Krav til kemikalier i børneomsorgsprodukter

18. november 2021

Krav til kemikalier i børneomsorgsprodukter

Omsorgsprodukter til børn skal nu have deres egen standard for krav til kemikalier, der skal gælde på tværs af produktområder, uanset om det er pusleborde, barnevogne eller hoppegynger mm.

Den nye, europæiske standard, Childcare articles — Chemical hazards — Requirements and test methods, som forventes udgivet i december 2023, skal specificere kemiske krav, prøvningsmetoder og metoder til vurdering af overensstemmelse for børneomsorgsprodukter.

- Standarder er en af hovedkilderne til at få sikkerhed i forbrugerprodukter, og denne standard bliver en horisontal standard. Det betyder, at den skal gælde for alle de produkter, der hører inden for dette område, også selv om der findes en specifik standard for det pågældende produkt, og som ellers beskriver krav til produktets sikkerhed og egenskaber. Men i denne standard er det netop de kemiske farer i produkter og materialer, som ikke lige er til at se, og derfor er der behov for denne standard, siger Pernille Henriksen, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Standardens hovedfokus er på produkter beregnet til børn op til fire år og vil komme til at gælde for ethvert produkt, der er designet eller åbenlyst er beregnet til sikkert at håndtere og hjælpe med badning, omklædning, generel kropspleje, søvn, siddepladser, transport (ikke autostole, som hører under sikkerhedsudstyr) osv. til små børn.

Nogle af de produkter, som kunne tænkes at være dækket af standarden, men som ikke er omfattet af den, er produkter som sutter, sutteholdere, bestik, service og andet udstyr til indtagelse af drikkevarer og mad, da der findes specifikke standarder, som tager højde for kemi i disse produkter. Sengerande, dyner, og sovedragter er heller ikke omfattet af standarden, da de hører under produktgruppen tekstiler. Ligeledes hører børnemøbler under produktgruppen møbler.

Hvis du er interesseret i at følge arbejdet eller få indflydelse på den kommende standard, kan du læse mere her: https://www.ds.dk/da/udvalg/kategorier/samfund/boerneomsorgsprodukter 

 

Kontakt

Pernille Annette Henriksen
Pernille Annette Henriksen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: pte@ds.dk
T: 39 96 61 24

Se også

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

23. april 2024

Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed

En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

12. december 2023

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

Fremover kan kunstig intelligens (AI) hjælpe laboratorier med hurtigere og mere præcise analyser og resultater. Et kontinuerligt flow af nye data kan endda forbedre den kunstige intelligens’ ydeevne, især ved metoder hvor man benytter maskinlæring...

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

08. december 2023

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

Lægemidler og medicinsk udstyr skal i forvejen leve op til de mange krav, der stilles i direktiver og lovgivning på området for at sikre patienters sikkerhed. Med bæredygtighed og grøn omstilling kommer der nu endnu flere krav, som sektoren skal f...