Ny blockchain governance-standard skaber tillid og troværdighed i markedet

01. marts 2022

Ny blockchain governance-standard skaber tillid og troværdighed i markedet

Den nye standard sætter internationalt anerkendte retningslinjer for bl.a. ansvarlig og transparent anvendelse af blockchain og DLT-systemer. Professor ved IT-Universitetet Roman Beck har haft afgørende betydning i udarbejdelsen af standarden og har for nyligt modtaget AIS’s Impact Award for sit arbejde på området.

I enhver form for udveksling er det afgørende, at processen er transparent, og at rammerne er nøje definerede. Blockchain og såkaldt distributed ledger technology (DLT) har potentiale til at revolutionere måden, hvorpå virksomheder og organisationer udveksler alt fra fysiske varer til intellektuel ejendom og penge, fordi teknologierne er baseret på transparens. Der har dog længe været behov for international standardisering til at skabe troværdige rammer omkring udvekslinger og transaktioner.

Professor Roman Beck fra IT-Universitetets Institut for Business IT og European Blockchain Center har haft afgørende betydning i udarbejdelsen af en governance-standard for blockchain og DLT-systemer, der netop skal sikre fælles spilleregler for brugen af teknologien. Sammen med Dansk Standard er Roman Beck nu klar til at præsentere resultatet af arbejdet.

Den første internationale blockchain governance-standard

Governance-standarden for blockchain og DLT er den første af sin slags og er vedtaget og udgivet af den internationale standardiseringsorganisation ISO. I standarden, som netop er udgivet, finder man bl.a. retningslinjer til organisationer, private virksomheder og offentlige institutioner om, hvordan man implementerer governance i blockchain og DLT-systemer. Man finder også svar på spørgsmål om, hvordan governance-nøglebegreber som beslutningsret, ansvar og incitament effektivt håndteres inden for teknologiens rammer.

Smart Contracts er et centralt begreb i den nye governance-standard. Mange blockchain og DLT-systemer, der bruges i dag, er afhængige af en vis grad af centraliseret og ofte uformel beslutningstagen. Smart Contracts – eller smarte kontrakter – kan sikre decentraliserede governance-mekanismer i et system. Håbet er, at fremtidige DLT-systemer kan dokumentere ansvarsfordeling i en udveksling ved hjælp af tekniske virkemidler frem for institutionelle aftaler, som traditionelle kontrakter afhænger af.

- Der er en stor gevinst at hente i blockchain og DLT-systemer for virksomheder, især i et digitalt foregangsland som Danmark. Ved at gå forrest i udviklingen af en internationalt anerkendt governance-standard på området har vi sikret, at det danske erhvervslivs interesser er repræsenteret, siger Roman Beck.

Standarden understøtter udbredelse af teknologien

Standarden har potentiale til at understøtte tillid til blockchainteknologien, og dermed sikre større udbredelse af teknologien i markedet. Med en international standard i baghånden kan virksomheder såvel som offentlige institutioner dokumentere over for kunder og brugere, at de følger en række anerkendte retningslinjer.

- Standarden er med til at sikre en korrekt og ansvarlig anvendelse af blockchain med fokus på bl.a. sikkerhed og privatlivsbeskyttelse, og gøre virksomheder i stand til at dokumentere, at dens kunder kan have tillid til, at der er styr på tingene, siger Astrid Bækby Knudsen, konsulent i Dansk Standard.

Sætter fokus på potentialet ved blockchain

Roman Beck har for nyligt modtaget en Impact Award fra Association of Information Systems for sit engagement i formidlingen af blockchain og DLT-systemers potentiale samt arbejdet med at skabe den første internationale governance-standard.

- Det er en stor ære, at mit arbejde hyldes for at have sat en dagsorden uden for uddannelsesverden. På tværs af industrier og sektorer vil blockchain-teknologi i de kommende år forandre den måde, hvorpå vi skaber netværk og udfører transaktioner. Jeg håber, at mit arbejde kan være med til at åbne danske virksomheders øjne for det enorme potentiale, der ligger i at benytte blockchain-teknologier, siger Roman Beck.

Er du interesseret i at høre mere om standarden, kan du deltage på Dansk Standards Webinar den 21. marts. Læs mere om webinaret og den nye standard her: www.ds.dk/blockchain

Kontakt

Se også

20. september 2023

Kommende EU-regulering på cyberområdet i et strategisk perspektiv

Se eller gense dette webinar, hvor du får inspiration til, hvordan du i et strategisk perspektiv kan håndtere den kommende EU-regulering på cyberområdet.

Digitale produkter skal sikres mod cybertrusler

12. september 2023

Digitale produkter skal sikres mod cybertrusler

EU’s Cyber Resilience Act skal være med til at sikre digitale produkter, som fx trådløse højtalere og apps, mod den stigende cyberkriminalitet. Ifølge DI bør danske virksomheder allerede nu sætte sig ind i de kommende krav, som kommer til at gælde...

Er du klar til NIS2 og de nye krav til cyber- og informationssikkerhed?

05. september 2023

Er du klar til NIS2 og de nye krav til cyber- og informationssikkerhed?

Skærpede krav og flere regler for flere virksomheder end tidligere – det er blandt konsekvenserne, når det noget mere omfattende NIS2-direktiv træder i kraft fra oktober 2024. Men i sidste ende betyder det også større sikkerhed for langt de fleste...

17. august 2023

Introduktion til data spaces og standardisering

Se eller gense dette webinar, hvor du får en generel introduktion til, hvad et data space er, og hvilken rolle standardisering forventes at spille for at understøtte datadeling i forbindelse med data spaces.