Har du styr på kravene til vedligeholdelse og eftersyn af håndildslukkere?

16. marts 2021

Har du styr på kravene til vedligeholdelse og eftersyn af håndildslukkere?

Håndildslukkere skal løbende kontrolleres, så der er vished for, at de virker og kan slukke en potentiel brand hvad enten det er på byggepladsen, på kontoret eller i et produktionslokale. Derfor skal certificerede håndildslukkere på det danske marked efterses mindst én gang årligt efter DS 2320-standarden, som er udkommet i en ny version.

Den danske standard for vedligeholdelse og eftersyn af håndildslukkere DS2320 er udkommet i en opdateret version med en række væsentlige ændringer. Standarden sætter krav til vedligeholdelsen af håndildslukkere under og efter brug, så brugere, forhandlere og myndigheder kan have tillid til, at håndildslukkerne sikkerheds- og brandslukningsmæssigt er af samme kvalitet, som da de oprindeligt blev godkendt. Desuden stiller standarden krav til egenkontrol af håndildslukkere. 

Sikkerhed og kvalitet skal være i orden

”Standardens primære formål er at sikre funktionsdygtige håndildslukkere i hele den periode, de skal anvendes ved at stille krav til vedligeholdelse, serviceeftersyn, periodisk undersøgelse, genopladning

og kvalificeret egenkontrol,” siger Henryk Stawicki, seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig for Dansk Standards udvalg for brandslukningsmateriel, der beskæftiger sig med standardisering af bl.a. funktionskrav samt prøvnings- og beregningsmetoder på området. 

Standarden er blevet opdateret af en række eksperter indenfor brandslukningsudstyr, der deltager i Dansk Standards udvalg, bl.a. SikkerhedsBranchen, Force Technology og DNV GL Business Assurance Denmark, og er godkendt af bl.a. Beredskabsstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet.

Mange vigtige ændringer

Der er en lang række væsentlige ændringer i standarden, heriblandt fx følgende:

  • Standardstrukturen er grundlæggende opbygget efter princippet "hvordan" og ikke" hvem" og lever dermed op til det såkaldte "neutralitetsprincip", som er kravet i den europæiske og internationale standardisering.
  • Normative Eksempelvis henvises ikke længere til DS/SBC 225 og DS/SBC 246 vedr. certificering.
  • Særlige bestemmelser for certificering i henhold til DS 2320:2020 er ikke en del af selve standarden, men et informativt anneks (Anneks A).
  • Certificerede fyldestationer kan kun servicere CE-mærkede håndildslukkere, som derudover er DCO-mærkede efter, at overensstemmelsen med DS/EN 3-10 er verificeret af et akkrediteret inspektionsorgan. DCO-mærkningen af håndildslukkere opretholdes, så længe de vedligeholdes i overensstemmelse med standarden og tilhørende anneks.

Standarden henvender sig til producenter og importører af håndildslukkere samt virksomheder, som udfører serviceeftersyn, genopladning og periodisk undersøgelse af håndildslukkere.

Om standarden DS 2320

Den danske standard DS 2320 omfatter reglerne for vedligeholdelse, serviceeftersyn, periodisk undersøgelse, genopladning og egenkontrol af håndildslukkere, som er CE- mærkede i henhold til DS/EN 3-10 eller produceret efter DS 2120. Anneks A anvendes ved certificering af fyldestationers overensstemmelse med standarden.

Læs mere og find standarden her: https://webshop.ds.dk/da-dk/standard/ds-23202020

 

Kontakt

Henryk Stawicki
Henryk Stawicki Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: hen@ds.dk
T: 39 96 63 23

Se også

Det digitale samarbejde i byggeriet skal fremmes for at udnytte mulighederne bedst muligt

06. marts 2023

Det digitale samarbejde i byggeriet skal fremmes for at udnytte mulighederne bedst muligt

Den danske byggebranche kunne udnytte de muligheder, der ligger i digitaliseringen af bygge- og driftsprocesser endnu bedre ved at fokusere mere på det digitale samarbejde og de fælles internationale standarder på området.

Hvad er cirkulært byggeri

07. februar 2023

Hvad er cirkulært byggeri? - Økonomisk og klimaorienteret byggeri

Når vi både ønsker at udvikle verden med ny arkitektur og samtidig passe på vores Jord og vores klima, må man arbejde cirkulært frem for lineært. Cirkulært byggeri er en ny tilgang og et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid. Men hvad inde...

13. oktober 2022

Morgenbriefing - Bæredygtighed i byggeriet

Se eller gense Morgenbriefing om dokumentation af bæredygtighed i byggeriet, hvor vi kommer ind på, hvilke muligheder og udfordringer byggeriet står over for i forbindelse med den grønne omstilling.

Grøn omstilling i byggebranchen: Hvor meget dokumentation kræver det?

15. september 2022

Grøn omstilling i byggebranchen: Hvor meget dokumentation kræver det?

Mange flere materialer kan med fordel genbruges i byggeriet, men det kræver, at dokumentationen er i orden. Spørgsmålet er, om klimabelastningen fra byggeriet bliver mindre af at blive dokumenteret? Og hvor store krav skal der stilles til dokument...