Ny standard skal sikre mere cirkulære forretningsmodeller

13. december 2022

Ny standard skal sikre mere cirkulære forretningsmodeller

Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.

Vaskemaskinen går altid i stykker, når garantien er udløbet.

Et opkald til en reparatør afslører, at det ikke kan betale sig at få maskinen fikset, hvis det overhovedet kan lade sig gøre at få reservedele. De fleste forbrugere sukker, køber en ny vaskemaskine og sender den gamle på genbrugsstationen.

Det samme gælder, når kaffemaskinen, computeren eller mobiltelefonen går i stykker. Ifølge en forbrugerundersøgelse fra 2020 lavet i Region Hovedstaden er det netop køkkenudstyr, mobiltelefoner og computere, der ikke bliver repareret, fordi det i praksis ikke er muligt, eller er dyrere end at købe nyt.

”Når man køber nyt, er det vigtigt at anskaffe ting, som kan repareres, men det er svært for den almindelige forbruger at gennemskue, om det er muligt. Ligesom det nærmest kræver en ph.d.-grad at finde ud af, hvor lang holdbarhed et produkt har,” siger chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe.

Ifølge en undersøgelse af Ingeniørforeningen IDA forsøger kun 40 procent af danskerne at få repareret elektronik, der er gået i stykker, og dem, der forsøger, vil hurtigt opdage, at mange ting ikke er skabt til at blive skilt ad, ligesom det ikke er muligt at skaffe reservedele.

Nu skal en kommende europæisk standard for cirkulært design gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen som et led i den grønne omstilling. Når vi køber nyt i stedet for at reparere eller genbruge vores opvaskemaskine, elkoger eller fjernsyn, er det nemlig en rigtig dårlig løsning for både klima og miljø.

”For mange produkter gælder det, at produktionen og bortanskaffelsen er en større miljøbelastning end selve brugen. Derfor er der brug for en cirkulær forretningsmodel, der gør op med brug- og-smid-væk-mentaliteten,” understreger Vagn Jelsøe. 

Forbrugerrådet efterlyser længere reklamationstid, bedre information om et produkts levetid, holdbarhed, reparerbarhed, skattefradrag for reparationsudgifter samt adgang til reservedele og opdateringer gennem hele produktets levetid. Og netop holdbarhed, reparerbarhed og muligheden for at udskifte reservedele er nogle af de aspekter, som den kommende europæiske standard adresserer.

Levetiden af produkter skal forlænges

Dansk Standard står sammen med Holland i spidsen for udviklingen af den nye standard for cirkulært design, som er udarbejdet under EU’s ecodesign-direktiv. En lang række danske og europæiske virksomheder og andre aktører deltager i arbejdet, hvor alle med viden om cirkulært design kan bidrage.

”Det er vigtigt, at vi får optimeret brugen af ressourcer, minimeret mængden af affald, fremtidssikret brugen af ressourcer og forlænget levetiden på vores produkter ved at opgradere, genbruge eller genanvende dem,” siger Jesper Jerlang.

Han er Sustainability Manager hos Aasted ApS og er en af de danskere, der deltager i udarbejdelsen af den nye standard sammen med Miljøstyrelsen, WindowMaster og Danfoss Drives.

”At tænke den cirkulære model ind allerede i udviklingen og designet af produktet er vigtigt for virksomhederne. Derfor er det rigtig godt at få en standard, som hjælper virksomhederne med at komme hurtigere i mål,” siger Jesper Jerlang.

Tidligere var udformningen og ydeevnen vigtig, når en virksomhed udviklede et nyt produkt. I dag skal producenten også forholde sig til, om et produkt kan repareres eller genanvendes, holdbarhed og bortskaffelse. 

”Tidligere lagde virksomheder ikke vægt på, om et produkt kunne repareres, genanvendes eller genbruges. Det er en ny tankegang, som skal implementeres,” siger Jesper Jerlang og påpeger, at der er svært at optimere på alle parametre. 

”Hvis man optimerer genanvendeligheden, bliver det måske på bekostning af holdbarheden. Derfor er det vigtigt, at man fra begyndelsen gennemtænker, hvilke cirkulære forretningsmodeller man vil forfølge, og hvordan kan man optimere designet i forhold til det. Den nye standard kan hjælpe virksomhederne med at foretage denne afvejning,” påpeger han.

Den nye standard giver virksomhederne en lang række konkrete værktøjer, som går i detaljer med, hvordan man f.eks. giver sit produkt en bedre levetid.

”Hvis en standard skal være brugbar, skal den bygge bro mellem forskning, viden og det helt praktiske i virksomheden. Det synes jeg, den nye standard gør,” siger Jesper Jerlang. 

Fokus på service, reparation og optimering

Aasted, der producerer produktløsninger til chokolade-, bageri- og konfektureindustrien, er begyndt at bruge elementer fra den nye standard. Virksomheden arbejder på at optimere levetiden på maskinerne ved at ændre designet, så det bliver nemmere at udskifte komponenter og øge fokus på servicedelen. Jesper Jerlang forventer, at standarden bliver et vigtigt redskab for virksomhedens produktudviklere.

”Det bliver en god hjælp til systematisk at kunne optimere designet og vælge de rigtige løsninger,” siger han.

Hvor hver maskine tidligere var et projekt i sig selv, er Aasted begyndt at fokusere på modulløsninger og standardiseringer af maskiner, da det er nemmere at servicere, reparere og optimere dem.

”Vi er lige gået i gang med næste trin, nemlig at finde ud af hvordan vi bedst optimerer designet, så mest muligt kan genanvendes, når produktet skrottes, og hvordan vi får givet den viden videre til vores kunder,” siger Sustainability Manageren.

Aasted har 20 servicemontører rundt omkring i verden til at servicere deres produkter.

”Vi vil gerne hjælpe vores kunder med at vedligeholde, reparere og renovere maskinerne, så de fordobler deres levetid, og vores målsætning er, at halvdelen af vores indtjening skal komme fra serviceydelser i 2030,” siger Jesper Jerlang.

Standarden for cirkulær design forventes at blive udgivet i foråret 2024, og Forbrugerrådet ser frem til den nye standard.

”Det er et skridt i den rigtige retning, som vi håber, at virksomhederne vil bruge. Producenterne bliver nødt til at tage ansvar og ikke bare lade det være op til forbrugerne at vælge det rigtige produkt,” siger Vagn Jelsøe.

Dansk Standard inviterer alle med viden om cirkulært design til at deltage i arbejdet og dermed få indflydelse på standarderne, der sætter fremtidens krav på området.

kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

18. marts 2024

Webinar: Kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

Se eller gense dette webinar, hvor Dansk Standard introducerer en ny guide med gode råd til, hvordan virksomheder bedst kommer i gang med at anvende data til at understøtte de cirkulære forretningsmodeller.

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

15. marts 2024

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

Data er et vigtigt element i cirkulære forretningsmodeller, og nu har Dansk Standard udgivet en guide, der hjælper virksomheder til brug af datadrevne løsninger i den cirkulære omstilling.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

30. oktober 2023

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

Den nye revision indeholder væsentlige ændringer, der afspejler udvalgets arbejde om bl.a. at skabe sikrere stikpropper og stikkon-takter. Standarden er revideret i samarbejde med branchens eksperter og adresserer flere nøgleområder for at sikre s...