Standarder baner vejen for genbrug af plast

07. marts 2019

Standarder baner vejen for genbrug af plast

Alt for meget affald ender i naturen, og plastik er en af de største syndere, fordi det ikke nedbrydes naturligt. I stedet ender det som mikroplast i havet, hvilket udgør et kæmpe miljøproblem, som bliver ved med at vokse.

Standarder kan dog være med til at hjælpe i kampen mod plastikforurening, og derfor skal der sættes fælles europæiske standarder for plast og emballage.

Nye europæiske standarder skal fremme genanvendelse af plast og understøtte bæredygtig udvikling. Og det er vigtigt, at danske plastproducenter og andre interessenter deltager i udviklingen af de nye standarder og dermed sikrer dansk indflydelse på fremtidens markedskrav.

- Vi skal blive bedre til at designe produkter, der indeholder plast, så de bedre kan skilles ad, sorteres og genanvendes. Og det skal nye standarder nu sætte fælles rammer og retningslinjer for, så det bliver nemmere at genanvende plast og forhindre mikroplast i naturen, siger Jesper Lauridsen, der er seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig fra dansk side for standardiseringsarbejdet.

Genanvendelse er ikke altid nemt

Men genanvendelse er ikke altid ligetil, bl.a. fordi der ofte er en masse tilsætningsstoffer i plastikken, som fx blødgører. Derfor er det ifølge Kristin Olofsson, der er direktør for innovation, bæredygtighed og CSR i Trioplast, også vigtigt, at industrien deltager i arbejdet, så standarderne bliver anvendelige i praksis. Svenske Trioplast, som er en af Europas førende producenter af plastikfilm af polyethylen, deltager selv aktivt i udformningen af fælleseuropæiske standarder:

- Det giver os en unik mulighed for at påvirke fremtidens markeds-, lov- og forbrugerkrav til bæredygtighed og sikre, at vi kommer på forkant, siger Kristin Olofsson, som opfordrer danske plastproducenter og andre interessenter i plastindustrien til at deltage i udviklingen af de nye standarder.

Vi kan genanvende meget mere

De kommende europæiske standarder skal sætte fælles rammer for plast og emballage og gøre genanvendelse lettere, så myndigheder, plastproducenter og affaldsbehandlere har ens retningslinjer på tværs af grænser. Udover genanvendelse er der også fokus på fx bionedbrydelig og biobaseret plast, længere holdbarhed for produkter, kemisk adskillelse af plast, affaldshåndtering og måling af mikroplast i fx vandmiljøet.

Se også

kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

18. marts 2024

Webinar: Kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

Se eller gense dette webinar, hvor Dansk Standard introducerer en ny guide med gode råd til, hvordan virksomheder bedst kommer i gang med at anvende data til at understøtte de cirkulære forretningsmodeller.

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

15. marts 2024

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

Data er et vigtigt element i cirkulære forretningsmodeller, og nu har Dansk Standard udgivet en guide, der hjælper virksomheder til brug af datadrevne løsninger i den cirkulære omstilling.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.

Cirkulær økonomi standardisering og ecodesign

30. maj 2023

Cirkulær økonomi standardisering og ecodesign

Se eller gentag dette webinar, hvor du vil lære mere om ideerne bag standardisering af cirkulær økonomi i forlængelse af Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR).