Fra forskning til faktura

22. juni 2022

Fra forskning til faktura

Danmark hjemtager årligt 1600 mio. euro i forskningsmidler fra EU og står dermed stærkt, når det kommer til forskning og innovation. Men de nyskabelser, der kommer ud af forskningen, bliver ofte ikke anvendt i markedet. Et nyt stort EU-projekt skal hjælpe Danmark og andre EU-lande med at få flere innovative løsninger ud at leve i erhvervslivet.

Et nyt EU-projekt, HSBooster.eu, er sat i værk for at sikre, at flere innovative løsninger fra forsknings- og innovationsprojekter(F&I-projekter) kommer ud at leve og bliver omsat til reel værdi i markedet, og Danmark skal være med til at drive det.

- Selv om Danmark er langt fremme inden for forskning og innovation, så bliver de nyskabelser, der kommer ud af forskningen, alt for ofte lagt på hylden, fordi de ikke er gearet til at nå markedet. Det skyldes i høj grad, at standarder eller standardisering sjældent bliver tænkt ind i innovationsprocessen. Og det er et problem, fordi standarder oftest er markedskrav, og hvis nyskabelserne ikke lever op til standarderne på området i forhold til fx sikkerhed og kvalitet, kommer de ofte slet ikke på markedet, fortæller Maria Skou, chef for international politik i Dansk Standard.

Standarder spiller en vigtig rolle, når det kommer til at sikre, at nye teknologier er pålidelige og kan spille sammen med andre teknologier på markedet, men i høj grad også i den grønne omstilling, hvor standarder eksempelvis har en nøglerolle i forbindelse med opfyldelse af EU's mål om en mere cirkulær økonomi. Der er altså mange gode grunde til at anvende standarder i forsknings- og innovationsprojekter – og det er netop det, projektet HSBooster skal være med til at sikre.

- Udviklingen indenfor hovedområder som it og den grønne omstilling går utroligt hurtigt. Der udvikles standarder samtidig med, at der forskes og skabes nye løsninger og produkter. Tættere bånd mellem standardisering og forskning kan være med til at sikre, at de nye løsninger og produkter matcher de krav og forventninger, vi har som samfund, som forbrugere, virksomheder og aftagere af de nye teknologier, siger Grit Munk, chefkonsulent i IDA og medlem af HSBoosters Advisory Board, der er en ekstern rådgivende og uafhængig bestyrelse, som består af 12 anerkendte eksperter (herunder tre fra Danmark) fra en række forskellige organisationer og forskningsinstitutioner.

Gratis rådgivning til EU-forskningsprojekter

Det første af i alt fem open calls, hvor EU-forskningsprojekter kan søge om rådgivning til, hvordan de kan bruge standarder eller deltage i standardisering for at få forskningsresultaterne bredt ud til erhvervslivet, blev skudt i gang d. 21. juni.

- Det er vigtigt, at vi får flere, som fx forsker i nye teknologier, til at se standardisering som et markedsredskab, og på den måde sikrer en bedre udnyttelse af forskningsresultater i erhvervslivet. Det vil nemlig bidrage til, at ny teknologi og innovative løsninger kommer hurtigere på markedet og bliver skaleret i større omfang – og dermed bliver omsat til reel værdi, siger Jens Heiede, adm. direktør i Dansk Standard.

HSBooster.eu giver gratis rådgivning til F&I-projekter indenfor en række områder: sundhed, modstandsdygtighed, bæredygtig digitalisering, grøn omstilling samt smart cities og cirkulær økonomi i byggesektoren. Første ansøgningsrunde fokuserer særligt på undertemaerne pandemier, robuste forsyningskæder, datakvalitet og kunstig intelligens, grøn energi samt cirkulært byggeri.

Der vil løbende komme nye calls over de næste to år og planen er, at min. 500 F&I-projekter skal modtage skræddersyet rådgivning om standarder i den periode.

OM udviklingsprojektet HSBooster

EU-projektet HSBooster er flagskibet for EU’s standardiseringsstrategi om at knytte bedre bånd mellem forskning/innovation og standardisering med henblik på at styrke Europas konkurrenceevne og markedsudvikling. Læs mere her: https://denmark.representation.ec.europa.eu/news/standardiseringsstrategi-2022-02-02_da 

Målet med projektet er at sikre, at standarder i højere grad anvendes i forsknings- og innovationsprojekter, og at skabe en højere bevidsthed blandt forskere og innovatører om, hvordan standarder og standardisering kan styrke deres resultater og give markedsadgang for udviklede teknologier. Dette gøres blandt andet ved at udvikle en række services og policy- og uddannelsesmateriale og ved at give skræddersyet rådgivning til en bred vifte af EU-projekter, blandt andet med dansk deltagelse eller lederskab.

Projektet har udover Danmark fire andre partnere fra henholdsvis Italien, Spanien, Irland og Serbien.

 

Kontakt

Maria Skou
Maria Skou Direktør | Director
International Policy and Public Affairs
E: msk@ds.dk
T: 39 96 61 90

Se også

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

05. februar 2024

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

Med revisionen af det europæiske energieffektiviseringsdirektiv (EED) følger opdaterede og skærpede lovkrav til danske virksomheders energieffektiviseringsindsats. Der er desuden fremsat forslag om, at den nye lovgivning skal stille krav om klimasyn.

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

13. december 2023

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

Produkter skal fremover leve op til en række krav til bæredygtighed og cirkularitet, hvis de skal kunne markedsføres inden for EU’s grænser. Europa-Parlamentet og Rådet er netop blevet enige i forhandlingerne om den nye ecodesign-forordning, som h...