Nye målesystemer inden for HR skal skabe en bedre arbejdsstyrke

27. juli 2021

Nye målesystemer inden for HR skal skabe en bedre arbejdsstyrke

En organisations mest værdifulde aktiv er dens medarbejdere. Derfor kan det være essentielt at kunne måle medarbejdernes bidrag, samt hvordan organisationen bedst kan investere i dem.

ISO 30414, Human resource management – Guidelines for internal and external human capital reporting, er den første internationale standard, der giver organisationer mulighed for at få et klart overblik over det faktiske bidrag fra den menneskelige kapital og dermed at rapportere på det. Standardens sidste fem tekniske specifikationer er netop blevet offentliggjorte.

Specifikationerne dækker en bred vifte af sammenlignelige foranstaltninger i relation til HR, og gælder både for intern og ekstern rapportering og inkluderer alt fra sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen til omsætning, fastholdelse og organisationskultur.

Tekniske specifikationer

De tekniske specifikationer inkluderer bl.a.:

ISO/TS 24178, Human resource management – Organizational culture metrics cluster, ser på den gode organisationskultur med henblik på dedikerede og engagerede medarbejdere, samt måder hvorpå det kan måles. Det inkluderer bl.a. organisationens formål og værdier, ansættelsesproces, mm.

ISO/TS 30421, Human resource management – Turnover and retention metrics, beskriver elementerne i arbejdsstyrkens omsætning og fremhæver problemstillinger, der skal overvejes, når dataene bliver fortolket.

ISO/TS 30423, Human resource management – Compliance and ethics metrics cluster, fremsætter formlen for sammenlignelige målinger og fremhæver problemstillinger, der skal overvejes, når fortolkningen skal ske i overensstemmelse med dataene.

ISO/TS 30425, Human resource management – Workforce availability metrics cluster, beskriver formlen til beregninger af antallet af medarbejdere, der er til rådighed på hvilket som helst tidspunkt.

ISO/TS 30433, Human resource management – Succession planning metrics cluster, beskriver elementer til, hvordan man succesfuldt får planlagt sine målinger, og giver sammenlignelige foranstaltninger til, hvordan man skal rapporter på dem. Dette dækker desuden effektivitetsgraden, dækningsgraden og hvorvidt de er omstillingsparate.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om ISO 30414 her.

Informationscentret
Informationscentret Vi har åbent mandag - torsdag 8.30 - 16.00. Fredag 8.30 - 15.00
Salg og Kundeservice
E: dsinfo@ds.dk
T: 39966140

Se også

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

04. marts 2024

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

Det skal være lettere for danske virksomheder og organisationer at implementere standarden for facility management, og derfor er standarden DS/EN ISO 41001 netop udkommet på dansk.

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

15. december 2023

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

Virksomheder og organisationer står over for en masse nye krav ifm. ESG-rapportering. Krav som de fleste stadig skal vænne sig til. Det kan derfor være en fordel for mange at anvende de kendte ledelsessystemer, da de giver en struktur til at kunne...

Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international verdensmålsstandard

03. november 2023

Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international verdensmålsstandard

FN og den internationale standardiseringsorganisation ISO er for første gang nogensinde gået sammen i et partnerskab om at udvikle en international ledelsesstandard for FN’s verdensmål. Danmark har taget initiativ til standarden og skal lede arbej...

28. september 2023

Ledelsessystem for ligestilling og diversitet – erfaringer og perspektiver – et år efter

Se eller gense dette webinar, hvor du kan høre om erfaringerne med at arbejde med standarden, DS 5001 - ledelsessystem for ligestilling og diversitet. Mere end 20 danske organisationer har været med til at udvikle standarden, og AP Pension er som...