Nye retningslinjer for konsekvensklasser for bygningskonstruktioner

25. juni 2021

Nye retningslinjer for konsekvensklasser for bygningskonstruktioner

DS/INF 1990, der beskriver og uddyber grundlag og retningslinjer for indplacering af konstruktioner i konsekvensklasser er netop udkommet i en opdateret udgave.

Den nye DS/INF 1990 Konsekvensklasser for bygningskonstruktioner giver retningslinjer for fastlæggelse af konsekvensklasser i henhold til eurocodes og bygningsreglementet. Samtidigt giver den en fælles forståelsesramme for myndigheder, bygherrer og projekterende, som både kan være med til at øge sikkerheden i forhold til svigt og funktionsfejl og medvirke til, at man undgår unødig fordyrelse af et byggeri.

- Begreberne "sikkerhedsklasse" og "konsekvensklasse" har erfaringsmæssigt givet anledning til usikkerhed om indplaceringen af konstruktioner og bygninger i de forskellige klasser både ved projektering og byggesagsbehandling. Med DS/INF 1990 i hånden får bygherrer og projekterende et redskab, der gør det lettere at leve op til kravene på området, siger Erling R. Trudsø, seniorkonsulent i Dansk Standard og uddyber:

- Valg af konsekvensklasse kan være forbundet med øgede anlægsomkostninger og øgede udgifter til kontrol af både projektering og udførelse, og kan derfor indebære et element af interessekonflikt. Med DS/INF 1990 sikrer man en fælles forståelsesramme for myndigheder, bygherrer og projekterende, der samtidigt kan være med til at forhindre unødige byggeomkostninger og for lav sikkerhed.

En del af eurocodes

I 2009 blev eurocodes obligatorisk som grundlag for projektering af bærende bygningskonstruktioner i Danmark og hermed blev begrebet "konsekvensklasser" indført for at "… tage hensyn til konsekvenserne af svigt eller funktionsfejl af konstruktionen…" (DS/EN 1990:2007). Begrebet konsekvensklasse afløste samtidig begrebet "sikkerhedsklasse" anvendt i de tidligere danske konstruktionsnormer (DS 409 etc.).

Bygværker opdeles i henhold til DS/EN 1990 i konsekvensklasser alt efter størrelsen af konsekvenser ved svigt i konstruktionen, herunder risiko for menneskeliv og personskade, risiko for forurening og økonomiske tab. DS/INF 1990 gælder alene for fastlæggelse af konsekvensklasse i henhold til gældende eurocode DS/EN 1990 med det tilhørende nationale danske anneks.

DS/INF 1990 gælder for konstruktioner og anlæg knyttet til bygninger og deres opførelse eller ombygning. Grænseværdier og eksempler dækker ikke alle tænkelige bygningsformer, bygningskonstruktioner eller bygningsanvendelser. I de tilfælde, hvor man ikke kan finde hjælp i DS/INF 1990, må indplacering i konsekvensklasse ske på baggrund af en teknisk-faglig vurdering baseret på vejledning og eksempler.

DS/INF 1990 tillægger desuden ikke konstruktioners robusthed, duktilitet eller forhold vedrørende varsling af potentielt svigt nogen betydning ved indplacering i konsekvensklasse, da der på nuværende tidspunkt ikke findes en accepteret metode til fastlæggelse af disse forholds betydning for konsekvenser af svigt.

Læs mere og køb DS/INF 1990 her: https://webshop.ds.dk/da-dk/standard/ds-inf-19902021 

 

Kontakt

Erling Richard Trudsø
Erling Richard Trudsø Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Byggeri & Energi
E: ert@ds.dk
T: 39 96 61 19

Se også

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

15. april 2024

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

Den danske standard, DS 206:2024, der supplerer den europæiske standard DS/EN 206 for beton er netop sendt i høring efter, at den har gennemgået en revision. Den reviderede betonstandard får titlen DS 206:2024 og vil ligesom sin forgænger DS/EN 20...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.