Intelligent fabrik bygget på standarder

05. juni 2019

Intelligent fabrik bygget på standarder

Det er ikke science fiction. Det er robotteknologi anno 2018 og en række standarder, der har forvandlet PROCES-DATA til en intelligent fabrik, hvor maskinerne styrer sig selv.

Hos den danske elektronikvirksomhed PROCES-DATA i Silkeborg møder man ikke længere damer, der sidder på rækker og monterer komponenter, på vejen ud i produktionsanlægget. Faktisk er der stort set ikke medarbejdere involveret i produktionen i dag, hvor hele monteringsprocessen er blevet automatiseret via virksomhedens eget højteknologiske produktionsanlæg. Her råder PROCES-DATA over en topmoderne monteringsrobot, en såkaldt SMD-produktionslinje, som kan foretage fuldautomatisk montage og lodning af komponenter på de printkort, der indgår i virksomhedens elektronikmoduler.

- Vores monteringsrobot er altid klar til at producere alting, og der er meget få medarbejdere med i produktionen. Vi laver næsten ikke noget manuelt; det kører helt af sig selv, forklarer Ole Cramer Nielsen, der grundlagde PROCES-DATA i 1979. Siden har han opbygget en virksomhed, der er blevet digital hele vejen igennem – fra design til produktion og levering – og som en af de få danske elektronikvirksomheder stadig producerer i Danmark.

Vi laver næsten ikke noget manuelt; det kører helt af sig selv. Ole Cramer Nielsen, grundlægger af PROCES-DATA.

Robotten øger vores effektivitet

Inden etableringen af robotten sad der nogle medarbejdere i et tilstødende lokale og satte komponenter i én efter én. Modulerne blev efterfølgende kørt op i den anden ende af byen for at blive loddet. Men i takt med at komponenterne blev mindre og mindre, var det nødvendigt at følge den teknologiske udvikling og investere i et automatisk produktionsanlæg – en digital fabrik.

- De udviklingsværktøjer, vi har til at designe printplader, kommer med et output, som direkte kan sendes over til robotterne, så de ved, hvad de skal gøre. Vi kan lave en blandet produktion uden omstilling. Det er enormt effektivt. De hurtige omstillinger mellem produktionsserierne og muligheden for altid at have alle vores komponenter på maskinerne gør, at vi udnytter hele montagelinjen fuldt ud og kan lave mindre serier. Det øger vores konkurrenceevne og hjælper med at holde kineserne på afstand, siger Ole Cramer Nielsen.

Da PROCES-DATA ændrede produktionen for at overgå til en digital løsning, var det også et ønske for virksomheden at undgå at være afhængig af en ekstern leverandør. Derfor insourcede virksomheden den resterende produktion:

- Den største forskel har helt klart været, at vi får meget mere igennem vores produktion med det samme antal mennesker. Hvis vi ikke havde haft vores monteringsrobot, der gør det muligt, havde vi ikke været her i dag, tror jeg. Vi bliver jo presset på prisen hele tiden.

Standarder er det fælles fundament

For PROCES-DATA spiller standarder en vigtig rolle. Først og fremmest fortæller standarderne, hvordan produkterne skal installeres, hvor meget elektrisk støj de skal kunne tåle, hvilke materialer de er lavet af, og hvor meget energi de må bruge. Men også når det gælder konkurrencevilkår, er standarderne afgørende:

- Når vi laver flowmålere, så er der visse standarder, der skal være opfyldt for, at vi kan få dem godkendt. Det sikrer, at vi kan konkurrere på samme vilkår som vores konkurrenter – de skal jo også leve op til standarderne, fortæller Ole Cramer Nielsen og tilføjer:

- Det gode ved standarderne er, at andre leverandører kan lave udstyr, der kan kommunikere med vores.

Netop det at få forskellige dele til at kommunikere sammen har stor betydning for PROCESDATA.

Tilbage i 1980’erne udviklede PROCES-DATA en standard for datakommunikation i industrielle automationsløsninger kaldet P-NET. P-NET blev efterfølgende en del af en europæisk standard, og senest en del af den internationale standard IEC 61158 type 4.

Det gode ved standarderne er, at andre leverandører kan lave udstyr, der kan kommunikere med vores. Ole Cramer Nielsen, grundlægger af PROCES-DATA.

- Vi skulle kommunikere med separate moduler, og i starten af 1980’erne krævede det, at man købte en dyr specialfremstillet komponent. Vi havde ikke finansielle muligheder for at købe den løsning, det krævede. Derfor udviklede vi en standard, der kunne bruge de daværende gængse mikroprocessorer uden specielle kredse/chips foran. Den løsning bruger vi stadig i dag, fortæller Ole Cramer Nielsen.

PROCES-DATA sidder desuden med i Dansk Standards udvalg for Industriel Automatisering, S-565. John Johansen, der er project manager og ansvarlig for PROCES-DATAs standarder, fortæller:

- Deltagelsen i standardiseringsarbejdet giver os mulighed for at få tidlig adgang til øvrige standarder, både revisioner og nye standarder, som er relevante for vores produkter. I udvalget kan vi udveksle erfaringer og netværke. Derudover følger vi grupperne Functional Safety og Cybersecurity på sidelinjen, da det er meget vigtige emner for os.

Er du interesseret i, hvilket standardiseringsarbejde der kunne være noget for dig, kan du se et overblik over vores fagområder på DS.dk.

Se også

Danmark i spidsen for udvikling af robotternes ”USB-stik”

11. august 2022

Danmark i spidsen for udvikling af robotternes ”USB-stik”

Danmark skal lede arbejdet med en ny international standard, der skal gøre det nemmere og hurtigere at installere samme værktøj på forskellige robotter.

Fælles testmetoder skal gøre samarbejdet med robotter mere sikkert

09. november 2021

Fælles testmetoder skal gøre samarbejdet med robotter mere sikkert

Danmark har taget initiativ til og står i spidsen for arbejdet med en ny international specifikation, der skal hjælpe med at teste, hvor hårdt kollaborative robotter slår, hvis de rammer et menneske.

Fremtidens elektrotekniske standardiseringsemner og SDG’erne

27. august 2020

Fremtidens elektrotekniske standardiseringsemner og SDG’erne

Der er standarder på vej indenfor en række nye potentielle teknologier og trends – samt til understøttelse af FN’s verdensmål om bæredygtig energi.

Hvordan arbejder man sikkert side om side med en robot?

18. marts 2019

Hvordan arbejder man sikkert side om side med en robot?

Der er ingen tvivl om, at robotterne har vundet indpas på vores arbejdspladser. De klarer flere og flere opgaver, og kommer tæt på os mennesker, men hvad sker der med sikkerheden, når menneske og robot arbejder side om side?