Maskinsikkerhed

Maskinsikkerhed bliver et fortsat mere aktuelt emne i takt med den digitale udvikling, hvor fx robotter, cobots og trådløse styresystemer bliver mere og mere udbredte.

Nye teknologier påvirker nemlig også elektriske systemer på maskiner, og de mere avancerede og trådløse styresystemer stiller nye krav til IT-sikkerhed, hackersikring og sikker funktionalitet i kommunikationen mellem maskine og den trådløse betjening.

Der findes en lang række standarder inden for maskinsikkerhed, der beskriver, hvordan man kan implementere sikre løsninger og leve op til Maskindirektivets krav.

DS har udgivet standarder, der kan hjælpe maskinbyggere godt på vej bl.a. DS/IEC TR 63074:2019 om Cybersikkerhedsaspekter ved functional safety, DS/ISO TR 22100-4 om cybersikkerhedsforhold i sammenhæng med ISO 12100 og DS/EN 62745:2017 der omfatter kabelfri styresystemer.

Samtidig er standarderne med til at understøtte integration og anvendelse samt udnyttelse af de mange muligheder, de nye teknologier åbner op for.

Maskindirektivet kræver, at der foretages en risikovurdering på enhver maskine, der markedsføres i EU. Risikovurderingen skal foretages af fabrikanten og er første skridt i maskinsikkerhed. 

Kontakt

Søren Nielsen
Søren Nielsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: sn@ds.dk
T: 39 96 62 29

I fokus

Kurser om maskinsikkerhed og ATEX

Kurser

Kurser om maskinsikkerhed og ATEX

Har du brug for hjælp til at komme i gang med CE-mærkning? Eller har du et CE-mærket produkt og har spørgsmål til mærkets krav? Så kan Dansk Standard hjælpe.

Maskinsikkerhed og risikovurdering

Risikovurdering

Maskinsikkerhed og risikovurdering

Maskinsikkerhed er er en væsentlig del af maskindirektivet. For at dokumentere at maskinen lever op til maskindirektivets væsentlige sikkerheds- og sundhedskrav, er det nødvendigt først at foretage en risikovurdering.

Maskinsikkerhedsstandarder

Maskinsikkerhedsstandarder

Onlineadgang til de grundlæggende maskinsikkerhedsstandarder

I en onlinepakke har vi samlet de mest basale maskinsikkerhedsstandarder, bl.a. den gældende og tilbagetrukne version af DS/EN 60204-1, og dermed gjort vejen lettere til risikovurdering og CE-mærkning af din maskine.

Artikler om maskinsikkerhed