Steni Danmark A/S

Steni, med 60 års erfaring på det danske marked, er en anerkendt producent af facade- og tagplader.

Steni Danmark A/S har leveret mere end 3 millioner kvadratmeter facade-, tag-, interiør- og sokkelplader, som er designet til at have en forventet levetid på over 100 år. Dette gør deres produkter til en velkendt tilstedeværelse inden for byggebranchen

Facadesystemet designet til genbrug

Steni er dedikeret til miljømæssig bæredygtighed og arbejder aktivt på at minimere den negative påvirkning af miljøet inden for byggebranchen. Deres mål er at lette implementeringen af design til adskillelse og genbrug samt at fremme cirkulær tænkning i forbindelse med deres materialer i design- og byggeprojekter. Steni stræber efter at omdanne bygninger til midlertidige opholdssteder for deres facade- og tagplader. Dette fremmes af tre koncepter, der støtter genbrug og cirkulær økonomi.

Steni Colour Reuse

Steni Colour Reuse, et sæt standardiserede facadeplader som sætter genbrug i system. Produkterne til facade og tag er jomfruelige og designet for adskillelse til genbrug over de kommende +100 år. Steni Colour Reuse skal kunne genbruges efter at have udstået sin tid i et byggeri. Enten at de benyttes som de er, eller ved at de opgraderes med ny farve hvis kunden ønsker det. Når bygherre ikke skal bruge pladerne mere, så tages pladerne retur hos Steni og sælges på ny, eller opkvalificerer, i begge situationer med ny 30 års garanti.

Soliditeten og slagfastheden indbygget i Stenipladerne sikrer en lang levetid og tekniske kvaliteter som gør det muligt at montere, demontere og installere produktet igen uden at det bliver ødelagt i processen. Steni Colour Reuse har 12 forskellige pladestørrelser med standard boremønster – tilsvarende tankesættet bag Lego. Med disse pladeformater, 80 standardfarver og 3 glansgrader er variationsmulighederne store. Den indbyggede mulighed for horisontal, vertikal og diagonal montering giver arkitekter og bygherrer et unikt spillerum for at lave unikke facadeudtryk. Alle produkter kommer med fuldt deklarerede EPDér med tilhørende LCA-byg filer også når det gælder genbrug.

Steni genbrug

I samarbejde med GreenDozer hjælper Steni bygherrer med at fjerne gamle Steni facade- og tagplader, hvilket gør det muligt at bortskaffe dem uden affaldsomkostninger og miljøpåvirkning. GreenDozers online platform giver en oversigt over tilgængelige genbrugsmaterialer fra Steni. Købere af brugte plader hos Steni får en 15-årig garanti og dokumentation for holdbarhed.

Foto: Steni Danmark

Steni resurseudnyttelse

På GreenDozer finder du både brugte og næsten nye Steni-materialer, som aldrig har været i brug. Entreprenører kan søge og finde de produkter, de har brug for, som skruer, EPDM-bånd, facadeplader eller tagplader. Hvis de har overskudsprodukter, kan de også bidrage til den cirkulære økonomi ved at aflevere dem.

Når det engang i fremtiden bliver nødvendigt at skille sig af med disse produkter (måske over 100 år efter produktets oprindelse), er der flere muligheder for genanvendelse. De kan nedbrydes til små fragmenter og bruges som fyldstof i nye facadeplader, tag- og tunnelmembraner, til betonforstærkning, som jordforbedringsmiddel, isolering eller andre byggematerialer.

Eksempel:
Ved brug af Steni Color-facadeplader, der er over 35 år gamle, er Kristian Augusts Gate 13-bygningen i Oslo fra 1950'erne blevet genoplivet. Der er blevet tilpasset og skåret i 3.819 bearbejdede facadeplader, som oprindeligt stammede fra et boligselskab i Trondheim og blev skræddersyet efter de ønskede mål til Kristian Augusts Gate 13.

Foto: Steni Danmark

Principperne i design for adskillelse og tilpasning

Steni Danmarks facadeplader lever op til de fleste kriterier i design for adskillelse og tilpasning:

Principper for tilpasning
- Omdannelsesvenlighed
- Udvidelsesmulighed.

Principper for afmontering
- Let adgang til komponenter og installationer
- Uafhængighed
- Undgåelse af unødvendige behandlinger og overfladebehandlinger
- Understøttelse af forretningsmodeller for genbrug (cirkulær økonomi)
- Enkelhed
- Standardisering 
- Sikkerhed ved afmontering.

Vil du vide mere? Kontakt Steni Danmark A/S 

Michael Milert Hansen - Certificeret rådgiver i bæredygtigt byggeri (CRBB)
michael@steni.dk    +45 20 33 77 83

Claus Bøgeskov - Bæredygtighedschef
cb@steni.dk    +45 31 37 80 90