Standarder baner vejen for genbrug af plast

07. marts 2019

Standarder baner vejen for genbrug af plast

Alt for meget affald ender i naturen, og plastik er en af de største syndere, fordi det ikke nedbrydes naturligt. I stedet ender det som mikroplast i havet, hvilket udgør et kæmpe miljøproblem, som bliver ved med at vokse.

Standarder kan dog være med til at hjælpe i kampen mod plastikforurening, og derfor skal der sættes fælles europæiske standarder for plast og emballage.

Nye europæiske standarder skal fremme genanvendelse af plast og understøtte bæredygtig udvikling. Og det er vigtigt, at danske plastproducenter og andre interessenter deltager i udviklingen af de nye standarder og dermed sikrer dansk indflydelse på fremtidens markedskrav.

- Vi skal blive bedre til at designe produkter, der indeholder plast, så de bedre kan skilles ad, sorteres og genanvendes. Og det skal nye standarder nu sætte fælles rammer og retningslinjer for, så det bliver nemmere at genanvende plast og forhindre mikroplast i naturen, siger Jesper Lauridsen, der er seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig fra dansk side for standardiseringsarbejdet.

Genanvendelse er ikke altid nemt

Men genanvendelse er ikke altid ligetil, bl.a. fordi der ofte er en masse tilsætningsstoffer i plastikken, som fx blødgører. Derfor er det ifølge Kristin Olofsson, der er direktør for innovation, bæredygtighed og CSR i Trioplast, også vigtigt, at industrien deltager i arbejdet, så standarderne bliver anvendelige i praksis. Svenske Trioplast, som er en af Europas førende producenter af plastikfilm af polyethylen, deltager selv aktivt i udformningen af fælleseuropæiske standarder:

- Det giver os en unik mulighed for at påvirke fremtidens markeds-, lov- og forbrugerkrav til bæredygtighed og sikre, at vi kommer på forkant, siger Kristin Olofsson, som opfordrer danske plastproducenter og andre interessenter i plastindustrien til at deltage i udviklingen af de nye standarder.

Vi kan genanvende meget mere

De kommende europæiske standarder skal sætte fælles rammer for plast og emballage og gøre genanvendelse lettere, så myndigheder, plastproducenter og affaldsbehandlere har ens retningslinjer på tværs af grænser. Udover genanvendelse er der også fokus på fx bionedbrydelig og biobaseret plast, længere holdbarhed for produkter, kemisk adskillelse af plast, affaldshåndtering og måling af mikroplast i fx vandmiljøet.

Se også

Cirkulær økonomi standardisering og ecodesign

30. maj 2023

Cirkulær økonomi standardisering og ecodesign

Se eller gentag dette webinar, hvor du vil lære mere om ideerne bag standardisering af cirkulær økonomi i forlængelse af Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR).

Standarder kan skabe nye cirkulære markeder

17. april 2023

Standarder kan skabe nye cirkulære markeder

Det kan være svært for virksomheder at genbruge og genanvende produkter og ressourcer. Derfor er der brug for fælles cirkulære rammer lyder det fra både Christiansborg og erhvervslivet.

EEA: Der er brug for standarder til at udvikle markedet for genanvendte materialer

21. februar 2023

EEA: Der er brug for standarder til at udvikle markedet for genanvendte materialer

En ny undersøgelse fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA) viser, at vi er langt fra målstregen med de cirkulære ambitioner. Således fungerer fem ud af otte markeder for genanvendte materialer ikke. Især manglende tillid er en barriere for at øge an...

18. januar 2023

Se eller gense webinar om cirkulær plastøkonomi

Se eller gense dette webinar om cirkulær plastøkonomi, hvor du får indblik i mulighederne for at få indflydelse på løsningerne, men også hvordan du kan få hjælp til omstillingen til cirkulær økonomi inden for plast med særligt fokus på emballage.