Ny regel for udvidelse af eksisterende installationer træder i kraft 1. januar

19 december 2019

Fra nytår bliver den danske dimensioneringsregel, 75-procentsreglen, erstattet af en ny regel gældende for udvidelse på installationer fra før 1 juli 2019. Den nye regel er netop udkommet som tillæg til standarderne i DS/HD 60364-serien.

Tillægget til standardserien DS/HD 60364-serien om den nye dimensioneringsregel, der afløser den gamle 75-procentsregel, kan nu findes på Dansk Standards webshop. Abonnenter på Håndbog 183 og brugere af onlineløsningen på Standard Distribute, får automatisk besked.

Den nye regel gælder, hvis man skal lave en mindre udvidelse af en eksisterende installation lavet efter den gamle 75-procentsregel: Hvis man ved, at belastningen ikke er højere end 70 procent i højst 3 timer ad gangen, behøver man ikke kende belastningen på de eksisterende kabler. I så fald må der udvides med en enkelt strømkreds op til 16 A dimensioneringsstrøm og med et ledertværsnit på max. 4 mm2.

- I første omgang er den nye undtagelsesregel udkommet som et dansk tillæg til DS/HD 60364-serien. Senere vil den kunne findes som en ny speciel national condition (SNC), siger Torben Dalsgaard, seniorkonsulent i Dansk Standard og uddyber:

- Undtagelsen kan ses som en langstrakt udfasning af 75-procentsreglen og er en naturlig konsekvens af, at vi pga. anvendelsen af denne regel ikke har dokumentation for de eksisterende elinstallationer.

75-procentsreglen betød, at der ikke skulle tages hensyn til andre tætliggende kabler, hvis installationen ikke blev belastet med mere end 75 pct. af dens maksimale strømbelastning.

Tillægget til standardserien DS/HD 60364-serien om den nye dimensioneringsregel, der afløser den gamle 75-procentsregel, findes her.