04. april 2016
- Droner er et område i massiv vækst, og selvom der kun er ganske få producenter af droner og droneudstyr i Danmark, er der rigtigt mange, der arbejder med droner inden for alt lige fra film og tv til shipping og fragt. Vi har således al mulig grund til - og stor erhvervsmæssig interesse i - at sætte danske fingeraftryk på de kommende internationale standarder, der bliver fremtidige markedskrav for droner, siger Torben Dalsgaard, seniorkonsulent i Dansk Standard.
Standarderne skal sætte rammerne for den fremtidige udvikling, innovation og anvendelse af droneteknologien og opstille retningslinjer og krav til eksempelvis design, luftdygtighed, sikkerhed, distance, programmering, kontrolsystem og operationelle processer samt systemernes interoperabilitet og informationsflow. Standarderne skal også sikre, at der bliver et fælles sprog med fælles termer og definitioner på området internationalt.
Arbejdet med at udvikle standarder for droner starter i år og er åbent for alle, der har faglig viden om emnet og ønsker at præge indholdet af standarderne.
- Ved at deltage i det internationale standardiseringsarbejde sikrer vi, at danske operatører og producenter kan få indflydelse på de krav og rammer, der bliver opstillet i de endelige standarder. Det giver klare konkurrencemæssige fordele, for de virksomheder, der deltager, og globale forretningsmuligheder for danske virksomheder, siger Torben Dalsgaard.
I Danmark har droner stor erhvervspolitisk interesse, og regeringen arbejder på en national strategi for udvikling af droneteknologi og -anvendelse. Det forventes, at standardisering bliver et af fokusområderne i strategien.
Dansk Standard holder første møde om dronestandarderne 6. juni, hvor interesserede kan høre mere om de standardiseringsforslag, som er på den internationale dagsorden. Det er gratis at deltage i mødet.
Standarderne udvikles i den internationale standardiseringsorganisation ISO, der har ca. 170 medlemslande. De første internationale arbejdsgruppemøder afholdes i Kina fra den 27.-28. juni 2016. Her har danske interessenter også mulighed for at deltage. Kina, Frankrig, Tyskland, Japan, Rusland, Ukraine, UK og USA har indtil videre tilkendegivet at ville deltage aktivt i standardiseringsarbejdet.
Arbejdet med at udvikle standarderne er relevant både for operatører og producenter af droner og teknologisk udstyr og forskere, udviklere, myndigheder samt certificerings- og testinstitutter.
Læs også artiklen "Stort potentiale i droner".
Cykler til person- og lasttransport er efterhånden udbredt til mange formål, og i 2024 forventes de første standarder i en serie omhandlende ladcykler at udkomme.
En revideret udgave af vejledningen til maskindirektivet blev udgivet i april, og samtidig er arbejdet med en ny vejledning til den kommende maskinforordning startet.
En standard, der blev udgivet for første gang sidste år for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø, er lige blevet harmoniseret under både maskindirektivet og ATEX-direktivet.
Se eller gense Dansk Standards maskindag, og få overblik over de nye regler i den nye maskinforordning fra Sikkerhedsstyrelsen.