11. februar 2021
I Danmark generer vi hvert år 800 kg husholdningslignende affald pr. indbygger. Denne kæmpe mængde affald afspejler, at vi skal blive langt bedre til at genbruge fremfor at smide ud og passe bedre på vores naturressourcer. Det er den udfordring, Regeringen med handlingsplanen for cirkulær økonomi forsøger at løse, og her peges bl.a. på standarder og miljømærker som vigtige redskaber. Men vi kan gøre endnu mere. Derfor har Dansk Standard givet en række forslag til regeringen, som kan være med til at styrke indsatsen.
”Vi har afleveret et høringssvar, hvor vi stiller os klar til at sætte fuldt tryk på omstillingen til cirkulær økonomi. I Fonden Dansk Standard samler vi netop redskaberne til den grønne, cirkulære omstilling, når vi bruger miljømærkerne til at fremhæve de bedste på markedet, ETV’erne og ETA’erne til at verificere de innovative løsninger og standarderne til at skabe et fælles sprog, der kan skalere de grønne løsninger og udvikle det brede marked”, siger Martin Fabiansen, direktør i Dansk Standard.
Grundlæggende handler forslagene om at benytte allerede eksisterende redskaber til at drive en udvikling på markedet i en mere cirkulær retning. Eksempelvis foreslår Dansk Standard, at det offentlige i endnu højere grad benytter sig af miljømærkerne, også når det gælder serviceydelser, som fx kantinedrift og rengøring.
På samme måde foreslås, at man ved offentlige indkøb af innovative miljøteknologier benytter sig af muligheden for at få dokumenteret, at teknologien rent faktisk har den miljøeffekt, som producenten angiver. Det kan man gøre ved at stille krav om en ETV, der er en tredjeparts verificering, der sikrer at produktet lever op til det lovede.
”Allerede i dag stiller offentlige udbydere forskellige grønne krav, fx henvises der i en del udbud til miljømærkerne Svanemærket og EU-Blomsten. Men det offentlige kan komme meget længere ved at bruge redskaber som miljømærker, standarder og ETV’er mere systematisk i deres udbud”, siger Martin Fabiansen.
Derudover foreslår Dansk Standard bl.a. udvidelse af markedet for miljømærkede produkter, så der bliver endnu flere grønne produkter at vælge imellem, samt udviklingen af en række nye standarder inden for cirkulær økonomi. Det gælder bl.a. forslag om udviklingen af en global standard for havplast, der skal sikre en fælles definition og ordentlig håndtering af havplast. Det vil samtidigt være med til at betrygge forbrugerne i, at produkter der markedsføres som lavet af havplast, også er lavet af plast, der samles op fra havet.
”Vi har selvfølgelig mange flere forslag end de nævnte, der kan understøtte den cirkulære omstilling, og ser frem til videre dialog og det kommende arbejde”, slutter Martin Fabiansen.
Læs det samlede høringssvar, hvor alle forslagene indgår her:
Bæredygtighed får større fokus i bygge- og anlægsbranchen, og det er en nødvendighed, hvis vi skal nå EU’s klimamål i 2050. Men for at skabe de bæredygtige forandringer er der er behov for øget digitalisering samt strømlinede metoder og værktøjer...
Hos MT Højgaard Danmark oplever man både muligheder i de nye krav i EU-taksonomien samt et øget fokus på bæredygtighed i byggebranchen.
Bliv introduceret til den europæiske standard for mere bæredygtig renovering, og hvordan standarden kan bruges til at sikre, at eksisterende bygninger renoveres på en mere bæredygtig måde. Få også en introduktion til Svanemærkets krav til renoveri...
Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.