Dataetik skal på den internationale agenda

16. april 2018

Dataetik skal på den internationale agenda

21 lande sidder samlet om bordet, når det første globale møde om internationale standarder for kunstig intelligens løber af stablen i Beijing. Repræsentanter fra Dansk Standard og Erhvervsstyrelsen deltager med et klart formål: at få dataetik på agendaen.

p>Starten er gået i det internationale standardiseringsarbejde for kunstig intelligens, hvor første møde afholdes den 17. april i den kinesiske by Beijing. Deltagerne, der kommer fra bl.a. Japan, USA og Frankrig, er en del af et globalt netværk, der skal sætte morgendagens retningslinjer for den hastigt voksende teknologi.

I dag findes ingen gældende standarder på området. Kun få anbefalinger. Standarder vil gøre det nemmere for alle interessenter, også brugerne, at vurdere, om produkter eller ydelser lever op til gældende direktiver, krav i udbud og andre sammenhænge.

Med udviklingen følger spørgsmålene

De nye muligheder og den stadigt stigende implementering af intelligente løsninger rejser en række vigtige spørgsmål om tilliden mellem menneske og maskine.

- Hvis danske forbrugere skal føle sig trygge i datamæssig forstand er dataetik helt centralt. Kunstig intelligens er i vores stuer, vores bil og i den teknologi, de fleste af os dagligt holder i vores hænder. Det drejer sig altså om beskyttelsen af forbrugerne og af deres data. Og så er der bestemt også et forretningsmæssigt formål, når vi bringer et emne som dataetik til bordet, fortæller Kim Skov Hilding, konsulent i Dansk Standard, der er med på mødet med bl.a. Erhvervsstyrelsen, og fortsætter:

- Mange virksomheder tror, at databeskyttelse er en hindring for vækst. Det er langt fra tilfældet. Tillid er forudsætningen for vækst via data og efterspørges af forbrugerne. Ansvarlig dataanvendelse er ikke bare god stil, det er en konkurrencefordel .

Det danske fokus på dataetik afspejles ligeledes i regeringens nyligt etablerede ekspertgruppe, der blev nedsat i marts med formålet at udarbejde dataetiske anbefalinger. Det sker under tesen om, at ansvarlig dataanvendelse kan blive en konkurrencefordel for danske virksomheder.

Hør mere om standarder for AI

Den 24. maj afholder det danske udvalg for AI sit første møde. Her kan alle interesserede deltage og høre mere om muligheden for at deltage i udviklingen af morgendagens internationale standarder og pointerne fra det første internationale møde i Kina.

Vil du med eller vide mere? Så send en mail til Kim Skov Hilding, konsulent i Dansk Standard: ksk@ds.dk. Du kan også læse mere om det danske udvalg for kunstig intelligens.

Læs også

 

Kontakt

Kim Skov Hilding
Kim Skov Hilding Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: ksk@ds.dk
T: 39 96 62 17