Har du styr på kravene til vedligeholdelse og eftersyn af håndildslukkere?

16. marts 2021

Har du styr på kravene til vedligeholdelse og eftersyn af håndildslukkere?

Håndildslukkere skal løbende kontrolleres, så der er vished for, at de virker og kan slukke en potentiel brand hvad enten det er på byggepladsen, på kontoret eller i et produktionslokale. Derfor skal certificerede håndildslukkere på det danske marked efterses mindst én gang årligt efter DS 2320-standarden, som er udkommet i en ny version.

Den danske standard for vedligeholdelse og eftersyn af håndildslukkere DS2320 er udkommet i en opdateret version med en række væsentlige ændringer. Standarden sætter krav til vedligeholdelsen af håndildslukkere under og efter brug, så brugere, forhandlere og myndigheder kan have tillid til, at håndildslukkerne sikkerheds- og brandslukningsmæssigt er af samme kvalitet, som da de oprindeligt blev godkendt. Desuden stiller standarden krav til egenkontrol af håndildslukkere. 

Sikkerhed og kvalitet skal være i orden

”Standardens primære formål er at sikre funktionsdygtige håndildslukkere i hele den periode, de skal anvendes ved at stille krav til vedligeholdelse, serviceeftersyn, periodisk undersøgelse, genopladning

og kvalificeret egenkontrol,” siger Henryk Stawicki, seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig for Dansk Standards udvalg for brandslukningsmateriel, der beskæftiger sig med standardisering af bl.a. funktionskrav samt prøvnings- og beregningsmetoder på området. 

Standarden er blevet opdateret af en række eksperter indenfor brandslukningsudstyr, der deltager i Dansk Standards udvalg, bl.a. SikkerhedsBranchen, Force Technology og DNV GL Business Assurance Denmark, og er godkendt af bl.a. Beredskabsstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet.

Mange vigtige ændringer

Der er en lang række væsentlige ændringer i standarden, heriblandt fx følgende:

  • Standardstrukturen er grundlæggende opbygget efter princippet "hvordan" og ikke" hvem" og lever dermed op til det såkaldte "neutralitetsprincip", som er kravet i den europæiske og internationale standardisering.
  • Normative Eksempelvis henvises ikke længere til DS/SBC 225 og DS/SBC 246 vedr. certificering.
  • Særlige bestemmelser for certificering i henhold til DS 2320:2020 er ikke en del af selve standarden, men et informativt anneks (Anneks A).
  • Certificerede fyldestationer kan kun servicere CE-mærkede håndildslukkere, som derudover er DCO-mærkede efter, at overensstemmelsen med DS/EN 3-10 er verificeret af et akkrediteret inspektionsorgan. DCO-mærkningen af håndildslukkere opretholdes, så længe de vedligeholdes i overensstemmelse med standarden og tilhørende anneks.

Standarden henvender sig til producenter og importører af håndildslukkere samt virksomheder, som udfører serviceeftersyn, genopladning og periodisk undersøgelse af håndildslukkere.

Om standarden DS 2320

Den danske standard DS 2320 omfatter reglerne for vedligeholdelse, serviceeftersyn, periodisk undersøgelse, genopladning og egenkontrol af håndildslukkere, som er CE- mærkede i henhold til DS/EN 3-10 eller produceret efter DS 2120. Anneks A anvendes ved certificering af fyldestationers overensstemmelse med standarden.

Læs mere og find standarden her: https://webshop.ds.dk/da-dk/standard/ds-23202020

 

Kontakt

Henryk Stawicki
Henryk Stawicki Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Byggeri & Energi
E: hen@ds.dk
T: 39 96 63 23

Se også

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

15. april 2024

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

Den danske standard, DS 206:2024, der supplerer den europæiske standard DS/EN 206 for beton er netop sendt i høring efter, at den har gennemgået en revision. Den reviderede betonstandard får titlen DS 206:2024 og vil ligesom sin forgænger DS/EN 20...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.