I en hel uge er sikkerhed i elektriske produkter på den internationale dagsorden

06. juni 2023

I en hel uge er sikkerhed i elektriske produkter på den internationale dagsorden

100 eksperter fra 33 lande mødes i den kommende uge i København for at blive enige om kommentarerne til ikke mindre end 73 standardforslag inden for forbrugersikkerhed i elektriske produkter, som dækker alt lige fra køkkenapparater til elektrisk betjente ovenlysvinduer.

Den globale teknologiske udvikling er i rivende udvikling. Apparater og systemer, både til privat og industriel brug, bliver i stigende grad elektriske, fjernstyrede og automatiserede. Derfor er det afgørende, at der er fokus på sikkerhed og kvalitet for forbrugerne i de mange nye løsninger. Ligesom der i takt med det stigende fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi er brug for sikkerhedskrav til produkter, som er repareret eller produceret med genbrugte komponenter. Og i den forbindelse spiller standarder en helt essentiel rolle i at sikre, at elektriske apparater er sikre for forbrugerne at bruge, uanset hvor de er fremstillet eller solgt.

- Anvendelse af standarder er med til at sikre et højt minimumsniveau af sikkerhed i de produkter, der leveres til forbrugerne. Desuden er de altafgørende for erhvervslivet i forhold til salg af produkterne i Danmark og internationalt og gør det lettere at sælge de samme produkter på flere markeder. Samtidigt er det vigtigt, at standarderne kontinuerligt udvikles for at matche den løbende teknologiske udvikling, siger Jørn Landkildehus, Head of Danfoss Group Approvals, der deltager i udviklingen af standarder i elektriske produkter.

Unik mulighed for dansk indflydelse

Standarderne for elektriske husholdningsapparater udvikles i regi af den internationale organisation, IEC, med deltagelse fra bl.a. virksomheder, organisationer og myndigheder fra hele verden. Det er disse eksperter, der mødes d. 12.-16. juni til et plenarmøde, som Danmark har værtskabet for.

- Det er en helt unik mulighed for dansk industri til at fremme danske interesser og initiativer i den digitale udvikling. Ved at deltage i arbejdet med fremtidens standarder får man mulighed for at påvirke de kommende markedskrav, og derfor kan resultatet af standardiseringen påvirke Danmark i mange år ift. danske virksomheders udvikling og vækst, siger Henning Nielsen, seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig for det danske standardiseringsudvalg for sikkerhed af elektriske husholdningsapparater o.l., hvor de danske interessenter på området deltager og formulerer de danske holdninger til standarderne.

I plenarmødet deltager fra Danmark medlemmerne af det danske standardiseringsudvalg, der kommer fra virksomheder og organisationer som bl.a. Velux, Lego, Grundfos, UL, Nilfisk, Danfoss, Linak og Forbrugerrådet TÆNK.

Sikkerhed i smarte apparater

Blandt de emner, der skal drøftes på mødet, er fx vurderingen af potentielle sikkerhedsrisici forbundet med nye teknologier, såsom smarte apparater, ligesom også sikkerhedskrav ift. genbrugte og genanvendte produkter og delkomponenter bliver et væsentligt diskussionsemne. Et andet vigtigt fokusområde er sikkerked for børn, fx ift. at undgå varme overflader, steder hvor små fingre kan komme i klemme eller produkter, som ligner legetøj.

Ud over udviklingen af nye standarder vil mødet også tage fat på løbende revisioner af eksisterende sikkerhedsstandarder, såsom IEC 60335-1, der sætter generelle krav til sikkerheden for husholdningsapparater og lignende elektriske apparater, for at sikre, at de er opdaterede ift. nye teknologier og sikkerhedsproblematikker.

- En af de standarder, der er på dagsordenen, er IEC 60335-2-116, som omhandler sikkerhed ved elektriske møbler såsom justerbare senge og lænestole. Standarden skal sætte sikkerhedskrav, der kan hjælpe med at forhindre skader og ulykker, da disse møbler kan udgøre sikkerhedsrisici, hvis de ikke er designet og konstrueret korrekt, fortæller Dragan Macura, Regulatory Compliance Manager i Linak og understreger, at mødet i København samlet set er en vigtig mulighed for eksperter fra hele verden til at mødes og samarbejde om kritiske spørgsmål relateret til sikkerheden af husholdningsapparater og lignende elektriske apparater.

Kontakt

Henning Nielsen
Henning Nielsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: hni@ds.dk
T: 39 96 62 98

Se også

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

30. oktober 2023

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

Den nye revision indeholder væsentlige ændringer, der afspejler udvalgets arbejde om bl.a. at skabe sikrere stikpropper og stikkon-takter. Standarden er revideret i samarbejde med branchens eksperter og adresserer flere nøgleområder for at sikre s...

To danske eksperter får tildelt prestigefuld pris

18. oktober 2023

To danske eksperter får tildelt prestigefuld pris

Traditionen tro uddeles hvert år den prestigefulde pris, IEC 1906 Award. Den tildeles eksperter inden for den internationale standardiseringsorganisation, IEC, for at have opnået ekstraordinære resultater. I år har to danske eksperter modtaget pri...

Webinar: Nye svar på funktions- og sikkerhedskrav til elektriske installationer

08. maj 2023

Webinar: Nye svar på funktions- og sikkerhedskrav til elektriske installationer

Se eller gense dette webinar, hvor du får en opdatering på de nyeste vejledninger fra udvalget S-564, som arbejder med elektriske installationer og beskyttelse mod elektriske stød, samt en mulighed for at få afklaret forståelsesmæssige problematik...

Danmark for bordenden, når der skal sættes standarder for tilslutningen af vedvarende energiproduktion på elnettet

03. maj 2023

Danmark for bordenden, når der skal sættes standarder for tilslutningen af vedvarende energiproduktion på elnettet

En international komité for integrationen af vedvarende energiproduktion i elnettet har netop fået ny forperson. Det er danske Frank Martin, som har fået ansvaret, og det kan blive en fordel for Danmark, mener han.