Antallet af arbejdsskader kan reduceres

25. januar 2018

Antallet af arbejdsskader kan reduceres

42.043 arbejdsulykker blev anmeldt til Arbejdstilsynet i 2016, hvoraf 33 var med døden til følge – et antal der med ny international standard forventes at kunne reduceres.

Til foråret publiceres standarden ISO 45001 for arbejdsmiljøledelse. Den har til formål at forbedre sikkerhed og sundhed, forebygge ulykker og dødsfald og forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Standarden går på tværs af alle brancher og lande og er den første globale standard for arbejdsmiljø.

Virksomheder venter på forbedret arbejdsmiljø

- Virksomheder på tværs af brancher kan bruge den universelle ramme for arbejdsmiljø fra standarden – hvad end der er tale om et kontormiljø, en byggeplads eller noget helt tredje. Der er især fokus på arbejdsmiljøledelse, og hvordan virksomhederne kan styre og håndtere arbejdsmiljøet, fortæller Lise Schmidt Aagesen, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.

ISO 45001 er lige nu ude til endelig afstemning, og det er forventningen, at den bliver publiceret i marts 2018. Noget som flere store virksomheder holder godt øje med. 

Også Dansk Industri, der er erhvervsorganisation for omkring 10.000 danske virksomheder, ser frem til den nye arbejdsmiljøstandard. 

- ISO 45001 vil bidrage til at styrke virksomhedens arbejdsmiljø, idet der er kommet et større fokus på virksomhedens muligheder for løbende forbedringer af arbejdsmiljø til gavn for produktionen og medarbejdernes trivsel, siger Kåre Sørensen, chefkonsulent i Dansk Industri.

Standarden følger samme struktur som andre store ledelsesstandarder, herunder fx ISO 14001 (miljø) og ISO 9001 (kvalitet), og tager også højde for andre internationale og nationale standarder.

Vil du vide mere? Tag et diplomkursus i ISO 45001

Læs også