en rea-litet, siger direktør Carsten Filsø, Baron-Mixer A/S.

Udover Industriens Fond er partnerne i Modstandsdygtig.DK. GTS-Institutterne Teknologisk Institut, FORCE Technology, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut og Alexandra Instituttet samt Dansk Standard, Aarhus Universitet – Institut for Forretningsudvikling og Teknologi og EDHEC Business School, France.

Udgangspunkt i internationalt anerkendte standarder

Modstandsdygtig.DK skal via en virksomhedsguide, et fleksibelt træningsforløb, identificerbare cases og en målrettet kommunikationsindsats hjælpe virksomhedsledere og erhvervspartnere med, hvordan man skaber en modstandsdygtig og mindre sårbar forretning. Projektet tager udgangspunkt i internationalt anerkendte standarder, der giver virksomhederne konkrete værktøjer til at sikre en ledelseskultur med fokus på modstandsdygtighed og en struktureret tilgang til arbejdet.

Med et individuelt tilpasset virksomhedsforløb skal en partnerkreds bestående af GTS-institutterne Teknologisk Institut, FORCE Technology, Alexandra Instituttet og Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut samt Dansk Standard, Aarhus Universitet og EDHEC Business i første omgang hjælpe 50 virksomheder med at blive mere modstandsdygtige og give inspiration til det øvrige danske erhvervsliv via erhvervs- og formidlingspartnerne Dansk Erhvervsfremme – DEF, Erhvervshusene, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Forening af statsautoriserede revisorer (FSR), Forsikring og Pension samt bestyrelsesnetværket for små og mellemstore virksomheder, Asnet.

Der afvikles 15 pilotforløb over 6 måneder og i alt 50 forløb over 2,5 år. Da ikke to virksomheder er ens, gennemføres der, med en eksplorativ tilgang, et individuelt træningsforløb tilpasset den enkelte virksomheds udfordringer og muligheder over 10 uger. Projektet løber over sammenlagt 3,5 år.

Læs mere på Modstandsdygtig.dk

Se også

ISO indfører klimakrav i alle ledelsesstandarder

03. april 2024

ISO indfører klimakrav i ledelsesstandarder

Med London-erklæringen forpligtede ISO sig til at bidrage til klimadagsordenen gennem standardisering – nu indføres krav om klimahensyn i ledelsesstandarder.

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

04. marts 2024

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

Det skal være lettere for danske virksomheder og organisationer at implementere standarden for facility management, og derfor er standarden DS/EN ISO 41001 netop udkommet på dansk.

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

15. december 2023

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

Virksomheder og organisationer står over for en masse nye krav ifm. ESG-rapportering. Krav som de fleste stadig skal vænne sig til. Det kan derfor være en fordel for mange at anvende de kendte ledelsessystemer, da de giver en struktur til at kunne...

Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international verdensmålsstandard

03. november 2023

Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international verdensmålsstandard

FN og den internationale standardiseringsorganisation ISO er for første gang nogensinde gået sammen i et partnerskab om at udvikle en international ledelsesstandard for FN’s verdensmål. Danmark har taget initiativ til standarden og skal lede arbej...