Standarder for droner på vej

04. april 2016

Standarder for droner på vej

Droner bliver mere og mere udbredte til alt lige fra flyvende videooptagelser til landmåling, men der mangler fælles rammer og retningslinjer på området. Derfor skal der nu laves internationale standarder for droneteknologi og -procedurer, og danske droneaktører har mulighed for at deltage i arbejdet.

- Droner er et område i massiv vækst, og selvom der kun er ganske få producenter af droner og droneudstyr i Danmark, er der rigtigt mange, der arbejder med droner inden for alt lige fra film og tv til shipping og fragt. Vi har således al mulig grund til - og stor erhvervsmæssig interesse i - at sætte danske fingeraftryk på de kommende internationale standarder, der bliver fremtidige markedskrav for droner, siger Torben Dalsgaard, seniorkonsulent i Dansk Standard. 

Standarderne skal sætte rammerne for den fremtidige udvikling, innovation og anvendelse af droneteknologien og opstille retningslinjer og krav til eksempelvis design, luftdygtighed, sikkerhed, distance, programmering, kontrolsystem og operationelle processer samt systemernes interoperabilitet og informationsflow. Standarderne skal også sikre, at der bliver et fælles sprog med fælles termer og definitioner på området internationalt.

Arbejdet med at udvikle standarder for droner starter i år og er åbent for alle, der har faglig viden om emnet og ønsker at præge indholdet af standarderne.

- Ved at deltage i det internationale standardiseringsarbejde sikrer vi, at danske operatører og producenter kan få indflydelse på de krav og rammer, der bliver opstillet i de endelige standarder. Det giver klare konkurrencemæssige fordele, for de virksomheder, der deltager, og globale forretningsmuligheder for danske virksomheder, siger Torben Dalsgaard.

I Danmark har droner stor erhvervspolitisk interesse, og regeringen arbejder på en national strategi for udvikling af droneteknologi og -anvendelse. Det forventes, at standardisering bliver et af fokusområderne i strategien.

Om standardiseringsarbejdet

Dansk Standard holder første møde om dronestandarderne 6. juni, hvor interesserede kan høre mere om de standardiseringsforslag, som er på den internationale dagsorden. Det er gratis at deltage i mødet.

Standarderne udvikles i den internationale standardiseringsorganisation ISO, der har ca. 170 medlemslande. De første internationale arbejdsgruppemøder afholdes i Kina fra den 27.-28. juni 2016. Her har danske interessenter også mulighed for at deltage. Kina, Frankrig, Tyskland, Japan, Rusland, Ukraine, UK og USA har indtil videre tilkendegivet at ville deltage aktivt i standardiseringsarbejdet.

Arbejdet med at udvikle standarderne er relevant både for operatører og producenter af droner og teknologisk udstyr og forskere, udviklere, myndigheder samt certificerings- og testinstitutter.

Læs også artiklen "Stort potentiale i droner".

 

Kontakt

Se også

Ny standard for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø gør markedet sundere

29. november 2023

Ny standard for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø gør markedet sundere

En standard, der blev udgivet for første gang sidste år for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø, er lige blevet harmoniseret under både maskindirektivet og ATEX-direktivet.

DS Maskindag – teknologisk udvikling og maskinforordningens nye krav

08. juni 2023

DS Maskindag – teknologisk udvikling og maskinforordningens nye krav

Se eller gense Dansk Standards maskindag, og få overblik over de nye regler i den nye maskinforordning fra Sikkerhedsstyrelsen. 

Er du klar til den nye maskinforordning?

24. april 2023

Er du klar til den nye maskinforordning?

Maskindirektivet har gennemgået en omfattende revision og bliver snart erstattet af en ny maskinforordning, som indeholder en række ændringer og nye krav, der vil få betydning for maskinindustrien.

Nu kan du tage et onlinekursus om CE-mærkning

11. november 2022

Nu kan du tage et onlinekursus om CE-mærkning

Dansk Standard tilbyder nu et onlinekursus om CE-mærkning. Kurset retter sig mod begyndere inden for CE-mærkning, som gerne vil vide, hvad det indebærer, og hvordan man får det.