Ny blockchain governance-standard skaber tillid og troværdighed i markedet

01. marts 2022

Ny blockchain governance-standard skaber tillid og troværdighed i markedet

Den nye standard sætter internationalt anerkendte retningslinjer for bl.a. ansvarlig og transparent anvendelse af blockchain og DLT-systemer. Professor ved IT-Universitetet Roman Beck har haft afgørende betydning i udarbejdelsen af standarden og har for nyligt modtaget AIS’s Impact Award for sit arbejde på området.

I enhver form for udveksling er det afgørende, at processen er transparent, og at rammerne er nøje definerede. Blockchain og såkaldt distributed ledger technology (DLT) har potentiale til at revolutionere måden, hvorpå virksomheder og organisationer udveksler alt fra fysiske varer til intellektuel ejendom og penge, fordi teknologierne er baseret på transparens. Der har dog længe været behov for international standardisering til at skabe troværdige rammer omkring udvekslinger og transaktioner.

Professor Roman Beck fra IT-Universitetets Institut for Business IT og European Blockchain Center har haft afgørende betydning i udarbejdelsen af en governance-standard for blockchain og DLT-systemer, der netop skal sikre fælles spilleregler for brugen af teknologien. Sammen med Dansk Standard er Roman Beck nu klar til at præsentere resultatet af arbejdet.

Den første internationale blockchain governance-standard

Governance-standarden for blockchain og DLT er den første af sin slags og er vedtaget og udgivet af den internationale standardiseringsorganisation ISO. I standarden, som netop er udgivet, finder man bl.a. retningslinjer til organisationer, private virksomheder og offentlige institutioner om, hvordan man implementerer governance i blockchain og DLT-systemer. Man finder også svar på spørgsmål om, hvordan governance-nøglebegreber som beslutningsret, ansvar og incitament effektivt håndteres inden for teknologiens rammer.

Smart Contracts er et centralt begreb i den nye governance-standard. Mange blockchain og DLT-systemer, der bruges i dag, er afhængige af en vis grad af centraliseret og ofte uformel beslutningstagen. Smart Contracts – eller smarte kontrakter – kan sikre decentraliserede governance-mekanismer i et system. Håbet er, at fremtidige DLT-systemer kan dokumentere ansvarsfordeling i en udveksling ved hjælp af tekniske virkemidler frem for institutionelle aftaler, som traditionelle kontrakter afhænger af.

- Der er en stor gevinst at hente i blockchain og DLT-systemer for virksomheder, især i et digitalt foregangsland som Danmark. Ved at gå forrest i udviklingen af en internationalt anerkendt governance-standard på området har vi sikret, at det danske erhvervslivs interesser er repræsenteret, siger Roman Beck.

Standarden understøtter udbredelse af teknologien

Standarden har potentiale til at understøtte tillid til blockchainteknologien, og dermed sikre større udbredelse af teknologien i markedet. Med en international standard i baghånden kan virksomheder såvel som offentlige institutioner dokumentere over for kunder og brugere, at de følger en række anerkendte retningslinjer.

- Standarden er med til at sikre en korrekt og ansvarlig anvendelse af blockchain med fokus på bl.a. sikkerhed og privatlivsbeskyttelse, og gøre virksomheder i stand til at dokumentere, at dens kunder kan have tillid til, at der er styr på tingene, siger Astrid Bækby Knudsen, konsulent i Dansk Standard.

Sætter fokus på potentialet ved blockchain

Roman Beck har for nyligt modtaget en Impact Award fra Association of Information Systems for sit engagement i formidlingen af blockchain og DLT-systemers potentiale samt arbejdet med at skabe den første internationale governance-standard.

- Det er en stor ære, at mit arbejde hyldes for at have sat en dagsorden uden for uddannelsesverden. På tværs af industrier og sektorer vil blockchain-teknologi i de kommende år forandre den måde, hvorpå vi skaber netværk og udfører transaktioner. Jeg håber, at mit arbejde kan være med til at åbne danske virksomheders øjne for det enorme potentiale, der ligger i at benytte blockchain-teknologier, siger Roman Beck.

Er du interesseret i at høre mere om standarden, kan du deltage på Dansk Standards Webinar den 21. marts. Læs mere om webinaret og den nye standard her: www.ds.dk/blockchain

Kontakt

Astrid Bækby Knudsen
Astrid Bækby Knudsen Standardiseringskonsulent | Standardisation Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: abk@ds.dk
T: 39966206

Se også

Få overblik over den nye ISO 27002 i denne Podcast

05. maj 2022

Få overblik over den nye ISO 27002 i denne Podcast

Hør denne podcast, hvor Lasse Kaltoft fra Dansk Standard forklarer i ændringerne i den nye ISO 27002-version, som sammen med ISO 27001 er de mest anvendte standarder inden for informationssikkerheder.

Danmark har en styrkeposition inden for AI

08. marts 2022

Dansk styrkeposition inden for AI, hvilket giver gode forudsætninger for at tage næste skridt

Danmark har nogle af de bedste uddannelsesinstitutioner inden for kunstig intelligens (AI) i Europa, vi går forrest i udviklingen af standarder på området, og mange virksomheder eksperimenterer med det. Derfor er Danmark godt rustet til at anvende...

Nu er den her - ny version af informationssikkerhedsstandarden ISO/IEC 27002

24. februar 2022

Nu er den her - ny version af ISO/IEC 27002

En af verdens mest udbredte standarder for informationssikkerhed, ISO/IEC 27002, der vejleder i foranstaltninger for beskyttelse af informationer, er netop udkommet i en revideret udgave.

Behov for data i den cirkulære omstilling

21. januar 2022

Ny rapport fra Erhvervsstyrelsen: Behov for data i den cirkulære omstilling

Deling af data mellem virksomheder er vigtigt for at få et velfungerende marked for grønne og cirkulære løsninger, det understreger en ny rapport fra Erhvervsstyrelsen. Men for at virksomhederne kan dele data på tværs af bl.a. forsyningskæder, er...