Få hjælp til implementering af energiledelse med ny guide

18. oktober 2020

Få hjælp til implementering af energiledelse med ny guide

En ny version af vejledningen til energiledelsesstandarden ISO 50001 er netop udkommet. Vejledningen giver praktisk hjælp til at komme i gang med implementering af energiledelse i virksomheden og anviser metoder samt kommer med konkrete eksempler mm.

I 2018 kom der en ny udgave af selve energiledelsesstandarden DS/EN ISO 50001, som bl.a. blev tilpasset ISO’s grundstruktur, high level structure (HLS). Vejledningen, ISO 50004, er netop også tilpasset, så den afspejler ændringerne i ledelsesstandarden. I den opdaterede version af vejledningen er der bl.a. mere fokus på virksomhedens organisation og lederskab – samt tekniske forbedringer.

- ISO 50001 blev bl.a. justeret i forhold til de erfaringer, virksomheder har gjort sig efter at have brugt standarden i nogle år. Bl.a. har der været behov for at præcisere og beskrive nogle områder mere detaljeret. Det afspejles nu også i vejledningen, fortæller Christine Weibøl Bertelsen, standardiseringskonsulent hos Dansk Standard.

Bl.a. giver vejledningen konkrete eksempler og forslag til, hvilke parametre man kan kigge på, når man skal begynde at arbejde med energiledelse, fx i forhold til når man skal arbejde med sit scope; hvilke bygninger og faciliteter skal omfattes, og hvilke medlemmer skal være med i energiledelsesteamet i organisationen.

Kapitel for kapitel giver vejledningen eksempler på konkrete situationer, og hvad man kan overveje i de situationer.

Vejledningen gælder også drift af energiledelsessystemet

Vejledningen kan med fordel benyttes af personer, som ikke har arbejdet med energiledelse før. Det kan fx være tekniske ledere, som, selv om de er teknisk faglige, ikke nødvendigvis kender til energiledelse og dets metodikker. Den er samtidig anvendelig, hvis der sker større ændringer i virksomheden af organisatorisk eller produktionsmæssig karakter, som kan påvirke energiforbruget.

- Det kan godt være, at man kender til energiledelse, men, når det skal implementeres, kan tænke: ”hvor skal jeg starte?” Der kan man selvfølgelig begynde med standarden, men samtidigt kigge i vejledningen, så man får eksempler på det helt praktiske arbejde. Fx når man skal analysere sit energiforbrug, så er der en liste med ting, man kan kigge på – eksempelvis regninger fra forsyningsselskaber, om man kan få fat i de måleaflæsninger, forsyningsselskabet har lavet, eller om der tidligere er lavet energirapporter i virksomheden, som man kan begynde med at kigge i. Man kan også blive gjort opmærksom på, hvis man mangler data, og hvordan de fx kan blive fremskabt osv., siger Christine Weibøl Bertelsen.

Det er ikke kun implementering, som vejledningen fokuserer på, men også på vedligeholdelse og drift af energiledelsessystemet. Bl.a. giver den guidelines i forhold til virksomhedens aktuelle situation og behov for tilpasning af energiledelsessystemet, fx opdatering af virksomhedens energipolitik. Ændring i energipolitikken kan igen få indflydelse på planen for indsamlingen af nødvendige data, hvilke medarbejdere der skal arbejde med energiledelse, og hvilke kompetencer de skal have.

Interne ressourcer er vigtige for implementering

Nogle af de erfaringer, som virksomheder, der har brugt energiledelsessystemet igennem tiden, har gjort sig, er, at det er vigtigt, at virksomhedens ledelse afsætter interne mandetimer og ressourcer til implementering og drift af energiledelsen og ikke blot hyrer eksterne konsulenter. Det er vigtigt, at det er interne ressourcer, der kender virksomheden, som arbejder med energiledelsessystemet for at få det fuldt

implementeret. Også i forhold til hvis der sker store ændringer i produktionen eller strukturmæssigt, som påvirker energiforbruget. For så er der interne ressourcer, som kender til arbejdet, og som vil vide, hvor og hvordan energiledelsessystemet skal justeres.

 

Kontakt

Christine Weibøl Bertelsen
Christine Weibøl Bertelsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Byggeri & Energi
E: cwb@ds.dk
T: 39 96 63 88

Se også

Ny standard skal give mulighed for trinvis implementering af energiledelse

07. marts 2019

Ny standard skal give mulighed for trinvis implementering af energiledelse

En ny standard, der skal gøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at indføre energiledelse, er under udvikling. Standarden, som også omtales som en guide, tilbyder, at man selv trinvis kan implementere energiledelse, alt efter hvor mod...

Ny revision gør energisynsstandarderne mere tilgængelige

07. marts 2019

Ny revision gør energisynsstandarderne mere tilgængelige

Energisynsstandarderne, EN 16247 1-4, som bl.a. bliver brugt i forbindelse med Energieffektivitetsdirektivet, EED, er under revision. Første offentlige høring af standarderne, som består af fire dele, kommer til sommer.

Klare rammer for energitjenester gør energiforbedring nemmere

01. november 2019

Klare rammer for energitjenester gør energiforbedring nemmere

Hvad er en energiforbedring, hvornår er den tjent hjem, og hvordan kan den finansieres? For mange virksomheder og organisationer kan det være svært at beregne, hvilke energiforbedringer der kan betale sig, hvornår investeringen er tjent hjem, og h...