Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

15. marts 2024

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

Data er et vigtigt element i cirkulære forretningsmodeller, og nu har Dansk Standard udgivet en guide, der hjælper virksomheder til brug af datadrevne løsninger i den cirkulære omstilling.

En ny guide fra Dansk Standard, lavet i samarbejde med Erhvervsstyrelsen, vejleder virksomheder i, hvordan de bedst kommer i gang med at anvende data i cirkulære forretningsmodeller. Guiden introducerer de nødvendige begreber inden for cirkulær økonomi og data, samt giver et overblik over lovgivning og standarder på området.

- Erhvervsstyrelsen ser et stort potentiale for danske virksomheder i at anvende datadrevne løsninger i den cirkulære omstilling og har i en årrække arbejdet med at understøtte dette, bl.a. i samarbejde med Dansk Standard. Guiden skal ses i forlængelse af dette arbejde og danner rammen for datadrevne indsatser, og hvordan standarder kan bidrage til disse, udtaler Anders Arenfeldt Holm, fuldmægtig i Erhvervsstyrelsen.

Data sikrer gennemsigtighed og indsigt

Data spiller nemlig en afgørende rolle i at sikre gennemsigtighed i hele forsyningskæden, bl.a. til at spore materialernes oprindelse og sikre, at de er produceret og anskaffet på en bæredygtig måde. Desuden kan data bidrage til at identificere muligheder for genanvendelse og genbrug samt forlænge produkters levetid. Men trods de mange fordele er det ikke nødvendigvis et nemt område at komme i gang med:

- Flere virksomheder, især små og mellemstore virksomheder, oplever udfordringer med datadrevne og cirkulære projekter, herunder datadeling, dataopbevaring og strukturering af data. Denne guide forventes at fungere som inspiration til at adressere og overkomme mange af disse udfordringer, siger Anders Arenfeldt Holm.

Kravene til cirkulær økonomi stiger

Og cirkulære forretningsmodeller er ikke kun blevet et konkurrenceparameter for virksomheder; der kommer også stigende krav fra myndigheder, samarbejdspartnere og kunder om at kunne levere data. Fra EU vil der desuden i de kommende år komme flere krav, der vil accelerere den cirkulære økonomi.

- Virksomhederne møder i disse år nye krav til dokumentation af produkters cirkularitet og om at gøre information tilgængelig i digitale produktpas. Forbedret adgang til data og bedre datakvalitet kan understøtte innovativ produktudvikling og omstilling til nye og cirkulære forretningsmodeller, men også bidrage til at imødekomme nye reguleringskrav, afslutter Anders Arenfeldt Holm.

Flere standarder for cirkulært design er på vej

Nye cirkulære forretningsmodeller er også skarpt i fokus inden for standardisering. Både internationalt og på europæisk plan arbejder man på højtryk for at få nye standarder udgivet i år. På europæisk plan har CEN/CENELEC fokus på cirkulært design, da der i designfasen ligger et kæmpe potentiale for at reducere produkters miljøpåvirkning, fortæller Charlotte Vincentz Fischer, der som seniorkonsulent i Dansk Standard følger det internationale arbejde.

- Vi ser ind i en ny tid, hvor cirkulære løsninger bliver forretningskritisk, og her kan standardernes systematik understøtte virksomheder arbejde med nye forretningsmodeller og mere cirkulært design, konkluderer Charlotte Vincentz Fischer.

Se mere om DS’ indsatser for data og cirkulær økonomi her:
https://www.ds.dk/da/fagomraader/it-og-digitalisering/data-i-den-cirkulaere-oekonomiKontakt

Charlotte Vincentz Fischer
Charlotte Vincentz Fischer Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: cvf@ds.dk
T: 39 96 61 30
Dorte Kulle
Dorte Kulle Chefkonsulent | Chief Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: dku@ds.dk
T: 39 96 61 62

Se også

kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

18. marts 2024

Webinar: Kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

Se eller gense dette webinar, hvor Dansk Standard introducerer en ny guide med gode råd til, hvordan virksomheder bedst kommer i gang med at anvende data til at understøtte de cirkulære forretningsmodeller.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.

Cirkulær økonomi standardisering og ecodesign

30. maj 2023

Cirkulær økonomi standardisering og ecodesign

Se eller gentag dette webinar, hvor du vil lære mere om ideerne bag standardisering af cirkulær økonomi i forlængelse af Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR).

Standarder kan skabe nye cirkulære markeder

17. april 2023

Standarder kan skabe nye cirkulære markeder

Det kan være svært for virksomheder at genbruge og genanvende produkter og ressourcer. Derfor er der brug for fælles cirkulære rammer lyder det fra både Christiansborg og erhvervslivet.