Ny europæisk dagslysstandard godkendt

19. oktober 2018

Ny europæisk dagslysstandard godkendt

Den nye europæiske dagslysstandard for rum og bygninger, EN 17037, introducerer en klimabaseret dagslysfaktor, som tager hensyn til bygningens geografiske placering. Det er fx ikke uvæsentligt for kravene til dagslys, om bygningen er placeret i København eller Rom.

Standarden EN 17037 har til formål at give en fælles metode på tværs af landegrænser til at dokumentere tilstrækkeligt dagslys i rum og bygninger. På den måde undgår brugerne at skulle holde sig opdaterede på landespecifikke krav. Derudover skal den give vejledning i, hvad der som minimum skal dokumenteres i forhold til:

  • et tilstrækkeligt dagslysniveau
  • et godt udsyn til det fri
  • en tidsperiode for adgang til direkte sol i opholdsrum
  • et kriterie for vurdering af risiko for blænding fra vinduer.

Hvor stor en andel af naturligt lys er tilstrækkeligt?

Tilstrækkeligt dagslys er defineret som en indendørs belysningsstyrke på 300 lux eller mere i en vis procentandel af rummet. Procentandelen afhænger af, om rummet oplyses af dagslys fra facaden, skrå tage eller fra åbninger i et fladt tag.

Essensen i standarden er, at kriteriet for tilstrækkeligt dagslys afhænger af, hvor bygningen er placeret. Eksempelvis anbefales et dagslysniveau i København svarende til en dagslysfaktor på 2,1 %, mens den i Rom er 1,6 %. I praksis kan det fx betyde, at vinduesstørrelsen i Rom er lidt mindre end i København, da den samlede mængde af dagslys udenfor, i løbet af året, er lavere i den danske hovedstad. 

 

Kontakt

Lise Schmidt Aagesen
Lise Schmidt Aagesen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: laa@ds.dk
T: 39 96 63 28

Se også

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

15. april 2024

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

Den danske standard, DS 206:2024, der supplerer den europæiske standard DS/EN 206 for beton er netop sendt i høring efter, at den har gennemgået en revision. Den reviderede betonstandard får titlen DS 206:2024 og vil ligesom sin forgænger DS/EN 20...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.