Nye krav til ladestandere skal fremme funktionaliteten

22. april 2022

Nye krav til ladestandere skal fremme funktionaliteten

Teknologien til el-biler og andre elektriske transportmidler udvikler sig hurtigt. Det stiller også nye krav til el-transportmidlernes infrastruktur. Derfor skal den mest anvendte standard til opladningssystemer, DS/EN 61851-1, nu revideres, og helt nye emner til standarden er også blevet foreslået.

Elektriske transportmidler er blevet vejen frem, når vi skal undgå brugen af fossile brændstoffer. Til elektriske transportmidler hører også ladestandere, og de skal opfylde en række krav ligesom selve transportmidlet, og de skal ligeledes CE-mærkes.

- Det betyder, at ladestanderne skal leve op til en række krav om bl.a. elektrisk sikkerhed, elektromagnetisk kompatibilitet og radioudstyr, som er underlagt relevante EU-direktiver. Den mest anvendte standardserie til at sørge for, at ladestanderne opfylder disse krav, er DS/EN 61851-serien, siger Søren Storm, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Den første standard i serien, standarden for generelle krav til konduktive opladningssystemer til el-køretøjer, DS/EN 61851-1:2019, er hamoniseret. Dette betyder, at hvis du som producent følger standarden, har du ret til at formode, at ladestanderen opfylder de sikkerhedskrav, der stilles i direktiverne, og dermed kan ladestanderen CE-mærkes.

Du kan få indflydelse på den kommende revision af DS/EN 61851-1

Standarden blev implementeret som europæisk standard i 2019, men den blev allerede publiceret i internationalt regi i 2017. Det betyder, at den er fem år gammel, og med en konstant udvikling inden for el-køretøjer er det tid til at forny standarden.

- Derfor er der påbegyndt en revision af standarden, og hvis du har viden og interesse inden for området, har du mulighed for at være med til at udvikle indholdet i standarden og dermed få indflydelse på fremtidens krav til ladestandere, fortæller Søren Storm.

Du kan læse mere her om udvalget S-454, der er med til at revidere standarden, og se, hvilke virksomheder der deltager i arbejdet.

Nye emner til den kommende standard

Et af de nye emner, der er foreslået til den nye version af standarden, er bi-direktionel energitransmission, som sammen med kommunikationssystemerne iht. standardserien ISO 15118 kan give mulighed for at tilbyde services som energilager for lokale, netbaserede bæredygtige energiforsyninger (vindmøller og solceller).

For at understøtte denne bi-direktionelle transmission af strøm skal kommunikationsgrænsefladen, der er elektrisk forbundet imellem ladestander og køretøj, også opdateres.

Et andet nyt emne, der vil blive behandlet, er adapterløsninger. Når man skal oplade sin el-bil, kan adaptere imellem de forskellige ladestik, give større fleksibilitet. Men adaptere udgør potentielt en risiko for, at beskyttelsesfunktioner og kommunikation mv. ikke bliver overført imellem lade-infrastruktur og køretøj, hvilket der skal findes en løsning på.

Derudover ønskes display-visningen på fx ladestandere at blive standardiseret, således at det bliver lettere for brugerne at betjene ladestanderne, uanset hvilken stander de benytter.

Den nye udgave af standarden, DS/EN 61851-1, forventes at blive udgivet i løbet af 2025.

Få yderligere information

Meget mere standardisering omkring ladestandere er i gang bl.a. et forslag om ”charging performance” samt et forslag om en systemkomité, der har til formål at skabe bedre standardisering tvær-sektorielt med fokus på hele forsyningskæden.

Få mere information her om det arbejde, der er i gang, og om udvalget S-454, der arbejder med standardisering inden for genopladelige batterier, el-forsyningssystemer til køretøjer og vejkøretøjer, eller kontakt Søren Storm, seniorkonsulent i Dansk Standard, på sst@ds.dk.

 

Kontakt

Søren Storm
Søren Storm Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: sst@ds.dk
T: 39 96 62 08

Se også

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

30. oktober 2023

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

Den nye revision indeholder væsentlige ændringer, der afspejler udvalgets arbejde om bl.a. at skabe sikrere stikpropper og stikkon-takter. Standarden er revideret i samarbejde med branchens eksperter og adresserer flere nøgleområder for at sikre s...

To danske eksperter får tildelt prestigefuld pris

18. oktober 2023

To danske eksperter får tildelt prestigefuld pris

Traditionen tro uddeles hvert år den prestigefulde pris, IEC 1906 Award. Den tildeles eksperter inden for den internationale standardiseringsorganisation, IEC, for at have opnået ekstraordinære resultater. I år har to danske eksperter modtaget pri...

I en hel uge er sikkerhed i elektriske produkter på den internationale dagsorden

06. juni 2023

I en hel uge er sikkerhed i elektriske produkter på den internationale dagsorden

100 eksperter fra 33 lande mødes i den kommende uge i København for at blive enige om kommentarerne til ikke mindre end 73 standardforslag indenfor forbrugersikkerhed i elektriske produkter, som dækker alt lige fra køkkenapparater til elektrisk be...

Webinar: Nye svar på funktions- og sikkerhedskrav til elektriske installationer

08. maj 2023

Webinar: Nye svar på funktions- og sikkerhedskrav til elektriske installationer

Se eller gense dette webinar, hvor du får en opdatering på de nyeste vejledninger fra udvalget S-564, som arbejder med elektriske installationer og beskyttelse mod elektriske stød, samt en mulighed for at få afklaret forståelsesmæssige problematik...